Vochtbestrijding blog → Een goede luchtvochtigheid op kantoor of de werkplek

Een goede luchtvochtigheid op kantoor
Een goede luchtvochtigheid op kantoor

Een goede luchtvochtigheid op kantoor.

Als werkgever is van belang dat het personeel zo min mogelijk ziek is. Natuurlijk is het voor een werknemer ook niet prettig, maar het kost de onderneming veel geld en is voor de algehele productiviteit niet bevorderlijk. Een gezonde werkomgeving speelt hierin een grote rol. Luchtvochtigheid op kantoor heeft daar veel invloed op. Een te lage of te hoge luchtvochtigheid vergroot het aantal ziektes op de werkvloer. Een goede luchtvochtigheid op kantoor is daarom erg belangrijk.

Wat is een optimale luchtvochtigheid voor op kantoor?

Werknemers presteren het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60%. Wanneer het percentage onder de 40% komt, krijgen medewerkers last van droge ogen en heeft dit een negatieve invloed op de slijmvliezen. Daarbij verliest het lichaam ongemerkt meer vocht, waardoor het van belang is veel te drinken. Dit doet niet iedereen, met als gevolg dat er hoofdpijn en concentratieproblemen kunnen optreden. Ook verminderd de weerstand, waardoor kans op ziekte toeneemt.

Bij een luchtvochtigheid boven de 60% bevindt de gezondheid van werknemers zich ook in de gevarenzone. Een vochtige omgeving is namelijk ideaal voor het nestelen van schimmels en ongedierte. Dit kan leiden tot allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid.

De temperatuur op kantoor speelt ook een belangrijke rol. Uit onderzoek is gebleken dat de beste temperatuur rond de 22 graden ligt. Over het algemeen werken mannen liever in een koelere omgeving dan vrouwen. Vrouwen geven de voorkeur aan een temperatuur van 24 graden. Dit komt doordat vrouwen vaak kleiner zijn en minder wegen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De oorzaken van een te hoge of te lage luchtvochtigheid.

Een verstoorde luchtvochtigheid kan meerdere oorzaken hebben. Wanneer de wintertijd aanbreekt, worden ramen gesloten en draait de verwarming op volle toeren. Als er sprake is van veel onbewerkt beton, hout en papier in het pand, dan wordt het vocht geabsorbeerd. Dit leidt tot een extra droge lucht. Een afgesloten ruimte kan juist zorgen voor een toename van de luchtvochtigheid. Medewerkers komen na een flinke regenbui met natte jassen binnen, of er is sprake van poreuze muren. Zo trekt het vocht van buitenaf naar binnen. Kortom, er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op de luchtvochtigheid en zorgen voor vochtproblemen op kantoor. Wat vooral belangrijk is, is het ventileren van de werkruimte. Ventilatie houdt de luchtvochtigheid in balans. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor voldoende groen op kantoor, want planten reguleren de vochtbalans.

Een gezond klimaat in de kantoorruimte

De meeste moderne kantoorpanden zijn volgens de Arbo-richtlijnen gebouwd. Hierbij wordt gelet op de airconditioning, licht en ergonomische werkplekken. Toch komt het voor dat kantoren over geïsoleerd zijn of de ventilatiesystemen niet altijd gecontroleerd worden, waardoor ze niet functioneren. Het gevolg hiervan kan een verstoorde luchtvochtigheid zijn.

Ben jij een werknemer en merk je dat de lucht te droog of te vochtig is op kantoor? Neem dan contact op met de manager of beheerder van het kantoorpand. Wellicht is een luchtvochtigheidsmeting nodig om te beoordelen of er sprake is van een verstoorde luchtvochtigheid. Een vochtexpert kan deze meting uitvoeren en het vochtprobleem oplossen. Dit is niet alleen prettig voor de voor de werknemers, maar bespaart ook energie en voorkomt onnodige aantasting aan het pand.

Meer weten over luchtvochtigheid op kantoor?

SmartDry is één van de bekendste vochtbestrijding specialisten in Nederland. Zowel particulier als zakelijk kunnen wij je helpen. Wanneer je twijfelt over de luchtvochtigheid op jouw kantoor, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.