Vochtbestrijding blog → Doorslaand vocht in de buitenmuur

Doorslaand vocht in de buitenmuur
Doorslaand vocht in de buitenmuur

Doorslaand vocht in de buitenmuur

Doorslaand vocht kan zowel in de binnen- als buitenmuur ontstaan, in de meeste gevallen wordt dit vochtprobleem veroorzaakt door het regenwater dat via de buitenmuur naar binnen treedt. De ernst van het vochtprobleem is afhankelijk van de status van de buitenmuur of van de hoeveelheid regen die is gevallen. Als het een periode (zoals in de herfst) erg veel heeft geregeld kun je last krijgen van doorslaand vocht in de buitenmuur. Maar als de muren poreus zijn of beschadigd, dan kan er ook veel vocht in de muren gaan zitten. Als je last hebt van doorslaand vocht kun je vochtplekken op de binnenmuren in huis gaan zien. Wordt dat erger? Dan zal het behang van de muur loslaten, er kan schimmel op de muur gaan groeien én meestal gaat dat samen met een muffe lucht in de woning. Is dit herkenbaar? Neem contact op net SmartDry voor een gratis vochtmeting en een passende oplossing.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe ontstaat doorslaand vocht in de buitenmuur?

In de buitenmuur van je woning kun je te maken krijgen met vochtdoorslag. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het regenwater, maar er zijn nog meer oorzaken van doorslaand vocht. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Doorslaand vocht door grote hoeveelheden regen
Een buitengevel is van nature poreus en bestaat uit stenen en metselwerk. Dat is goed, want het is belangrijk dat een muur goed kan ademen. Alleen als het een periode veel heeft geregend, dan komen de buitenmuren vol met vocht te zitten. Normaal gesproken drogen deze weer snel op als de zon begint te schijnen. Maar als er beplanting tegenaan groeit of de muur staat (voor een groot gedeelte) in de schaduw, dan is de kans aanwezig dat de muren niet voldoende kunnen drogen. Én dan krijg je: Doorslaand vocht in de buitenmuur.

Een beschadigde gevel zorgt voor doorslaand vocht
Als de buitenmuur is beschadigd, dan kan het vocht gemakkelijker naar binnen. De muren worden steeds vochtiger en dat zorgt ervoor dat de gevel verder beschadigd (dus dat de scheuren en kiertjes groter worden). Is de buitenmuur beschadigd, herstel deze dan zo snel mogelijk. Het is zelfs zo dat je eerst de buitenmuur moet herstellen voordat je aan de slag gaat met een vochtbestrijding methode.

De buitenmuur kan niet ‘ademen’ door een dampdichte afwerking
Dit is een probleem dat we al meerdere malen gezien hebben. Het is belangrijk dat de muur goed kan ademen, zo kan de muur met behulp van wat zonneschijn of droog weer zelf opdrogen. Maar als de muur wordt afgewerkt met dampdicht pleisterwerk of waterafstotende verf kan het vocht niet meer weg (en blijft dus in de muren zitten). Zeker als er sprake is van een combinatie van vochtproblemen in huis (zoals optrekkend vocht en condensatievocht).

Het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een kapotte dakgoot
Doorslaand vocht in de buitenmuur kan ook veroorzaakt worden door een kapotte dakgoot. Dit kun je herkennen doordat de vochtplekken in huis een stuk hoger zitten (tegen het plafond aan en vaak op dezelfde hoogte als die van de dakgoot). Is dit de oorzaak van het vochtprobleem? Zorg er dan eerst voor dat de dakgoot wordt gerepareerd.

Zwakke plekken bij de ramen en de kozijnen
Bij de kozijnen in huis zitten vaak kieren en zwakke plekken waardoor het water de kans krijgt om makkelijker naar binnen te dringen. Maar het kan ook zijn dat er lekdorpels ontbreken, dit kan ook voor doorslaand vocht zorgen. Doorslaand vocht kan vele (en zelfs meerdere) oorzaken hebben, als je de oorzaak definitief wilt achterhalen schakel een vochtbestrijding specialist in.

Doorslaand vocht in de buitenmuur herkennen

Een vochtprobleem in huis kun je gemakkelijk herkennen aan de vochtplekken op de muur of je ruikt een muffe lucht in huis. Alleen doorslaand vocht in de buitenmuur kun je op een aantal manieren specifiek herkennen. Het is vaak makkelijk om eerst de buitenmuur te inspecteren, de vochtplekken en verkleuringen kun je dan gemakkelijk zien. Wat ook erg opvallen is, is dat de plekken op de binnen- en buitenmuur op dezelfde hoogte zitten. Als je dit constateert, dan is er vrijwel altijd sprake van vochtdoorslag. Het meest handige is om contact op te nemen met een vochtbestrijding specialist, zoals SmartDry. Wanneer er een vochtmeting is gedaan weet je gelijk wat de oorzaak is van het vochtprobleem. Samen met jou kijken we naar een passende oplossing om het vocht in huis permanent te stoppen.

Hoe kun je doorslaand vocht oplossen?

Doorslaand vocht in de buitenmuur kun je op meerdere manieren stoppen. Zo kun je denken aan het impregneren van de buitenmuur of de muren schilderen met een waterdichte verf. Alleen zoals je eerder hebt kunnen lezen zorg je er hiermee voor dat de muren niet meer kunnen ademen. Dus eigenlijk voorkom je hier alleen mee dat vocht van buiten niet in de muur kan komen, maar dat de muur verder niet op kan drogen. Een andere vochtbestrijding methode is het injecteren van de muren, maar dat is ook niet altijd ideaal in de buitenmuur. Wat wel goed werkt zijn onze ventilatie stenen, ook wel muurelementen genoemd. Met deze muurelementen wordt de muur van binnenuit opgedroogd. Inmiddels werken we al meer dan 35 jaar met deze oplossing en hebben we duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Zou je meer willen weten over deze oplossing? Neem gerust contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.