Vochtbestrijding blog → Wat te doen bij een hoge luchtvochtigheid in huis in de zomer?

Hoge luchtvochtigheid in huis zomer
Hoge luchtvochtigheid in huis zomer

Een hoge luchtvochtigheid in huis in de zomer?

Het is eindelijk zover: de zon begint te schijnen en iedereen kan genieten van het mooie weer. Met de hitte geniet je niet alleen in de tuin, maar kan een verkoelende woning ook heel prettig zijn. Een fijn leefcomfort in de woning is dan ook erg belangrijk. Hier speelt de luchtvochtigheid een grote rol in. De luchtvochtigheid is erg seizoensgebonden. In de wintermaanden hangt er vaak een droge lucht in de woning, omdat er meer gestookt wordt. In de zomer kan de luchtvochtigheid in huis juist hoog zijn. Hoe je dit kunt oplossen? Wij vertellen het je!

De gevolgen van een hoge luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid in de zomer te hoog is, betekent dit dat er veel vocht in huis hangt. Dit kan voor schade aan het huis zorgen en leiden tot schimmelplekken. Ook kan het hout gaan rotten en het stucwerk los gaan laten. Een te hoge luchtvochtigheid in huis in de zomer is vaak te herkennen aan een benauwd binnenklimaat. Ook is er een grote kans dat er een muffe geur in huis hangt. Voornamelijk bewoners met bijvoorbeeld astma of allergieën kunnen zich hierdoor extra benauwd voelen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De luchtvochtigheid in huis verlagen doe je zo!

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid in huis in de zomer te verlagen. Het is belangrijk om te weten dat de ideale luchtvochtigheid tussen de 40 procent en de 60 procent ligt. Wanneer het percentage boven die 60 procent komt, weet je dat de luchtvochtigheid te hoog is. Dit kan je meten met een weerstation dat in verschillende bouwmarkten te koop is. Bij een te hoge luchtvochtigheid moet je dit doen:

  • Zorg dat de woning voldoende geventileerd wordt. Dit doe je door de ramen open te zetten of gebruik te maken van een ventilatiesysteem. Vooral in vochtige ruimtes, zoals de badkamer of de keuken is dit belangrijk.
  • De zon schijnt en dus zal de was buiten snel drogen! Zet na het draaien van de wasjes het wasrek buiten en hang hier de kleding te drogen.
  • Een luchtontvochtiger kan wellicht een goede oplossing zijn om de luchtvochtigheid naar beneden te halen.

Meer weten over een te hoge luchtvochtigheid in de zomer?

Denk je last te hebben van een te hoge luchtvochtigheid in huis en weet je hier geen raadt mee? Neem dan direct telefonisch contact op met vochtbestrijding specialist SmartDry®, om vochtproblemen te voorkomen! Wij kunnen je van advies voorzien en de beste oplossing bieden.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.