Vochtbestrijding blog → Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?

Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?
Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?

Hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten?

Vocht is een veelvoorkomend probleem in de binnen- en buitenmuren van de woning. Vochtproblemen in de woning kunnen op verschillende manieren veroorzaakt worden. Vochtige muren kunnen zorgen voor grote kosten, schade aan de woning en zelfs gezondheidsproblemen. Voor een gezond leefklimaat is het belangrijk dat de woning droog is en een goede luchtvochtigheid heeft. Maar hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten? In dit artikel leggen we uit hoe je een vochtmeting in huis kunt uitvoeren en welk gereedschap je daarvoor nodig hebt.

Een gezonde en goede luchtvochtigheid is belangrijk

Wanneer de luchtvochtigheid in huis niet op peil is, kan dit gevolgen hebben voor jouw gezondheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Boven de 60% kan er bijvoorbeeld schimmel op de muur gaan groeien. Schimmels kunnen ernstige allergieën en ziektes veroorzaken. Om schimmels en gezondheidsklachten te voorkomen, kun je de luchtvochtigheid op kantoor of thuis meten en op tijd bijsturen. Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid is niet goed voor het wooncomfort. Het is daarom van belang om met regelmaat de hoeveelheid vocht in huis te meten. Zo kun je diverse gevolgen van vochtproblemen voorkomen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Waarmee kun je vocht en schimmel in huis meten?

In het principe is de luchtvochtigheid in huis makkelijk te meten met een hygrometer. Voor nog geen twee tientjes is dit apparaat verkrijgbaar bij de bouwmarkt. De hygrometer geeft de luchtvochtigheid in procenten weer. Het is wel belangrijk om op het volgende te letten wanneer je het vocht in huis wilt meten: Zorg ervoor dat de meting met de hygrometer niet wordt gedaan vlakbij een raam of aan de wand van de buitenmuur. De luchtvochtigheid is op deze plaatsen in huis namelijk altijd hoger dan in de rest van de woning.

Genoeg ventileren voor een goede luchtvochtigheid

Een goede ventilatie zorgt voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Zorg dat alle ruimtes regelmatig gelucht worden door deuren en ramen open te zetten. Dit is voornamelijk belangrijk voor de keuken en de badkamer. Maar ook op de slaapkamer kan het zeker geen kwaad om goed te ventileren. Goede ventilatie is niet altijd voldoende om vocht in huis te verminderen. Om te zorgen dat de muren van de woning 24 uur per dag geventileerd wordt, zijn de elementen van SmartDry een betere oplossing. Middels deze methode van vochtbestrijding zul je geen last meer krijgen van schimmels en vochtplekken op de muur.

De permanente oplossing voor teveel vocht in huis.

Met de muurelementen van SmartDry, genaamd DryBricks, wordt de woning permanent geventileerd en zal de luchtvochtigheid in huis stabiliseren. De oplossing om een ideale luchtvochtigheid in jouw huis te creëren. Neem nu geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting en advies van een vochtexpert. Maar u kunt ook een gratis vochtmeting aanvragen, tijdens deze vochtmeting kunnen we de schimmels en de hoeveelheid vocht in huis meten. Als we een grote hoeveelheid vocht of schimmel in huis meten, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing voor dit vochtprobleem.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.