Vochtbestrijding blog → De buitenmuur impregneren tegen vocht

Buitenmuur impregneren tegen vocht
Buitenmuur impregneren tegen vocht

De buitenmuur impregneren tegen vocht

Heb je last van doorslaand vocht in de muur? Een van de oplossingen om dit vochtprobleem te stoppen is het impregneren van de buitenmuur tegen vocht. Wat is impregneren precies? Als je de muur wilt impregneren dan houdt dat in dat er een waterafstotende vloeistof wordt aangebracht op de buitenmuur. Je maakt de muur als het ware waterafstotend. Zit deze vloeistof op de muur, dan zal het vocht (in de meeste gevallen regenwater) niet langer meer in de muur trekken.

Ga je de buitenmuur impregneren tegen vocht? Dan is het ontzettend belangrijk om op de volgende zaken te letten: Weet je überhaupt zeker dat je last hebt van doorslaand vocht? Stel dat je ook last hebt van een ander vochtprobleem (zoals optrekkend vocht of condensatievocht) dan kan het vochtprobleem verergeren. Als je de buitenmuur impregneert zorg je ervoor dat de muur niet meer kan ademen. Van buitenaf komt er geen vocht meer in de muur. Maar de vochtproblemen kunnen ook in huis ontstaan of vanuit de grond / fundering. Laat het vochtprobleem altijd even nakijken door een vochtbestrijding specialist.

De voordelen van het impregneren van de buitenmuur tegen vocht

Het impregneren van de buitenmuur is een prima en voordelige oplossing om doorslaand vocht te stoppen. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

Bescherming tegen doorslaand vocht: Dankzij de geïmpregneerde laag kan het water van buitenaf niet meer in de muur dringen. Hiermee voorkom je dat de muren vochtig worden en dat er in de woning schimmel op de muur gaat groeien. Ook vorstschade in de muur wordt vermeden dankzij deze waterafstotende laag op de muur.

De buitenmuur ziet er langer schoon uit: Als de buitenmuur is geïmpregneerd, dan is de muur ook vuilafstotend. Dat zorgt ervoor dat er nauwelijks mossen, algen en ander vuil op de muur gaat zitten. Mocht dit toch het geval zijn, dan kun je de muur in elk geval makkelijker schoonmaken dan bij een buitenmuur die niet geïmpregneerd is.

De levensduur van de muur wordt verlengd. Doordat de muur beter is beschermd tegen weersomstandigheden en vuil van buitenaf, gaat deze langer mee. Het is wel belangrijk dat de muur volledig hersteld is voordat je deze gaat impregneren.

Je woning wordt meer geld waard: Doordat de muur beschermd is tegen vuil (zoals mossen en algen) en vocht gaat deze langer mee. Dit draagt bij aan de waardeverhoging van jouw huis.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Wat zijn de nadelen van gevelimpregnatie?

Helaas heeft het impregneren van de buitenmuur ook een aantal nadelen. Het lijkt een goedkope oplossing, maar het is zeker belangrijk om rekening te houden met onderstaande:

Niet elke muur kan geïmpregneerd worden: Bij sommige muren is het niet mogelijk om deze te impregneren tegen vocht. Als de muren niet van baksteen of beton zijn, dan kan het een lastige kwestie worden. Informeer altijd bij een bouwmarkt of specialist wat de mogelijkheden zijn en welke impregneermiddel geschikt is.

De buitenmuur impregneren is geen permanente oplossing: Als je de buitenmuur impregneert tegen vocht, dan moet je er vanuit gaan dat je dat binnen 10 jaar opnieuw moet doen. De beschermingsduur is afhankelijk van het gebruikte impregneermiddel. Als je de houdbaarheidsdatum nadert, dan is het tijd om de buitengevel opnieuw te impregneren.

Impregneren kan alleen in de lente- en zomermaanden: Het is ontzettend belangrijk dat het oppervlak schoon en droog is. Als de muren vochtig zijn dan moet je er niet aan beginnen. Wil je de buitenmuur impregneren tegen vocht? Doe dat in elk geval niet in de herfst of winter.

De muur moet volledig hersteld zijn: Als er scheuren, barstjes of andere beschadigingen in de muur zitten, dan moeten deze eerst gedicht worden. Het impregneren van een beschadigde muur heeft namelijk weinig nut en bovendien is de muur dan niet 100% waterafstotend. Herstel eerst de buitenmuur voordat je deze gaat impregneren tegen vocht.

Alleen geschikt om doorslaand vocht te verhelpen: Dit is misschien wel het grootste nadeel, maar het impregneren van de buitenmuur helpt alleen bij doorslaand vocht. Als je last hebt van een ander vochtprobleem zoals optrekkend vocht of teveel condensatievocht, wordt het vochtprobleem alleen maar groter. Laat je daarom goed informeren door een vochtbestrijding specialist.

Buitenmuur impregneren tegen vocht? Of een andere oplossing?

Bij SmarDry werken we hoofdzakelijk met de DryBricks, dat zijn muurelementen die in de buitenmuur worden geplaatst. Met behulp van de wind in combinatie met de ventilatiestenen worden de muren van binnenuit opgedroogd. Niet alleen ideaal om doorslaand vocht te stoppen, maar ook geschikt om optrekkend vocht te verhelpen. Als je alleen last hebt van doorslaand vocht (én dat weet je zeker), dan is het goed om de buitenmuren te impregneren.

Het is altijd goed om een vochtbestrijding specialist naar de situatie te laten kijken. Met behulp van een gratis vochtmeting kunnen we achterhalen welk vochtprobleem er in jouw woning afspeelt. We willen uiteraard voorkomen dat je kiest voor een oplossing die achteraf de situatie alleen maar verergerd.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.