Vochtbestrijding blog → Doorslaande gevel, wat is het?

Doorslaande gevel
Doorslaande gevel

Doorslaande gevel, wat is het?

Een doorslaande gevel houdt eigenlijk in dat je last hebt van het vochtprobleem: Doorslaand vocht. Een doorslaande gevel ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuur. Maar dit vochtprobleem in de muur kan ook ontstaan door fouten of nalatigheid tijdens de bouw of verbouwing van je huis. Wat opmerkelijk is bij een doorslaande gevel is dat de vochtplekken op de binnenmuur en buitenmuur op dezelfde hoogte zitten. Een ander opvallend iets is dat de vochtplekken zich op het midden van de muur bevinden. Bij condensatievocht zitten de plekken aan de bovenkant van de muur en bij optrekkend vocht zitten de vochtplekken onderaan de muur. In dit artikel leggen we uit hoe een doorslaande gevel ontstaat, hoe je deze kunt herkennen en onze oplossing om vochtdoorslag in de muur op te lossen.

Hoe ontstaat er een doorslaande gevel?

Een doorslaande gevel ontstaat in de meeste gevallen doordat er een probleem is met de buitenmuur van de woning. Als de buitenmuur poreus is of beschadigd, dan slaat het vocht sneller door naar de binnenmuur. Zeker als het een periode veel heeft geregend en de muur niet goed kan drogen krijg je met vochtdoorslag te maken. Normaal gesproken droogt de muur vanzelf als de zon erop schijnt. Maar staat de muur in de schaduw of zit deze vol begroeiing, dan blijft de buitenmuur vochtig. Andere veroorzakers van doorslaand vocht zijn een kapotte (of een vervuilde) dakgoot en kieren rondom ramen en kozijnen.

De laatste oorzaak is de verf- of pleisterlaag die op de muur zit. Deze laag zorgt ervoor dat de muur wordt beschermd tegen vocht van buitenaf. Maar deze laag zorgt er ook voor dat de muur wordt afgesloten en slecht kan ‘ademen’. Het gevolg hiervan is dat de muur dan lastig (of helemaal niet) droog wordt. Als je denkt dat er vochtdoorslag in de gevel zit, neem dan altijd contact op met een vochtbestrijding specialist. Na een vochtmeting kunnen we vrij snel zien hoe het vochtprobleem in de muur wordt veroorzaakt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe herken je een doorslaande gevel?

Je kunt vochtdoorslag in de muur herkennen aan vochtplekken die op het midden van de muur zitten. Zowel op de binnen- en buitenmuur. Er zijn diverse kenmerken in huis waaraan je kunt zien dat je last hebt van een vochtprobleem. Zo zitten er vochtplekken op de muur waar vervolgens schimmels op kunnen groeien. Als je behang op de muur hebt, dan zal deze op sommige plekken los gaan laten. Maar ook bij stucwerk en verf zul je zien dat deze laag los begint te laten of af gaat bladderen.

Er zijn ook een paar andere symptomen die je wel kunt merken maar niet zichtbaar zijn om de muur. Zo zal de luchtvochtigheid in huis omhoog gaan en er kan een muffe geur in de woning ontstaan. Als het te vochtig in huis wordt dan zal het vocht ook in de meubels, vloerbedekking en gordijnen gaan zitten. Doordat er schimmel begint te groeien zal de muffe lucht in huis alleen maar erger worden. Als je maar een kleine vochtplek op de muur ziet is het al belangrijk om actie te ondernemen. Anders wordt de situatie in huis alleen maar erger en zal het woongenot afnemen.

Voorkom een doorslaande gevel met SmartDry

Er zijn verschillende methodes om een doorslaande gevel te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan het impregneren van de muren van je woning. Maar het is ook mogelijk om de buitenmuur te schilderen met een vochtwerende verf. Het probleem van deze oplossingen is dat het ervoor zorgt dat de muur niet meer kan ademen. Op zich kun je vocht van buiten tegenhouden, maar als er ook sprake is van optrekkend vocht of condensatievocht dan werkt deze oplossing niet.

Een oplossing die wel werkt om een doorslaande gevel te stoppen zijn de muurelementen van SmartDry. Tevens zijn deze ventilatiestenen ook geschikt om een te grote hoeveelheid condensatievocht en optrekkend vocht te verhelpen. Deze oplossing is duurzaam, milieuvriendelijk en (erg belangrijk) permanent. De DryBricks gaan ontzettend lang mee en drogen de muren van binnenuit. We hebben inmiddels meer dan 35 jaar ervaring in het stoppen van doorslaande gevels en optrekkend vocht. Neem snel contact op voor een gratis vochtmeting of voor meer informatie op het gebied van vochtbestrijding.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.