Vochtbestrijding blog → Hoe ventileer je je huis? Dit moet je doen!

Hoe ventileer je je huis?
Hoe ventileer je je huis?

Hoe ventileer je je huis? Dit moet je doen!

In elke woning is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheid moet zijn om vocht af te voeren, voordat het zich aan de muren en het meubilair gaat hechten. Lucht moet zich vrij om- en door het huis kunnen bewegen. Je kan alle ramen en deuren dag en nacht op een kiertje zeggen, maar dat kost weer veel energie als je ondertussen de verwarming aan hebt staan. Dit heeft dus weinig zin. Je zult je afvragen hoe je dan wel je huis kunt ventileren. Hier is het antwoord!

Meten is weten.

Te veel vocht in huis kan grote gevolgen hebben voor je woning en gezondheid. Vocht kan leiden tot houtrot, vochtplekken en schimmel. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor ademhalingsklachten, zoals astma en verschillende allergieën. Helaas zijn vochtproblemen echter niet altijd direct zichtbaar en is het probleem eigenlijk al te groot wanneer het zich manifesteert. Het is daarom goed om op tijd erachter te komen hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is. Om dit te meten, kun je voor een klein bedrag een hygrometer aanschaffen. Wil je meer informatie over de kwaliteit van de lucht in je woning, dan kun je daarnaast ook een CO2-meter kopen. Deze meter vertelt je precies hoe hoog de concentratie koolstofmonoxide in de woning is.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Isoleren en ventileren van je woning.

Nederland is een vochtig land. In de winter willen we het liefst een lekkere warme woning hebben, waardoor we onze huizen steeds beter laten isoleren. Voor het besparen van energie is dit een goed idee, maar een goede isolatie betekent ook dat er een goede ventilatie nodig is. Een goede ventilatie is namelijk erg belangrijk voor het afvoeren van lucht in huis. Je hebt een aantal verschillende soorten ventilatie;

Natuurlijke ventilatie.
Elke woning heeft een vorm van natuurlijk ventilatie. Denk hierbij aan ramen die open kunnen, ventilatieroosters en kiertjes. Het kan per huis verschillen hoe permanent die ventilatie is. Een oud huis heeft vaak veel kieren en gaten. Hierdoor vindt er wel veel ventilatie plaats, maar energiezuinig is het zeker niet.

Een nieuwbouwwoning is vaak goed geïsoleerd en heeft zodoende minder natuurlijke ventilatie. Bij nieuwe woningen zal je dus op andere manieren het huis moeten ventileren.

Mechanische ventilatie.
Dit soort ventilatie is een bekend geïnstalleerd ventilatiesysteem, wat lucht naar buiten afvoert. Voorbeelden hiervan zijn een afzuigkap en het elektrische ventilatiesysteem in de badkamer.

Balansventilatie.
Bij balansventilatie is er sprake van af- en aanvoer van lucht door een mechanisch systeem via gescheiden leidingen. De warmte van de vervuilde afgevoerde lucht, wordt gebruikt om de nieuwe verse lucht op te warmen. Dit wordt ook wel ‘warmteterugwinning’ genoemd. Het is een zeer energiebesparende manier van verwarmen en ventileren van de woning.

Kies voor de muurelementen van SmartDry.

SmartDry biedt een vaste oplossing voor vocht en gebrek aan permanente ventilatie in de vorm van muurelementen. Deze elementen van SmartDry zorgen voor 24/7 luchtcirculatie door de hele woning. De elementen kosten geen energie en houden de warmte in huis vast. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtbestrijding specialist!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.