Vochtbestrijding blog → Gevel impregneren: Wat zijn de nadelen?

Gevel impregneren nadelen
Gevel impregneren nadelen

Gevel impregneren: Wat zijn de nadelen?

Als je de gevel impregneert, breng je een waterafstotende laag aan op de buitenmuren van je woning. Dit kan gedaan worden door het aanbrengen van een speciale impregneermiddel op de gevel. Door het impregneren van de gevel wordt de muur waterafstotend gemaakt, waardoor het minder snel vocht opneemt. Hierdoor wordt de muur beschermd tegen vochtproblemen, zoals schimmelvorming, vorstschade en degradatie van de muur. Bovendien zorgt het impregneren van de gevel ervoor dat vuil minder goed kan hechten, waardoor de muur langer schoon blijft. Het is wel zo dat het impregneren van de gevel meerdere nadelen heeft, deze zullen we behandelen in dit artikel.

Het impregneren van de muur is geen permanente oplossing

Het impregneren van de muur is een populaire methode om vochtproblemen in de gevel te voorkomen. Hoewel het impregneren van de muur veel voordelen biedt, is het geen permanente oplossing. Het impregneermiddel heeft namelijk een beperkte levensduur en zal na verloop van tijd moeten worden vervangen. Het is daarom belangrijk om periodiek te controleren of het impregneermiddel nog voldoende bescherming biedt en indien nodig tijdig te laten vervangen om vochtproblemen te voorkomen.

Impregneren is niet altijd even milieuvriendelijk

Het impregneren van de gevel is een effectieve manier om vochtproblemen te voorkomen en de duurzaamheid van een gebouw te verbeteren. Echter, sommige impregneermiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten die niet milieuvriendelijk zijn. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een impregneermiddel dat zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Er zijn tegenwoordig impregneermiddelen op de markt die biologisch afbreekbaar zijn en geen schadelijke stoffen bevatten. Door te kiezen voor een milieuvriendelijk impregneermiddel kun je de gevel beschermen zonder het milieu te belasten.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevel kan er na het impregneren anders uit gaan zien

Het impregneren van de gevel kan ervoor zorgen dat de muur een andere kleur krijgt, wat niet altijd gewenst is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat het impregneermiddel de kleur van de muur verandert of doordat het impregneermiddel glanst en daardoor een andere uitstraling geeft aan de gevel. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te onderzoeken welk impregneermiddel het beste bij de muur past en welke effecten het kan hebben op de uitstraling van het gebouw. Zo kun je voorkomen dat de gevel een ongewenste kleur krijgt na het impregneren.

Het vocht in de muur kan niet meer naar buiten

Hoewel het impregneren van de gevel een populaire methode is om vochtproblemen te voorkomen, heeft het ook een belangrijk nadeel. Het impregneren van de gevel kan er namelijk voor zorgen dat vocht in de muur niet meer naar buiten kan. Dit kan een probleem zijn als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur. In deze gevallen kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en ervoor zorgen dat het vochtprobleem verergert. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken wat de oorzaak is van het vochtprobleem en of het impregneren van de gevel wel de juiste oplossing is. In sommige gevallen is het beter om het vochtprobleem aan de binnenkant van de muur aan te pakken of andere maatregelen te nemen om vochtproblemen te voorkomen.

Een overzicht met de nadelen van de gevel impregneren

Er zijn dus verschillende nadelen verbonden aan het impregneren van de gevel, hieronder hebben we een beknopte samenvatting geplaatst met de nadelen:

  1. Het impregneermiddel heeft een beperkte levensduur en zal na verloop van tijd moeten worden vervangen om de bescherming van de gevel te behouden.
  2. Sommige impregneermiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten die niet milieuvriendelijk zijn.
  3. Het impregneren van de gevel kan ervoor zorgen dat de muur een andere kleur krijgt, wat niet altijd gewenst is.
  4. Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren.
  5. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
  6. Het impregneren van de gevel kan een dure investering zijn, vooral als er meerdere lagen impregneermiddel nodig zijn.

Het is belangrijk om deze nadelen goed af te wegen voordat je besluit om de gevel te impregneren. Het kan namelijk zijn dat er andere oplossingen zijn die beter bij jouw specifieke situatie passen.

Wat is een goed alternatief voor het impregneren van de gevel?

Er zijn verschillende alternatieven voor het impregneren van de muur, afhankelijk van de specifieke situatie en het type vochtprobleem dat moet worden aangepakt. Impregneren kan bijvoorbeeld nadelige gevolgen hebben voor de ventilatie en kan het vochtprobleem soms zelfs verergeren. Gelukkig zijn er ook duurzame en effectieve alternatieven beschikbaar, zoals de DryBicks muurelementen van SmartDry.

Deze ‘ventilatiestenen’ zorgen ervoor dat de muren van binnenuit opdrogen met behulp van de wind buiten. SmartDry heeft meer dan 35 jaar ervaring in vochtbestrijding en heeft inmiddels duizenden woningen en muren vochtvrij gemaakt met behulp van deze oplossing. Het plaatsen van de DryBicks kan vaak al binnen één werkdag worden gedaan, afhankelijk van de grootte van de woning.

Als er vochtproblemen in de muur zitten binnen in de woning, dan kunnen de laatste stukken altijd nog worden geïnjecteerd met een vochtwerende gel. Op deze manier wordt het vochtprobleem zowel van binnenuit als van buitenaf aangepakt. Dit is een duurzame en effectieve oplossing die veel beter is voor het milieu en voor de gezondheid van de bewoners dan het impregneren van de gevel.

Wil je meer weten over onze oplossingen op het gebied van vochtbestrijding en het alternatief voor het impregneren van de gevel? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing voor jouw vochtproblemen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.