Vochtbestrijding blog → Buitengevel impregneren

Buitengevel impregneren
Buitengevel impregneren

De buitengevel impregneren

Het impregneren van de buitengevel is een methode om doorslaand vocht te verhelpen. Het is een relatief makkelijke en goedkope oplossing tegen vochtdoorslag in de muur. In dit artikel leggen we je uit wat het impregneren van de buitengevel precies is. Waar je op moet letten voordat je de gevel gaat impregneren en geven we uitleg over een aantal andere oplossingen om doorslaand vocht in de muur te stoppen.

De buitengevel impregneren om vochtdoorslag te voorkomen

Het impregneren van de buitengevel is een goede oplossing om vochtdoorslag te voorkomen. Doorslaand vocht in de muur komt vooral voor bij buitengevels die beschadigd of poreus zijn. Maar ook bij muren die niet goed kunnen drogen kan dit vochtprobleem ontstaan. Dat kan het geval zijn bij muren die niet in de zon staan of als er beplanting tegenaan groeit. Als de muur vochtig wordt (na een periode met regen) kan het vocht via de muur naar de binnenmuur doorslaan. Opvallend bij dit vochtprobleem is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten.

Als je de muren gaat impregneren, wordt er een vochtwerende laag op de buitengevel aangebracht. Hierdoor kan het vocht niet in de muur komen en zal de muur droog blijven. Een ander voordeel is dat het vuil zich minder goed op het oppervlak kan hechten, dus de buitengevel blijft er langer goed uitzien. Ook in de winter heeft een geïmpregneerde buitengevel voordelen: Doordat er geen vocht in de muur komt, kan het vocht ook niet gaan bevriezen. Hierdoor krijg je geen barsten en scheuren in de muur. Ook dat is een belangrijk voordeel bij de buitenmuur impregneren tegen vocht.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Belangrijk om te weten bij de buitengevel impregneren

De eerste vraag is natuurlijk: Is mijn buitengevel geschikt om te impregneren? Niet alle muren kunnen geïmpregneerd worden, zoals het geval is bij geverfde en geglazuurde buitenmuren. Zoek altijd goed uit of (het materiaal van) de buitengevel geïmpregneerd kan worden. Anders heeft deze behandeling voor vochtige muren geen nut. Kijk ook goed naar de beschikbare impregneer middelen. Sommige zijn geschikt voor specifieke materialen en ondergronden. Laat je goed adviseren bij een bouwmarkt, webwinkel of specialist.

Zorg ervoor dat de buitengevel volledig hersteld is. Als de buitenmuur doorslaat en beschadigd is, dan heeft het impregneren van de muur niet veel nut. Eerst de muur herstellen en reinigen voordat je aan de slag gaat met het impregneren van de buitengevel.

Andere methodes om doorslaand vocht te stoppen

Het impregneren van de buitengevel klinkt als een makkelijke en ideale oplossing. Alleen is niet iedere muur geschikt, het impregneren moet om de zoveel jaar opnieuw gebeuren. Heb je in huis ook last van optrekkend vocht of teveel condensatievocht? Dan is het impregneren van de buitengevel helaas niet voldoende.

Bij SmartDry lossen we de vochtproblemen in de buitengevel op met muurelementen. Onze DryBricks worden in de buitenmuur geïnstalleerd en drogen de muur van binnenuit op. Dit is wel een permanente oplossing en ook een oplossing die geschikt is voor andere vochtproblemen (zoals opstijgend vocht in de buitengevel). Binnen één werkdag kunnen de elementen geplaatst worden. Vanaf het moment van de plaatsing zorgt de wind ervoor dat de muren van binnenuit opdrogen. Het plaatsen van muurelementen in de buitengevel is ook geschikt om vochtproblemen in oude huizen te verhelpen.

Meer weten over de buitengevel impregneren?

Zou je meer willen weten over het stoppen of verhelpen van doorslaand vocht? Onze vochtbestrijding specialisten helpen je graag en staan voor je klaar. Met behulp van een gratis vochtmeting kunnen we snel de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en kijken naar een goede oplossing. In sommige gevallen kan de buitengevel impregneren werken, in andere gevallen is dat alleen niet voldoende. Na een vochtmeting wordt dat duidelijk.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.