Vochtbestrijding blog → Hoe vochtig mag een muur zijn?

Hoe vochtig mag een muur zijn?
Hoe vochtig mag een muur zijn?

Hoe vochtig mag een muur zijn?

Een ideaal vochtpercentage voor een muur ligt tussen de 5 a 12 procent. Echter dit is wel afhankelijk van de materialen waarvan de muur is gemaakt. Is het percentage een flink stuk hoger? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem in huis. Wat je ook kunt meten is de algemene luchtvochtigheid van de woning, ligt het percentage tussen de 40 en 60 procent, dan is alles in orde. Maar wanneer de luchtvochtigheid een stuk hoger is dan 60, dan is het zeker belangrijk om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting kan snel de oorzaak van de vochtige muur achterhaald worden. Wanneer dat is gedaan, dan kunnen we eens kijken naar de mogelijkheden om het vochtprobleem te verhelpen.

Welke vochtproblemen zorgen voor een vochtige muur?

Als we het hebben over vochtproblemen, dan zijn dit de problemen die het meeste voor komen in woningen. Optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Optrekkend vocht komt in de meeste gevallen voor in oude huizen, in dit geval zijn dat huizen die gebouwd zijn voor 1980 en geen waterkering hebben. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door beschadigde gevels in combinatie met veel regenval. Het regenwater baant zich door de muur en zorgt vervolgens voor vochtplekken en schimmel op de binnenmuur. Condensatievocht is een vochtprobleem dat zich in de woning afspeelt. Wanneer je slecht ventileert, veel kookt in de keuken of lang doucht kun je al last krijgen van een grote hoeveelheid condensatievocht. Deze vochtproblemen zorgen ervoor dat de muur te vochtig wordt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van een te vochtige muur

Een muur die te vochtig is brengt vervelende gevolgen met zich mee. Zo kun je denken aan materiële schade, voorbeelden hiervan zijn behang dat loslaat, scheuren in de muur en er kan schimmel op de muur ontstaan. Maar doordat het huis te vochtig wordt kan er ook een muffe lucht ontstaan. Natuurlijk niet fijn om in te wonen, deze geur wordt veroorzaakt doordat er schimmel in de meubels en in de gordijnen gaat groeien. Andere gevolgen van een te vochtige muur zijn gezondheidsklachten. Hierbij kun je denken aan benauwdheid, hoofdpijn en een moeilijke ademhaling. Vooral voor mensen met astmatische klachten is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog is. Als je vochtplekken op de muur ziet of deze gezondheidsklachten herkent: Twijfel niet en schakel een vochtbestrijding specialist in. Een te vochtig huis is niet aangenaam wonen.

De vochtigheid in de muur meten en oplossen

Heb je het vermoeden dat de muur te vochtig is? Zijn er plekken op de muur zichtbaar en/of is de luchtvochtigheid in het huis veel te hoog? Neem dan contact op met SmartDry. We komen graag bij je langs om een deskundige vochtmeting uit te voeren. In een korte tijd kunnen we constateren wat het vochtprobleem in huis is en kunnen we het hebben over de mogelijke oplossingen. De vochtbestrijding methode van SmartDry is duurzaam, milieuvriendelijk en permanent. Tevens is deze oplossing geschikt voor meerdere vochtproblemen als doorslaand vocht, opstijgend vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar actief in het oplossen van vochtproblemen in de muur. Wij staan graag voor u klaar.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.