Vochtbestrijding blog → De luchtvochtigheid in huis is 70%, wat nu?

Luchtvochtigheid in huis 70%
Luchtvochtigheid in huis 70%

De luchtvochtigheid in huis is 70%, wat nu?

Is de luchtvochtigheid in huis erg hoog? Dat is erg ongezond, zeker wanneer het percentage boven de 60 a 70 procent komt. Dan is er zeker sprake van een vochtprobleem. Niet alleen kan dit impact hebben op de gezondheid van de bewoners, maar het is ook erg slecht voor de woning. Maar wanneer is de luchtvochtigheid in huis ideaal? Of wanneer is het tijd om de luchtvochtigheid in huis te verlagen?

De risico’s bij een luchtvochtigheid van 70%

De luchtdruk en de temperatuur zijn enkele factoren die invloed hebben op de luchtvochtigheid in uw woning. Zo kunt u gebruik maken van een weerstation om de luchtvochtigheid te meten. Een belangrijk nadeel van een weerstation is dat deze niet in elke ruimte van het huis gebruikt kan worden. Eigenlijk is het dus niet helemaal betrouwbaar om de luchtvochtigheid met een weerstation te meten. Wanneer is de luchtvochtigheid in huis goed? Dat is bij een percentage tussen de 40 en 60 procent. Wordt dat percentage hoger, bijvoorbeeld 70%, dan is de luchtvochtigheid in huis te hoog.

Is de luchtvochtigheid in huis 70%? Dan is de kans groot dat er schimmel op de muur gaat groeien in uw woning. Dat is heel erg slecht voor uw gezondheid, vooral mensen met astmatische klachten kunnen hier erg veel last van hebben. Daarnaast kan zo’n hoge luchtvochtigheid ook slecht zijn voor uw elektronische apparatuur, zoals de tv en verlichting.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe krijgt u een goede luchtvochtigheid in huis? 5 tips

Om de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent te krijgen, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

  1. Zorg ervoor dat u voldoende ventileert, door bijvoorbeeld een raam of deur open te zetten. Een afgesloten woning kan de luchtvochtigheid in huis verhogen, soms wel tot maar liefst 70%.
  2. Als u net de was heeft gedaan, hang dan de natte was buiten. Als het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was moet drogen.
  3. Wanneer u heeft gedoucht, maak dan de douchecabine, de spiegel en de muren eromheen goed droog met een doekje.
  4. Als u aan het koken bent, zorgt dit voor condensatievocht. Zorg er dan voor dat de afzuigkap aan staat of leg een deksel op uw pannen. Zo zorgt u ervoor dat de luchtvochtigheid onder de 70% blijft.
  5. Heeft u bezoek in huis, dan moet u extra ventileren tijdens het koken of na het douchen.

Zou u meer willen weten over de luchtvochtigheid in huis?

Heeft u vragen met betrekking tot een hoge luchtvochtigheid in huis? Zijn er onduidelijkheden over het ventileren of wilt u het liefst een vochtmeting aanvragen? Neem gerust telefonisch contact met ons op om een gratis vochtmeting aan te vragen. Of maak gebruik van het webformulier. Inmiddels is SmartDry meer dan 35 jaar gespecialiseerd in vochtbestrijding. We hebben diverse vochtproblemen bij woningen met een luchtvochtigheid van 70% opgelost. We helpen u graag om ervoor te zorgen dat uw woning droger of vochtvrij wordt.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.