Vochtbestrijding blog → De muren injecteren tegen opstijgend vocht

Injecteren tegen opstijgend vocht
Injecteren tegen opstijgend vocht

Injecteren tegen opstijgend vocht

Zo goed als alle eigenaars van oude woningen, die gebouwd zijn voor het jaar 1980, krijgen op zekere dag te maken met opstijgend vocht of een vochtige gevel. Eén van de meest gebruikte methodes om opstijgend vocht te verhelpen, is muurinjectie. Wat is opstijgend vocht, hoe gaat injecteren tegen opstijgend vocht in zijn werk en met welk prijskaartje dien je rekening te houden? Wij vertellen het jou in dit artikel.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, ook wel “optrekkend vocht” genoemd, is grondvocht dat via de muren omhoogtrekt. Het is aan deze karakteristiek dat opstijgend vocht zijn naam te danken heeft. In bijna alle gevallen wordt dit type vochtproblemen in de muur veroorzaakt door een slecht- of niet werkende waterkering. Wanneer de waterkering niet werkt of niet aanwezig is, wordt het grondvocht niet opgenomen en zal het langzaamaan stijgen. Het gevolg hiervan is optrekkend vocht. Je kan optrekkend vocht herkennen aan meerdere signalen in je woning. Een eerste, duidelijk teken van opstijgend vocht is de aanwezigheid van vochtplekken onderaan de muur. Verder kan je ook te maken krijgen met een muffe, vieze geur in huis en met afbladderende muurafwerking. Opstijgend vocht leidt tot schade aan de constructie, gezondheidsklachten en een verhoogde energiefactuur. En om al deze redenen is directe actie vereist om dit probleem te verhelpen.

Stappenplan: De muren injecteren tegen opstijgend vocht

Opdat muurinjectie effectief is, is een uitgewerkt stappenplan essentieel. Een geautoriseerde vochtspecialist gaat als volgt te werk:

1) Muurinspectie
Vooraleer dat er begonnen kan worden aan het injecteren van de muren, moeten we er zeker van zijn dat we met optrekkend vocht te maken hebben. Loskomende muurafwerking, in de vorm van afbladderend behang en afbladderende verf, vochtplekken aan de onderkant van de muur en zwarte vlekken en schimmels duiden op opstijgend vocht. Uiteraard moet de juiste diagnose steeds gesteld worden door een professionele vochtbestrijder.

2) Voorbereiding
In deze fase worden de vochtige muren klaargemaakt voor het injecteren. Er worden gaten geboord met een diameter van 3 tot 5cm over de hele lengte van de vochtige muur, en dit op ongeveer een halve meter boven de grond. De vochtbestrijder kijkt naar de lengte en de samenstelling van de muur om het exacte aantal gaten te bepalen.

3) Muurinjectie
De geboorde gaten worden opgevuld met speciale buisjes waarin er een vochtwerende gel gespoten wordt. Deze gel wordt hard en zet uit en zorgt zo voor een waterkerende laag. Daardoor kan er geen grondvocht meer binnendringen in de muur.

4) Gaten dichten
Van zodra de muren geïnjecteerd zijn, worden de gaten opnieuw dichtgemaakt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Wat kost het om de muren te injecteren?

Hoeveel je precies betaalt voor het injecteren van de muren tegen opstijgend vocht is in de eerste plaats afhankelijk van wie het werk zal uitvoeren. Ga je hier zelf aan beginnen of ga je deze klus uitbesteden aan een professionele vochtbestrijder? Door dit zelf te doen kan je besparen op de kosten, maar loop je het risico dat het werk niet goed gerealiseerd wordt. En dat brengt achteraf alleen maar meer kosten met zich mee.

Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht
Indien je beslist om je muren zelf te gaan injecteren, dien je enkele zaken te kopen:

  • Boormachine: vanaf 50 euro
  • Vochtwerende gel: ongeveer 40 euro voor 600ml
  • Kitpistool: tussen 10 en 80 euro
  • Waterdichte mortel: 25 euro per 5kg

Muren injecteren tegen opstijgend vocht overlaten aan een professional
Indien je jouw muren laat injecteren door een ervaren vochtspecialist betaal je iets meer, maar ben je zeker van een feilloos uitgevoerde klus. Je moet rekening houden met een kostenplaatje van ongeveer 100 euro per strekkende meter.

Injecteren tegen opstijgend vocht: aandachtspunten

Wanneer je kiest voor muurinjectie tegen opstijgend vocht zijn er een paar punten die om de nodige aandacht vragen.

1) Muur moet in perfecte staat zijn
Opdat een muur onderworpen kan worden aan muurinjectie mag hij geen scheuren en/of barsten vertonen omdat het injectiemiddel dan uit de muur zal lopen en de werkzaamheden bijgevolg zinloos zullen zijn. Eventuele gaten, scheuren en/of barsten moeten dus eerst altijd hersteld worden.

2) Opgepast met spouwmuren
Spouwmuren moeten langs de binnen- en buitenkant geïnjecteerd worden opdat het proces effectief is.

3) Vochtwerende middelen van hoogwaardige kwaliteit
Een goedkoop vochtwerend middel is dikwijls niet 100% waterdicht en daarom dus geen goede keuze. Bespaar nooit op je vochtwerende gel.

4) Vochtmeting achteraf
Na muurinjectie duurt het tussen één en twee jaar voordat al het vocht uit de muur verdwenen is. Om zeker te zijn, laat je na deze periode best een vochtmeting uitvoeren.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.