Vochtbestrijding blog → Doorslaand vocht in de binnenmuur

Doorslaand vocht binnenmuur
Doorslaand vocht binnenmuur

Doorslaand vocht in de binnenmuur

Als je last hebt van doorslaand vocht, dan wordt dit veroorzaakt door een grote hoeveelheid neerslag die tegen de muur aan slaat. Doorslaand vocht in de binnenmuur kun je herkennen aan vochtplekken op de muur, behang dat loslaat of loslaten pleisterwerk. Bij binnenmuren die gestuct zijn, zul je zien dat het stucwerk los begint te laten. Dit vochtprobleem in de muur ontstaat door het vocht in de buitenmuur langzaam een weg baant richting de binnenkant van de woning.

In dit artikel leggen we uit hoe doorslaand vocht wordt veroorzaakt, hoe je dit vochtprobleem kunt herkennen en wat de mogelijke oplossingen zijn. Zitten er vochtplekken op de muren in jouw woning, maar weet je niet zeker of deze plekken een gevolg zijn van doorslaand vocht? Neem dan contact op met SmartDry, met een vochtmeting controleren wij de hoeveelheid vocht in de binnenmuren en in huis.

Hoe kun je doorslaand vocht in de binnenmuur herkennen?

In sommige gevallen is het niet altijd even gemakkelijk om doorslaand vocht in de binnenmuur te herkennen. Dat komt doordat de vochtplekken op de muur soms ontstaan op lastig bereikbare plekken. Het makkelijkst is om de buitenmuur van je huis te controleren op vochtplekken. Zeker na een periode dat het flink heeft geregend kun je zien welke stukken op de muur vochtig blijven. Als er scheuren of gaten in de gevel zitten, dan zul je zien dat de vochtplekken rondom het beschadigde gedeelte van de muur zullen ontstaan.

Maar ook op de binnenmuren kun je doorslaand vocht herkennen. Als de plekken binnen op de muur op dezelfde hoogte zitten als de vochtplekken buiten op de muur, dan is de kans erg groot dat je last hebt van optrekkend vocht. Kun je geen vocht op de muren zien? Maar ruik je wel een muffe geur in huis? Dan kun je alsnog te maken hebben met een vochtprobleem. Wil je zeker weten of je last hebt van een vochtprobleem? Neem dan contact op met een vochtspecialist.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Mogelijke oorzaken van doorslaand vocht in de binnenmuur

Er zijn vele oorzaken die voor doorslaand vocht in de binnenmuur kunnen zorgen. Maar in de meeste gevallen ontstaat dit vochtprobleem door poreuze gevels en beschadigde muren. Dus als de buitenmuur in slechte staat is en er is een lange periode veel regen gevallen, is de kans groot dat je last gaat krijgen van doorslaand vocht. Het kan ook zijn dat er beplanting tegen de muur aan groeit of dat de buitenmuur in de schaduw staat. In deze gevallen kan de muur niet snel genoeg drogen en slaat het vocht door naar de binnenkant van de woning.

Andere oorzaken van doorslaand vocht in de binnenmuur zijn kapotte dakgoten, zwakke plekken rondom de ramen en kozijnen of verf- en pleisterlagen. De laatste oorzaak zorgt ervoor dat het vocht niet goed meer afgevoerd kan worden. In eerste instantie zorgt een pleisterlaag ervoor dat er geen vocht meer in de muur kan komen. Alleen als je te maken krijgt met andere vochtproblemen in de muur, dan kan het vocht niet meer weg.

Doorslaand vocht in de binnenmuur oplossen

Dit vochtprobleem in de muur kan op meerdere manieren opgelost worden. Elke methode heeft z’n voor- en nadelen. Allereerst is het handig om te weten dat vochtbestrijding alleen werkt als je de muren volledig hersteld. Als de buitenmuur niet wordt gerepareerd heeft vochtbestrijding nauwelijks nut. Mogelijke oplossingen zijn het injecteren van de muren, of de muren te voorzien van een vochtwerende verf. Deze oplossingen zijn redelijk goedkoop, alleen zijn deze slechts tijdelijk.

Het is belangrijk dat muren kunnen ademen, daarom zijn de DryBricks van SmartDry een goede oplossing. Deze muurelementen, of ventilatiestenen, zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. De oplossing op het gebied van vochtbestrijding is duurzaam en heeft geen externe energiebronnen nodig. Buiten dat kunnen de muurelementen in elk type muur geplaatst worden en meestal lukt dat binnen een werkdag. Zou je meer willen weten over onze oplossing voor doorslaand vocht in de binnenmuur? Twijfel niet en neem gerust contact op met SmartDry.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.