Vochtbestrijding blog → Last van vochtplekken op het plafond?

Vochtplekken op het plafond oplossen
Vochtplekken op het plafond oplossen

Last van vochtplekken op het plafond?

Vochtproblemen in huis zijn in veel gevallen zichtbaar op de muur en de vloer. Maar ook het plafond van de woning kan aangetast worden door een grote hoeveelheid vocht. Een oplossing (die we tevens niet adviseren) is om vochtplekken op het plafond te maskeren door er een meubel tegen te plaatsen. Alleen het probleem is dat vochtige muren erg opzichtig zijn en lastig te verbergen. Daarnaast is er een veel betere oplossing, je kunt beter het vochtprobleem in huis aanpakken. Maar wat zijn nu de stappen die je moet ondernemen wanneer je een vochtplek op het plafond wilt herstellen?

De oorzaken van vochtplekken op het plafond

Wanneer je vochtplekken op het plafond wilt herstellen, dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de vochtplekken. Je kunt direct aan de slag gaan met de vochtbestrijding in huis, maar dat is lastig als je niet weet wat de oorzaak is van het vocht in het plafond. Diverse oorzaken zijn onder andere regenschade, een lekkage of een permanente hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer de oorzaak van het vochtprobleem is opgelost, dan kun je daarna van start gaan met het verwijderen van de vochtplekken en herstelwerkzaamheden.

Vochtplekken op het plafond die ontstaan door een lekkage

Zijn de vochtplekken vooral in het midden van het plafond zichtbaar? Dan is de kans groot dat je last hebt van een lekkage. Dat is meestal het geval wanneer de vochtplekken op het plafond niet zichtbaar zijn bij de hoeken en randen. Dit is helemaal aannemelijk wanneer jouw badkamer bijna exact boven de vochtplekken staat. Een van de meest voorkomende oorzaken is een kapotte leiding. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er water lekt tijdens het douchen of badderen. Wat je dan het beste kunt doen is een loodgieter inschakelen. Zij kunnen de lekkage makkelijk oplossen, maar ook detecteren waar dat de lekkage zich bevindt. Als de lekkage is verholpen, dan kun je aan de slag met het herstellen van de vochtplekken op het plafond.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Ontstaan de vochtplekken op het plafond door regenwater?

Zijn de vochtplekken op het plafond vooral zichtbaar op de hoeken en randen? Maar vooral dicht in de buurt van de muren? Dan is de kans groot dat regenwater de veroorzaker is van het probleem. Zeker bij flinke regenbuien of perioden met veel regen. Dan merk je pas dat de plekken echt vochtig zijn. Als het een tijdje mooi weer is geweest, dan drogen deze vochtplekken op. Dan is het duidelijk dat de muren en de daken van de woning niet voldoende bescherming bieden tegen het regenwater. Zeker wanneer er kieren en scheuren in de muren en daken zitten, dan kan het duidelijk een oorzaak zijn van de plekken. Wat je dan het beste kunt doen is een dakdekker inschakelen om de dakschade te laten repareren.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis

Wanneer het bij jou in huis te vochtig is, dan zal deze vochtige lucht zich ophopen in het plafond. Dat komt doordat de waterdamp (condensatievocht) lichter is dan normale droge lucht. Wanneer je de woning voldoende ventileert, dan heb je hier meestal geen last van. Maar als het vocht niet weg kan omdat de woning te goed geïsoleerd is, dan trekt het vocht in de muren en het plafond. Dit zorgt ervoor dat de verf afbladdert en er ontstaan lelijke vochtplekken. Wanneer dat het geval is, kies dan voor een permanente oplossing om het vocht in het plafond en de muur af te voeren. Je kunt dan kiezen voor de muurelementen (DryBricks) van SmartDry. De muurelementen zorgen ervoor dat het vochtprobleem bij de bron wordt aangepakt en daarna kunnen de vochtplekken op het plafond hersteld worden. Een ideale oplossing om teveel vocht in het plafond op te lossen.

De vochtplekken verwijderen of maskeren?

Wanneer de oorzaak van de vochtplekken op het plafond is gevonden en verholpen, dan is het tijd om de vochtplekken te verwijderen en de boel te herstellen. Er zijn verschillende methoden om de vochtplekken te verwijderen of te maskeren. Je kunt er voor kiezen om het plafond te verven, sauzen of stucen. Elke oplossing heeft weer een ander prijskaartje. Wat je kunt doen is foto’s maken van de betreffende plekken. Vervolgens laat je deze zien bij een bouwmarkt en zij kunnen je adviseren meest passende oplossing om de vochtplekken op het plafond te herstellen. Maar het is altijd beter om vochtplekken op het plafond te voorkomen dan de vochtplekken later te verwijderen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.