Vochtbestrijding blog → Last van een vochtige buitenmuur? Dit kun je doen!

Vochtige buitenmuur
Vochtige buitenmuur

Last van een vochtige buitenmuur? Dit kun je doen!

In ons regenachtig kikkerlandje krijgt de buitenmuur regelmatig te maken met een flinke laag neerslag. Het vocht baant zich van buitenaf langzaam de binnenmuren van de woning in. Wanneer dit gebeurd, is er sprake van doorslaand vocht. Daarbij kan een vochtige buitenmuur ook ontstaan door condensatievocht en optrekkend vocht. Wat kun je doen aan een vochtige buitenmuur?

Vochtproblemen herkennen in de muur van het huis

Vocht herkennen is niet altijd een makkelijke opgave. Vochtproblemen in huis kunnen namelijk op plekken ontstaan die niet direct zichtbaar zijn. Vochtproblemen zijn vooral te achterhalen wanneer je last hebt van een muffe geur in huis of gaten, scheuren of kieren in de buitenmuur. Verdere kenmerken zijn; schimmel op de muur, loslatend behang of stucwerk, een flinke toename van condensvorming huis en een hoge luchtvochtigheid.

Doorslaand vocht in de buitenmuur?

Doorslaand vocht is een vochtprobleem in huis dat ontstaat door kapotte gevels en poreuze buitenmuren. Ook nalatigheid of fouten tijdens het bouwen van de woning of gedurende een verbouwing kunnen de oorzaak zijn. Het vocht trekt vanaf de buitenmuur de binnenmuur in. Het probleem is te herkennen aan schimmels en vochtplekken, maar ook aan pleisterwerk of behang dat loskomt. Doorslaand vocht is op de binnen- en buitenmuur te herkennen. Vaak zitten de vochtplekken op dezelfde hoogte. Als het vochtprobleem in de muur een langere tijd aanhoudt, ontstaan er schimmels en een muffe lucht in de woning. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk dat de vochtdoorslag snel behandeld wordt. Om doorslaand vocht te bestrijden, moet er een specialist ingeschakeld worden.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Leefvocht als oorzaak van vochtige buitenmuren

Ook leefvocht trekt vanaf de binnenmuur naar de buitenmuur. Dit komt doordat de buitengevel een relatief koude plek is ten opzichte van de andere gedeeltes in de woning. Voorbeelden van leefvocht zijn koken, wassen, douchen en ademen. Leefvocht wordt ook wel ‘condensatievocht’ genoemd. Wanneer het vocht onvoldoende mogelijkheden heeft om naar buiten te kunnen, zoekt het zijn weg via de muren. Door te weinig natuurlijke ventilatie of een gebrek aan een ventilatiesysteem zal ook de luchtvochtigheid toenemen. Het gevolg hiervan zijn schimmels en een muffe lucht in huis. Ook bij condensatievocht kan het pleisterwerk of behang loskomen. Om hoge luchtvochtigheid tegen te gaan is het van belang dat de woning voldoende geventileerd wordt. Schimmel en een muffe geur zijn schadelijk voor de gezondheid. Wanneer dit ter sprake komt, is het belangrijk dat er een vochtexpert langskomt.

Een vochtige buitenmuur door optrekkend vocht.

Een vochtige buitenmuur kan ook komen door optrekkend vocht. Optrekkend vocht ontstaat door een hoog grondwaterstand of als de aarde rondom de buitenmuur nat is en tegen de fundering of het metselwerk aandrukt. Omdat de gevel poreus is, neemt de gevel het vocht op. Dit wordt met een natuurkundige term ‘adhesie’ of ‘capillaire werking’ genoemd. De gevel zuigt zich als het ware vol met vocht, vergelijkbaar met een spons. Hierdoor kan de baksteen ook 3 keer zo zwaar worden. Een oplossing hiervoor is het injecteren van de muren. In onze ogen is de beste oplossing tegen optrekkend vocht in huis de DryBrick van SmartDry. Deze oplossing is niet alleen geschikt voor optrekkend vocht, maar ook voor doorslaand- en condensatievocht.

Schakel SmartDry in om vocht in de buitenmuur te verwijderen.

Wil je weten of er sprake is van een vochtige buitenmuur? Boek dan een gratis vochtmeting. Wij helpen je graag met het oplossen van het vochtprobleem in de woning. Neem gerust telefonisch contact met ons op en laat een van onze vochtbestrijding specialisten jouw woning nakijken op vochtproblemen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.