Vochtbestrijding blog → Hoe kun je vocht in de muur behandelen?

Vocht in de muur behandelen
Vocht in de muur behandelen

Vocht in de muur behandelen.

De meeste vochtproblemen in de woning hebben te maken met vochtproblemen in de muur. Muren komen namelijk vaak in aanmerking met plekken die gevoelig zijn voor vocht, waardoor ze makkelijk kunnen worden aangetast. Vochtige muren kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid, het wooncomfort en het leefklimaat in huis.

De meest voorkomende oorzaken van vocht in de muur.

Om vochtproblemen in de muur te behandelen, is het belangrijk de juiste oorzaak te achterhalen. Vocht in de muur kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen zijn: optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en koudebruggen. Als deze vochtproblemen in huis niet bij de bron worden aangepakt, zal het vocht in huis zich blijven aanhouden met daarbij de nodige gevolgen.

Optrekkend vocht in de muur

Optrekkend vocht bevindt zich aan de onderkant van de muur. Dit ontstaat door grondwater wat zich een weg naar binnen baant via de fundering, de kelder, kruipruimte of de onderzijde van poreuze buitenmuren. Hierbij trekt het vocht naar boven de muur in, waardoor er vochtproblemen in huis ontstaan. Wanneer je een goede waterkering in de woning hebt, zal dit het optrekkend vocht tegenhouden. In veel woningen ontbreekt een waterkering, waardoor het vocht zich in de muren kan nestelen.

Doorslaand vocht in de muur

Doorslaand vocht ontstaat door een beschadigde buitengevel. De aangetaste buitengevels laten het vocht van buiten door, waardoor het vocht de binnenmuren intrekt. Hierdoor ontstaan dezelfde symptomen als met optrekkend vocht in de muur. Een goede oplossing voor doorslaand vocht is het repareren van de buitengevel en deze laten impregneren. Het vocht in de binnenmuur kan worden verholpen met de elementen van SmartDry. Hiermee voorkom je permanent vocht in de binnenmuur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Condensatievocht in de muur.

Condensatievocht, ook wel woonvocht genoemd, is een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Condensatievocht is normaal, maar wanneer deze geen weg naar buiten kan vinden, veroorzaakt dit vochtproblemen in de muur. Woonvocht ontstaat door het douchen, koken, wassen, zweten en ademen. Dit kan voor een hoge luchtvochtigheid zorgen. In veel gevallen helpt het om een raampje open te zetten, maar niet altijd. Wanneer de luchtvochtigheid al een langere periode te hoog is, kunnen er vochtproblemen in de muur ontstaan.

Koudebruggen.

Als de isolatieschil van de woning op een of meerdere plekken wordt onderbroken, onstaat een koudebrug. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de spouwmuurisolatie is verzakt. Ook achtergebleven bouwpuin kan een koudebrug veroorzaken. De naam komt voort uit het feit dat de ruimte de brug vormt tussen de binnen- en buitenmuur. Dit zijn de koude plekken in de muur. Aangezien vocht in de muur naar de koudste plek trekt, vormen koudebruggen altijd een risico voor vocht in de muur.

Vocht in de muur oplossen.

De perfecte oplossing voor vocht in de muur is de SmartDry DryBrick. SmartDry lost het vochtprobleem in de muren van de woning permanent op. Hoe kun je vocht uit de muur halen? Met behulp van goede ventilatie kan vocht de woning verlaten en zal frisse lucht de woning binnenkomen. De DryBrick van SmartDry is een speciaal ontworpen systeem dat in de buitenmuur wordt geplaatst. Via natuurlijke ventilatie worden de muren 24 uur per dag geventileerd. De muren zullen uitdrogen en het vochtprobleem wordt helemaal opgelost. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.