Vochtbestrijding blog → Planten tegen vocht in huis?

Planten tegen vocht in huis?
Planten tegen vocht in huis?

Planten tegen vocht in huis?

Ze zijn in elke woning te vinden: kamerplanten. Planten vergezellen niet alleen de woonkamer, maar zorgen ook voor een gezonde lucht in huis. Daarbij hebben planten invloed op de luchtvochtigheid in huis. Toch weet niet iedereen de invloed van planten op de luchtvochtigheid in huis. Sommige planten onttrekken juist vocht uit de woning, terwijl andere zorgen voor een toename van de luchtvochtigheid.

Planten die vocht absorberen.

Het is bijna te mooi om waar te zijn dat je planten zou kunnen inzetten als ‘vochtvreter’. Helaas werkt dit niet op die manier. Kamerplanten geven altijd meer water af aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats vanuit hun wortels. Bekende exemplaren hiervan zijn de Boston-varens, ook wel de krulvaren genoemd, Ficus en de Engelse klimop. Wanneer er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid, zijn dit goede opties om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis nog meer toeneemt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Toenemend vocht door kamerplanten.

De meeste planten zorgen dus voor een vochttoename in de kamer. Dit is logisch, gezien het feit dat planten water krijgen, waardoor ze ook vocht vrijlaten. Het vrijgelaten vocht verdampt weer. Maar liefst 90% van het water dat planten krijgen, verdampt en komt in de ruimte terecht. Zeker wanneer de verwarming tijdens de koude winterdagen omhoog gaat en de planten vaker water nodig hebben, neemt de luchtvochtigheid in huis snel toe. Sommige planten kunnen tot wel 1 liter per dag produceren. Het is niet alleen maar slecht dat planten veel vocht produceren. Vooral in de winter staat de verwarming vaak hoog. Planten zorgen er op dat moment voor dat de droge lucht wordt vermeden.

Planten hebben dus wel degelijk invloed op de luchtvochtigheid in huis en er moet een goede balans gevonden worden tussen een gezonde lucht en een hoge luchtvochtigheidsgraad. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels in huis groeien en is er kans op ongedierte. Dit maakt de omgeving juist weer ongezond. Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% is. Dit kun je testen met een hygrometer.

Aanschaf van kamerplanten.

Wil je meer groen in huis, maar ben je bang dat het een negatieve invloed op de luchtvochtigheid heeft? Laat je dan goed adviseren in het tuincentrum. Hier kunnen ze jou precies vertellen welke kamerplanten het beste bij jouw situatie passen.

Last van vochtproblemen in de woning?

Last van vochtproblemen in huis? De vochtbestrijding specialisten van SmartDry helpen je graag met alle vochtproblemen. Laat een van onze vochtexperts langskomen voor een gratis vochtmeting en advies over hoe het vochtprobleem het best verholpen kan worden. Neem geheel vrijblijvend contact met of vraag een gratis vochtmeting aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.