Vochtbestrijding blog → Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht herkennen
Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht herkennen

Hoe kun je doorslaand vocht herkennen? Zitten er vochtplekken op de muur? Zit er schimmel achter de verwarming? Of merk je dat de luchtvochtigheid in huis aan de hoge kant is? Dan kun je te maken hebben met het vochtprobleem: Doorslaand vocht. Dit is een vochtprobleem dat vaak ontstaat bij woningen met poreuze of beschadigde gevels. Dit in combinatie met een periode waarin veel regen is gevallen (tijdens de herfst- en wintermaanden). Doordat de muur niet goed kan drogen slaat het vocht door naar de binnenmuur van de woning. In dit artikel leggen we je uit hoe je doorslaand vocht kunt herkennen.

Kenmerken van doorslaand vocht en vochtdoorslag

Vochtplekken op de muur – Heb je een tijdje last van doorslaand vocht, dan kun je dat herkennen aan vochtplekken die op de muur ontstaan. Typisch bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten. De vochtplekken op de binnenmuur zorgen ervoor dat de muurbedekking los gaat laten. Hierbij kun je denken aan loslatend stucwerk, afbladderende verf en behang dat loslaat.

Schimmel op de muur – Als de muren vochtig zijn geworden door vochtdoorslag, dan kun je in sommige gevallen schimmelplekken zien zitten. Soms zit er schimmel in de hoek van de woonkamer en in zeer extreme situaties zit de gehele muur vol met schimmel, dan moet je snel actie ondernemen. Schimmel in huis is erg slecht voor je gezondheid en niet bepaald aangenaam voor het woonplezier.

De luchtvochtigheid in huis is erg hoog – Als de muren nat worden door doorslaand vocht, dan zal de luchtvochtigheid in huis toenemen. Een hoge luchtvochtigheid in huis is niet goed, het percentage hoort tussen de 40 en 60 procent te liggen (dat kun je meten met een hygrometer of weerstation). Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat schimmels makkelijker kunnen groeien en maakt het lastiger om de woning warm te krijgen.

Een muffe geur in huis – Wanneer het te vochtig is in huis, gaan er schimmels groeien op de muur en in sommige gevallen in de meubels. De groei van schimmels zorgt ervoor dat er een muffe geur ontstaat. Als je al een tijdje last hebt van doorslaand vocht in huis zul je merken dat de lucht niet zo aangenaam meer ruikt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe wordt doorslaand vocht veroorzaakt?

Poreuze muren – Een muur moet kunnen ademen, dus het is goed dat een buitenmuur poreus is. Alleen als het in Nederland een tijdje flink heeft geregend, lopen de muren vol met vocht. Dat is geen probleem, alleen als de muur niet goed kan drogen slaat het vocht door naar de binnenmuur. Een muur kan niet goed drogen als deze in de schaduw staat of als er een klimop tegenaan groeit.

Beschadigde buitenmuren – Als de buitenmuur is beschadigd kan het vocht makkelijk doorslaan naar de binnenmuur van de woning. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, want als de eerste scheurtjes er al zijn, wordt het alleen maar erger. Vooral in de winter kan erger worden. Doordat het vocht in de muur bevriest, raakt de muur alleen maar verder beschadigd.

Verf, pleisterlagen en impregneermiddel – Het klinkt vreemd, aan de ene kant zorgen deze lagen ervoor dat de muur droog blijft. Maar de laag zorgt er ook voor dat het vocht in de muur niet op kan drogen. Deze lagen sluiten de muur af waardoor ze slecht kunnen ademen. Het werkt goed om doorslaand vocht te voorkomen, er komt van buitenaf geen vocht meer in de muur. Maar als de muren al vochtig zijn (of worden) door een ander vochtprobleem, kunnen ze niet meer drogen.

Doorslaand vocht herkennen en verhelpen

Als je niet zeker weet of je last hebt van vochtdoorslag in de muur, dan kun je altijd een vochtbestrijding specialist inschakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting weet je snel genoeg welk vochtprobleem zorgt voor de plekken op de muur. Onze specialisten herkennen doorslaand vocht in no-time. Heb je last van doorslaand vocht, dan is het uiterst belangrijk om de buitenmuur eerst volledig te herstellen. Of je de muur wilt impregneren of muurelementen wilt laten installeren, de buitenmuur moet in orde zijn.

SmartDry werkt hoofdzakelijk met muurelementen, deze zorgen ervoor dat de muren van binnenuit opdrogen. Tevens is dit ook gelijk een goede oplossing om optrekkend vocht en condensatievocht te stoppen. Doorslaand vocht behandelen met de gepatenteerde DryBricks. De DryBricks kunnen binnen één werkdag geplaatst worden en er zijn geen externe energiebronnen nodig. Binnen een aantal maanden zullen de muren opdrogen en zal de luchtvochtigheid in huis lager worden.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.