Vochtbestrijding blog → Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht behandelen
Doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht behandelen

Heb je in huis last van een vochtprobleem en is dat waarschijnlijk doorslaand vocht? Er zijn verschillende manieren waarmee je doorslaand vocht behandelen kunt. Zo kun je de muren voorzien van een impregneermiddel of vochtwerende verf. Of je kunt kiezen voor nieuwe gevelbekleding of het laten plaatsen van muurelementen. Elke methode om doorslaand vocht te behandelen heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel leggen we je uit wat doorslaand vocht is, hoe je het kunt herkennen en behandelen.

Wat is doorslaand vocht eigenlijk?

Het vochtprobleem doorslaand vocht ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuren. Het kan ook veroorzaakt worden door een constructiefout tijdens het bouwen van de woning. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regenwater, dus je krijgt er pas last van als het een tijdje flink heeft geregend. Het regenwater baant zich een weg door de buitenmuur en komt uiteindelijk in de binnenmuur terecht. Normaal gesproken wordt de muur opgedroogd door de zon. Maar als de muur in de schaduw staat of er groeit beplanting tegenaan, dan wordt het een ander verhaal. Uiteindelijk zorgt vochtdoorslag in de muur voor vochtplekken waar vervolgens schimmel op gaat groeien.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Waaraan kun je doorslaand vocht herkennen?

Dit is niet altijd even gemakkelijk, soms kan er een doorslaande gevel ontstaan op plekken in het huis die lastig te bereiken zijn. Als er vochtplekken in het midden van de muur zitten, dat is een teken dat je last hebt van doorslaand vocht in de binnenmuur. Uiteindelijk zal er een muffe geur in de woning ontstaan, daaraan kun je ook herkennen dat je last hebt van een vochtprobleem. Een ander opvallend iets bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten. Je kunt ook de buitenmuur controleren op vochtplekken, kieren en scheurtjes om te zien of je last hebt van vochtdoorslag.

Hoe kun je doorslaand vocht behandelen?

Zoals eerder vermeld zijn er een aantal methodes om doorslaand vocht te behandelen. Hieronder geven we je een opsomming van de meest voorkomende behandelingen.

De muren impregneren: Middels deze behandeling wordt er een beschermende laag aangebracht op de buitenmuur. Hiermee kun je doorslaand vocht in de buitenmuur tegengaan en vuil hecht zich minder snel aan de muur. Het is wel belangrijk dat de muur eerst volledig hersteld wordt voordat je gaat impregneren.

Vochtwerende verf aanbrengen: Niet alleen kun je met deze methode de gevel beschermen tegen doorslaand vocht. Maar je kunt de buitenmuren ook een frisse uitstraling geven door de muren in een andere kleur te verven. Uiteraard is het bij deze behandeling ook belangrijk om de buitenmuur eerst te herstellen.

Nieuwe gevelbekleding: Als de buitenmuur flink is beschadigd of poreus is én je krijgt regelmatig te maken met doorslaand vocht door regen, kies dan voor nieuwe gevelbekleding. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een waterdichte gevelbekleding. Het voordeel is dat de muur er weer als nieuw uitziet. Het nadeel is dat er een aardig prijskaartje aan deze behandeling hangt.

Muurelementen laten plaatsen: Wil je echt een permanente oplossing voor doorslaand vocht? Kies dan voor de muurelementen van SmartDry. Doordat er ventilatiestenen in de muur geplaatst worden, drogen de muren van binnenuit. Tevens werkt deze oplossing ook voor andere vochtproblemen zoals condensatievocht en optrekkend vocht.

Doorslaand vocht behandelen met SmartDry® vochtbestrijding

SmartDry is inmiddels 35+ jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Dus ook als je last hebt van doorslaand vocht in de muur, zijn wij de partij die je zoekt. Dankzij onze DryBricks hebben we al duizenden muren behandeld tegen doorslaand vocht. Zou je meer willen weten over onze werkwijze of onze gratis vochtmeting? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Profiteer van onze expertise op het gebied van doorslaand vocht behandelen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.