Vochtbestrijding blog → Buitenmuur impregneren?

Buitenmuur impregneren
Buitenmuur impregneren

De buitenmuur impregneren

Heb je last van doorslaand vocht in de muur en wil je de buitenmuur impregneren? Deze methode op het gebied van vochtbestrijding heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel geven we je graag meer informatie over het impregneren van de buitenmuur. Zo is het belangrijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Het impregneren van de buitengevel is helaas niet de oplossing voor elk type vochtprobleem. In sommige gevallen kan het vochtprobleem zelfs verergerd worden. Wat je het beste kunt doen is eerst een vochtbestrijding specialist inschakelen voor een vochtmeting in de muur.

De voordelen van de buitenmuur impregneren

De gevolgen van vochtdoorslag voorkomen – Wanneer je last hebt van doorslaand vocht zullen er uiteindelijk vochtplekken op de binnenmuren ontstaan. Deze gaan vaak gepaard met beschadigd stucwerk, afbladderende verf en schimmel onder het behang. In de meeste gevallen zal er zelf schimmel op de muur gaan groeien. Door de muur te impregneren zul je minder last krijgen van deze vervelende gevolgen.

Onderhoud van de buitenmuur – Na het impregneren van de buitenmuur zal vuil en viezigheid zich minder snel op de muur hechten. Dat is erg gunstig, want dan hoef je de buitenmuur minder vaak schoon te maken. Hoe langer je wacht met het impregneren je huis, des te groter de kans op schade door vochtproblemen.

Geen hoge kosten in de toekomst – Bij het vochtprobleem doorslaand vocht kan er structurele schade aan de woning ontstaan. Hoe eerder je dit vochtprobleem gaat verhelpen, des te lager zijn de reparatiekosten. Zeker als je vochtige muren in de winter hebt. Als het vocht in de muur gaat bevriezen kunnen er (grotere) scheuren in de muur ontstaan. Impregneer je de buitenmuur? Dan kun je deze schade en onkosten voorkomen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De nadelen van de buitenmuur impregneren

In het principe is het impregneren van de buitengevel een goede oplossing om doorslaand vocht te verhelpen. Alleen is dit een oplossing die ook een aantal nadelen kent. Het impregneren is niet geschikt voor elk type buitenmuur. Zorg er dus voor dat je het juiste impregneermiddel kiest dat bij het oppervlak hoort. Ook moet de buitenmuur volledig hersteld zijn voordat je deze kunt gaan impregneren. Zit de muur nog vol met scheuren, vocht en beschadigingen, dan kun je niet de buitenmuur impregneren.

Het belangrijkste nadeel van het impregneren van de buitenmuur is dat dit geen oplossing is voor elk type vochtprobleem. Het werkt alleen bij doorslaand vocht, dus als je last hebt van een grote hoeveelheid condensatievocht of optrekkend vocht in de muur. Dan is deze oplossing zeker niet ideaal. Ook bij doorslaand vocht in combinatie met een ander vochtprobleem is het impregneren niet geschikt. Dan kun je beter kiezen voor het injecteren van de buitenmuur of het laten plaatsen van muurelementen.

Alternatieve oplossing voor de buitenmuur impregneren

Bij SmartDry werken we inmiddels al meer dan 35 jaar met onze muurelementen. Ze worden ook wel DryBricks genoemd en deze oplossing is milieuvriendelijk en vereist geen onderhoud. Tevens is deze oplossing ook gelijk geschikt voor condensatievocht en optrekkend vocht. Doordat de wind door de ventilatiestenen waait drogen de muren van binnenuit. Dankzij de droge muren zullen de vochtplekken op de muur verdwijnen en zal de luchtvochtigheid in huis beter worden. Zou je wellicht meer willen weten over vochtproblemen in de muur of de buitenmuur impregneren? Je hoeft niet te twijfelen, neem gerust contact met ons op. Informeer naar onze gratis vochtmeting of stel je vragen aan een van onze vochtbestrijders.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.