Vochtbestrijding blog → Last van optrekkend vocht in een oud huis?

Optrekkend vocht in een oud huis
Optrekkend vocht in een oud huis

Optrekkend vocht in een oud huis

Woont u in een huis dat vóór 1920 is gebouwd? Dan is er een grote kans dat u geen waterkering, of een waterkering in slechte staat heeft. Een waterkering heeft een belangrijke functie voor het huis. Het water dat van buitenaf komt, kan door middel van een waterkering niet naar binnen treden. Kortom, de waterkering zorgt er deels voor dat vochtproblemen in huis voorkomen worden. Bij gebrek aan een waterkering is er kans op optrekkend vocht in een oud huis. Dit betekent echter niet dat nieuwe woningen hier geen last van kunnen krijgen. U zult zich afvragen wat optrekkend vocht precies inhoudt en waar het aan te herkennen is. Dat zullen wij in dit artikel uitleggen.

Schade aan de oude woning door optrekkend vocht.

Optrekkend vocht wordt ook wel ‘opstijgend vocht’ genoemd. Zoals eerder beschreven heeft een oud huis grote kans op optrekkend vocht, wat niet wegneemt dat nieuwe woningen hier geen last van kunnen krijgen. Bij optrekkend vocht komt het vocht van buitenaf via de onderkant van de muur naar binnen. Het vocht wordt als het ware als een spons opgezogen en trekt omhoog door de binnenmuur van de woning. Optrekkend vocht kan een oud huis ernstig beschadigen. Optrekkend vocht gaat gepaard met een klam klimaat in huis, wat voor schimmels aan de onderkant van de muur kan zorgen. Dit is te herkennen aan de zwarte spikkels. Schimmel kan een muffe geur in een oud huis veroorzaken. Ook is het erg slecht voor de gezondheid van de bewoners van de oude woning.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Luchtvochtigheid boven de 60 procent

Optrekkend vocht is niet alleen schadelijk voor de gezondheid en de woning, maar zorgt ook voor een te hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60 procent komt, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid. Door een te hoge luchtvochtigheid kan er een klam gevoel in huis heersen. Een klamme woning is moeilijk te verwarmen. Hierdoor moet er meer gestookt worden, wat de energierekening flink omhoog kan gooien.

Signalen van optrekkend vocht.

Optrekkend vocht in een oude en nieuwe woning is aan een aantal aspecten te herkennen. Wanneer u last heeft van een van deze signalen, is het van belang een vochtexpert in te schakelen. U kunt optrekkend vocht aan de volgende problemen herkennen:

  • Er zijn vochtige plekken en schimmels zichtbaar op de onderkant van de muur
  • Er heerst een muffe geur in de woning
  • Het behang en/of stucwerk op de muur begint los te laten
  • De vloer is vochtig en begint te verbuigen
  • De luchtvochtigheid in huis is boven de 60 procent

Dé permanente oplossing voor vocht in een oud huis.

Herkent u een van deze signalen van optrekkend vocht in uw woning? Dan raden wij u aan direct contact op te nemen met een vochtexpert. SmartDry® maakt gebruik van het duurzame DryBrick®-systeem. Het systeem voert het vocht op een natuurlijke manier van binnen naar buiten af. De muren zullen binnen enkele maanden uitdrogen, waardoor u nooit meer last van optrekkend vocht in een oud huis zult hebben.

SmartDry® komt graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en professioneel advies. Inmiddels hebben wij al meer dan 30.000 oude en nieuwe woning vochtvrij gemaakt. Wilt u meer informatie? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een offerte aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.