Vochtbestrijding blog → Last van optrekkend vocht in een oud huis?

Optrekkend vocht in een oud huis
Optrekkend vocht in een oud huis

Optrekkend vocht in een oud huis

Woon je in een huis dat vóór 1920 is gebouwd? Dan is er een grote kans dat je geen waterkering hebt. Of het kan zijn dat de waterkering in een slechte staat verkeerd. Een waterkering heeft een belangrijke functie voor het huis. Het water dat van buitenaf komt, kan door middel van een waterkering niet naar binnen treden. Kortom: de waterkering zorgt er deels voor dat vochtproblemen in huis voorkomen worden. Bij gebrek aan een waterkering is de kans op optrekkend vocht in een oud huis erg groot. Dit betekent echter niet dat nieuwe woningen hier geen last van kunnen krijgen. Je kunt je afvragen wat optrekkend vocht precies inhoudt, hoe dit wordt veroorzaakt en waar het aan te herkennen is. Dat zullen wij in dit artikel uitleggen.

Schade aan de oude woning door optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt ook wel ‘opstijgend vocht’ genoemd. Zoals eerder beschreven is de kans groot dat een oud huis last kan hebben van optrekkend vocht. Dat neemt uiteraard niet weg dat nieuwbouwwoningen daar geen last van kunnen krijgen. Bij optrekkend vocht komt het vocht van buitenaf via de onderkant van de muur naar binnen. Het vocht wordt als het ware als een spons opgezogen en trekt omhoog door de binnenmuur van de woning. Optrekkend vocht kan zorgen voor flinke beschadigingen in een oud huis. Optrekkend vocht gaat gepaard met een klam klimaat in huis, wat voor vochtplekken en schimmels aan de onderkant van de muur kan zorgen. Dit is te herkennen aan de zwarte spikkels. Schimmel kan een muffe geur in een oud huis veroorzaken. Ook zijn de schimmels in huis en de hoge luchtvochtigheid niet goed voor jouw gezondheid.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Een hoge luchtvochtigheid in een oud huis

Optrekkend vocht is niet alleen schadelijk voor jouw gezondheid en de woning, maar zorgt ook voor een te hoge luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 60%, dan is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid. Door een hoge luchtvochtigheid kan er een klam gevoel in huis heersen. Een klamme woning is moeilijk te verwarmen. Hierdoor moet er meer gestookt worden, wat de energierekening flink omhoog kan gooien. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten.

Hoe herken je optrekkend vocht in een oud huis?

Optrekkend vocht in een oude en nieuwe woning is aan een aantal aspecten te herkennen. Wanneer je een van deze signalen constateert, is het van belang een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Je kunt optrekkend vocht herkennen aan:

  • Er zijn vochtige plekken en schimmels zichtbaar op de onderkant van de muur;
  • Er heerst een muffe geur in het oude huis;
  • Het behang en/of stucwerk op de muur begint los te laten;
  • De vloer is vochtig en begint te verbuigen;
  • De luchtvochtigheid in huis is continu boven de 60 procent.

De oplossing voor vocht in een oud huis

Herken je een van deze signalen van optrekkend vocht in de oude woning? Dan raden adviseren wij om contact op te nemen met een specialist op het gebied van vochtbestrijding. SmartDry® maakt gebruik van het duurzame DryBrick®-systeem. Het systeem voert het vocht op een natuurlijke manier van binnen naar buiten af. De vochtige muren zullen binnen enkele maanden compleet uitdrogen, waardoor je nooit meer last van optrekkend vocht in een oud huis zult hebben. SmartDry® komt graag bij je langs voor een gratis vochtmeting en professioneel advies. Inmiddels hebben wij al meer dan 30.000 oude en nieuwe woning vochtvrij gemaakt. Wilt je meer informatie? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een offerte aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.