Vochtbestrijding blog → Doorslaand vocht in de buitenmuur

Doorslaand vocht in de buitenmuur
Doorslaand vocht in de buitenmuur

Doorslaand vocht in de buitenmuur

Vochtproblemen kunnen zich in zowel binnen- als buitenmuren manifesteren. Meestal wordt dit veroorzaakt door regenwater dat de woning binnendringt via de buitenmuur. De ernst van het probleem hangt af van de conditie van de buitenmuur en de hoeveelheid gevallen regen. Bijvoorbeeld, na een regenachtige periode kan het voorkomen dat er problemen ontstaan met doorslaand vocht. Vochtige of beschadigde muren zijn ook vatbaarder voor dit probleem. Zichtbare vochtplekken op binnenmuren kunnen hiervan een symptoom zijn. Als het erger wordt, kan het behang loskomen, schimmel op de muur ontstaan en een muffe geur verspreiden. Herken je dit? Neem dan contact op met SmartDry Vochtbestrijding® voor een gratis vochtmeting en een oplossing voor doorslaand vocht in de buitenmuur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe ontstaat doorslaand vocht in de buitenmuur?

In de buitenmuur van je woning kun je te maken krijgen met vochtdoorslag. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het regenwater, maar er zijn nog meer oorzaken van doorslaand vocht. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

Doorslaand vocht door grote hoeveelheden regen
Een buitengevel is van nature poreus en bestaat uit stenen en metselwerk. Dat is goed, want het is belangrijk dat een muur goed kan ademen. Alleen als het een periode veel heeft geregend, dan komen de buitenmuren vol met vocht te zitten. Normaal gesproken drogen deze weer snel op als de zon begint te schijnen. Maar als er beplanting tegenaan groeit of de muur staat (voor een groot gedeelte) in de schaduw, dan is de kans aanwezig dat de muren niet voldoende kunnen drogen. Én dan krijg je: Doorslaand vocht in de buitenmuur.

Een beschadigde gevel zorgt voor doorslaand vocht
Als de buitenmuur is beschadigd, dan kan het vocht gemakkelijker naar binnen. De muren worden steeds vochtiger en dat zorgt ervoor dat de gevel verder beschadigd (dus dat de scheuren en kiertjes groter worden). Is de buitenmuur beschadigd, herstel deze dan zo snel mogelijk. Het is zelfs zo dat je eerst de buitenmuur moet herstellen voordat je aan de slag gaat met een vochtbestrijding methode.

De buitenmuur kan niet ‘ademen’ door een dampdichte afwerking
Dit is een probleem dat we al meerdere malen gezien hebben. Het is belangrijk dat de muur goed kan ademen, zo kan de muur met behulp van wat zonneschijn of droog weer zelf opdrogen. Maar als de muur wordt afgewerkt met dampdicht pleisterwerk of waterafstotende verf kan het vocht niet meer weg (en blijft dus in de muren zitten). Zeker als er sprake is van een combinatie van vochtproblemen in huis (zoals optrekkend vocht en condensatievocht).

Het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een kapotte dakgoot
Doorslaand vocht in de buitenmuur kan ook veroorzaakt worden door een kapotte dakgoot. Dit kun je herkennen doordat de vochtplekken in huis een stuk hoger zitten (tegen het plafond aan en vaak op dezelfde hoogte als die van de dakgoot). Is dit de oorzaak van het vochtprobleem? Zorg er dan eerst voor dat de dakgoot wordt gerepareerd.

Zwakke plekken bij de ramen en de kozijnen
Bij de kozijnen in huis zitten vaak kieren en zwakke plekken waardoor het water de kans krijgt om makkelijker naar binnen te dringen. Maar het kan ook zijn dat er lekdorpels ontbreken, dit kan ook voor doorslaand vocht zorgen. Doorslaand vocht kan vele (en zelfs meerdere) oorzaken hebben, als je de oorzaak definitief wilt achterhalen schakel een vochtbestrijding specialist in.

Hoe identificeer je doorslaand vocht in de buitenmuur?

Vochtproblemen binnenshuis zijn vaak eenvoudig te identificeren: je ziet vochtvlekken op de muren of er hangt een muffe geur in huis. Echter, doorslaand vocht in de buitenmuur heeft een aantal specifieke kenmerken waaraan het te herkennen is. Een goede eerste stap is om de buitenmuur te controleren op vochtvlekken en verkleuringen. Het valt vaak op dat deze plekken zich op dezelfde hoogte bevinden als de vochtplekken aan de binnenkant van de muur. Als je dat opmerkt, is de kans groot dat je te maken hebt met doorslaand vocht. In zo’n geval is het raadzaam om een specialist in vochtbestrijding te consulteren, zoals SmartDry Vochtbestrijding®. Na een grondige vochtmeting kunnen we de oorzaak van het probleem vaststellen. Vervolgens bespreken we samen de meest geschikte aanpak om het vochtprobleem definitief op te lossen.

Hoe kun je doorslaand vocht oplossen?

Er zijn diverse strategieën om doorslaand vocht in de buitenmuur aan te pakken. Een van de opties is het behandelen van de buitenmuur met een impregneermiddel, of het aanbrengen van een waterbestendige verflaag. Echter, zoals eerder genoemd, kunnen deze maatregelen ervoor zorgen dat de muren niet meer ‘ademen’, waardoor het vocht binnen de muren blijft zitten. Een alternatieve methode is de muren injecteren met een vochtwerende gel, hoewel dit niet altijd de meest geschikte oplossing is. Deze methode zou tevens wel kunnen werken bij optrekkend vocht in de buitenmuur. Een effectievere aanpak is het gebruik van onze speciale ventilatiestenen, ook bekend als muurelementen. Deze elementen drogen de muur van binnenuit, waardoor het vochtprobleem bij de bron wordt aangepakt. We hebben meer dan 35 jaar ervaring met deze techniek en hebben hiermee al duizenden huizen vochtvrij gemaakt. Geïnteresseerd in deze aanpak? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.