Vochtbestrijding blog → Hoe kun je effectief vocht in de muur behandelen?

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen?
Hoe kun je vocht in de muur behandelen?

Hoe kun je effectief vocht in de muur behandelen?

Vochtproblemen in de woning betekenen in veel gevallen dat het gaat om vochtproblemen in de muur. De muren dragen de woning en zijn verbonden met de fundering en de grond. Muren komen vaak in aanmerking met plekken die gevoelig zijn voor vocht, waardoor ze gemakkelijk door vocht kunnen worden aangetast. Vochtige muren kunnen grote gevolgen hebben voor het wooncomfort en het leefklimaat in huis.

De oorzaken van vochtige muren in huis

Vocht in de muur kan diverse oorzaken hebben. Het is belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen, om het probleem op te kunnen lossen. Een vochtige muur opknappen is maar een tijdelijke oplossing. Op deze manier wordt de bron van het probleem niet aangepakt. Vocht in de muur zal zich blijven aanhouden met daarbij de nodige gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in de muur zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en koudebruggen. Hoe ontstaan deze vochtproblemen en hoe kun je deze behandelen?

Oorzaak → Optrekkend vocht in de muur

Optrekkend vocht bevindt zich aan de onderkant van de muur. Dit ontstaat door grondwater wat zich een weg naar binnen baant via de fundering, de kelder, kruipruimte of de onderzijde van poreuze buitenmuren. Hierbij trekt het vocht naar boven de muur in, waardoor er vochtproblemen ontstaan. Wanneer je een goede waterkering in de woning hebt, zal dit het optrekkend vocht tegenhouden. In veel woningen ontbreekt een waterkering, waardoor het vocht vrij spel heeft.

Oorzaak → Doorslaand vocht in de muur

Doorslaand vocht ontstaat door een beschadigde buitengevel. De aangetaste buitengevels laten vocht door, waardoor het vocht de binnenmuur intrekt. Hierdoor ontstaan dezelfde symptomen als met optrekkend vocht. Een goede oplossing voor doorslaand vocht is het repareren van de buitengevel en deze laten impregneren. Het vocht in de binnenmuur kan worden opgelost met de elementen van SmartDry. Hiermee voorkom je permanent een vochtige binnenmuur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Oorzaak → Condensatievocht in de muur.

Condensatievocht is een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in de woning. Woonvocht is volstrekt normaal, maar wanneer deze geen uitweg kan vinden, veroorzaakt dit vochtproblemen in de binnenmuur. Woonvocht ontstaat door het douchen, koken, wassen en ademen. Dit kan voor een hoge luchtvochtigheid in huis zorgen. In veel gevallen helpt het om een raampje open te zetten, maar niet altijd. Wanneer de luchtvochtigheid al een langere periode te hoog is, kan dit de muren aantasten.

Oorzaak → Vocht in de muur door koudebruggen.

Een koudebrug is een probleem wat ontstaat wanneer de isolatieschil van de woning op één of meerdere plekken wordt onderbroken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de spouwmuurisolatie is verzakt. Ook achtergebleven bouwpuin kan een koudebrug veroorzaken. De naam komt voort uit het feit dat de ruimte de brug vormt tussen de binnen- en buitenmuur. Dit zijn de koude plekken in de muur. Aangezien vocht naar de koudste plek trekt, vormen koudebruggen altijd een risico voor vocht in de muur.

De perfecte oplossing → de SmartDry DryBrick

SmartDry lost het vochtprobleem in de muren van de woning op. Hoe kun je vocht uit de muur halen? Met behulp van goede ventilatie kan vocht de woning verlaten en zal frisse lucht de woning binnenkomen. De DryBrick van SmartDry is een speciaal ontworpen systeem dat in de buitenmuur wordt geplaatst. Via natuurlijke ventilatie worden de muren 24 uur per dag geventileerd. De muren zullen uitdrogen en het vochtprobleem wordt permanent opgelost. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.