Vochtbestrijding blog → Een luchtvochtigheid in huis van 75 procent

Luchtvochtigheid 75 in huis
Luchtvochtigheid 75 in huis

Een luchtvochtigheid in huis van 75 procent

Heb je in huis de luchtvochtigheid gemeten en is het percentage hoger dan 75 procent? Dan is er zeker sprake van een vochtprobleem in huis. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid in de woning ook nog eens erg slecht voor je gezondheid. Zo kun je last krijgen van een verkoudheid, hoofdpijn of andere astmatische klachten. Ook kan er schimmel in de hoek van de woonkamer gaan groeien of krijg je vochtplekken tegen het plafond aan. In dit artikel leggen we je uit hoe je een hoge luchtvochtigheid in huis kunt voorkomen en onder de 60 procent kunt brengen.

Wat moet je doen bij een luchtvochtigheid van 75%

Een hoge luchtvochtigheid in huis is nooit een goed teken. Als in huis de luchtvochtigheid boven 60 procent komt, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een vochtprobleem. Maar als de luchtvochtigheid in huis 75 procent of hoger is, dan moet je snel een vochtbestrijding specialist inschakelen. Allereerst is het belangrijk dat er een goede en nauwkeurige vochtmeting wordt gedaan, het liefst nog op meerdere plekken in de woning. Op deze manier kunnen we snel de oorzaak achterhalen en kun je vochtplekken in huis voorkomen. Een weerstation of een (goedkope) hygrometer is lang niet altijd voldoende. Maar wel handig om de luchtvochtigheid is huis redelijk in de gaten te houden. Wanneer de vochtigheid in huis en het vochtgehalte in de muur is gemeten, gaan we kijken naar een passende oplossing.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Tips om een hoge luchtvochtigheid te verminderen

We willen je graag een aantal praktische tips geven waarmee je de luchtvochtigheid in huis verlagen kunt. In de meeste gevallen gaat het om meer ventileren en de luchtvochtigheid in de gaten te houden zodat je snel in kunt grijpen. Hieronder onze tips:

    1. Het is ontzettend belangrijk om in huis goed te ventileren, dat kun je doen door een raam of deur open te zetten. Natuurlijke lucht heeft een goede luchtvochtigheid met een percentage tussen de 40 en 60 procent. Je kunt ook meerdere ramen en deuren tegelijkertijd open zetten zodat het huis lekker door kan luchten.
    2. Als je de was hebt gedaan kun je deze buiten ophangen en laten drogen. De natte was in huis zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Als het buiten regent dan kun je de was binnen laten drogen, maar zet dan wel een raam open.
    3. Een hoge luchtvochtigheid gaat vaak samen met een grote hoeveelheid condensatievocht. Condensatievocht ontstaat vaak tijdens het douchen en koken, maar ook als er veel mensen in huis zijn. Als dit het geval is probeer dan juist extra te ventileren.
    4. Zoals eerder vermeld is het handig om te weten wat de luchtvochtigheid in huis is en deze natuurlijk in de gaten te houden. Als je merkt dat de luchtvochtigheid hoger wordt, dan kun je snel ingrijpen door meer te ventileren. Met behulp van een hygrometer of weerstation kun je op eenvoudige wijze de luchtvochtigheid in huis meten.
    5. Je kunt gebruik maken van een of meerdere luchtontvochtigers, hiermee kun je de luchtvochtigheid in huis omlaag halen en voorkom je onder andere schimmel achter de verwarming. Alleen deze apparaten kunnen wel veel lawaai maken en ze zijn redelijk aan de prijs.

Verminder de luchtvochtigheid in huis met onze DryBricks

Als de luchtvochtigheid in huis zo hoog is dat deze 75 procent of hoger is, dan is ventileren meestal niet voldoende. Vaak is er sprake van een ander vochtprobleem, zoals een lekkage, optrekkend vocht of vochtdoorslag in de muur. Je kunt ervoor kiezen om de luchtvochtigheid te verlagen met onze 5 tips of je kunt de vochtplekken behandelen op de muur. Alleen het is beter om het vochtprobleem bij de oorzaak aan te pakken. Dat kan met onze duurzame oplossing op het gebied van vochtbestrijding: de DryBricks. Deze oplossing werkt goed voor alle soorten vochtproblemen in de muur en zal de luchtvochtigheid in huis verlagen. Wil je meer weten over deze oplossing of wil je een gratis vochtmeting aanvragen? Neem gerust contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.