Vochtbestrijding blog → Hoe ontstaat schimmel in huis?

Hoe ontstaat schimmel in huis?
Hoe ontstaat schimmel in huis?

Hoe ontstaat er schimmel in uw woning?

Binnen- of buitenshuis, schimmel is een onderdeel van het milieu en kan overal ontstaan. We worden dagelijks door schimmels omringt en ademen ze constant in. Op zich zijn deze schimmelsporen niet schadelijk voor de mens. Het wordt echter een ander verhaal als ze in contact komen met vocht in huis. In dat soort gevallen ontwikkelen de schimmelsporen zich verder, waardoor een soort van donslaagje op wanden of plafonds ontstaat. In de meeste gevallen levert dat zwarte schimmel op. Om definitief van schimmel in huis af te komen, is het van belang het probleem bij de wortel aan te pakken.

Hoe ontstaat zwarte schimmel in huis.

In huizen is de zwarte schimmel de meest voorkomende schimmel. Oudere huizen krijgen hier met name mee te maken vanwege de bouwstijl of de grondverzakkingen die zorgen voor scheuren in de muren. Schimmel op de muur komt altijd voort uit vochtproblemen. Wanneer schimmelsporen de vochtige plekken bereiken, krijgen ze de kans zich te vermenigvuldigen.

Schimmels ontstaan door condensatievocht.

Wanneer warme vochtige lucht afkoelt, ontstaat er condensatie. Dit is goed te zien wanneer je bijvoorbeeld staat te koken in de keuken en er niet voldoende ventilatie is. Op zich is condensatievocht geen groot probleem voor mogelijke schimmelvorming, zolang de vochtige ruimte voldoende geventileerd wordt. Op die manier kan het opgehoopte vocht de woning verlaten. Maak in ruimtes met veel condensatievocht, zoals de keuken, badkamer en het washok, altijd gebruik van ene ventilatiesysteem.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Schimmels die ontstaan door doorslaand vocht.

Schimmelproblemen in huis door vanwege doorslaand vocht is vaak lastig te ontdekken. Deze manier van schimmelvorming houdt in de meeste gevallen verband met de buitenmuur, waarin kleine of grote scheuren zijn ontstaan. Dit soort scheuren kunnen tijdens het verzakken van de woning tot stand komen. Het vocht dat tijdens regenbuien of andere vochtige weersomstandigheden in dit soort scheuren terecht komt, vindt zijn weg naar de koude binnenmuur. Als gevolg hiervan verschijnen er schimmelplakken op de binnenmuur.

Schimmel op de muur door optrekkend vocht.

Voornamelijk oudere woningen hebben te maken met deze vorm van schimmel in huis. Oude woningen zijn meestal niet voorzien van een zogenoemd vochtscherm, waardoor grondvocht makkelijk de woning in kan komen. De grondvocht wordt in dit soort gevallen net zolang opgezogen door de stenen muren, totdat ze bakstenen verzadigd zijn van het vocht. Dit resulteert in natte muren en vochtplekken. De natte plakken zijn de ideale broedplaats voor schimmels.

Wilt u voorkomen dat er schimmel in huis ontstaat?

Alle genoemde vochtproblemen en schimmel in huis kunnen worden opgelost door de DryBricks van SmartDry. De DryBrick zorgt ervoor dat natte muren drogen en dat het vocht dat de muur raakt sneller wordt afgevoerd. Nieuwsgierig naar deze unieke methode van vocht- en schimmelverwijdering? Neem dan contact op met SmartDry voor meer informatie!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.