Vochtbestrijding blog → Luchtvochtigheid in huis 90 procent

Luchtvochtigheid in huis 90 procent
Luchtvochtigheid in huis 90 procent

Is de luchtvochtigheid in huis 90 procent?

Als je last hebt van een hoge luchtvochtigheid in huis, zo tegen de 90 procent, kan dat diverse oorzaken hebben. Misschien zijn er geen of onvoldoende ventilatiemogelijkheden, zijn er lekkages, een vochtprobleem in de muren of is er sprake van een vochtige kelder of kruipruimte. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en aan te pakken om verdere schade aan je huis en gezondheid te voorkomen.

Een normale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij een hoger percentage loop je het risico op schimmelvorming, huisstofmijt en allergische reacties. Het is dus zaak om de luchtvochtigheid omlaag te brengen.

Tips om de luchtvochtigheid in huis te verminderen zijn onder andere het regelmatig luchten van de ruimtes, het plaatsen van vochtvreters, het repareren van lekkages, het aanbrengen van ventilatieroosters en het isoleren van de kruipruimte. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je altijd een vochtbestrijding specialist inschakelen om het vochtprobleem op te lossen.

Een hoge luchtvochtigheid in huis herkennen

De luchtvochtigheid in huis wordt beïnvloed door zowel de luchtdruk als de temperatuur. Om te meten hoe vochtig het in huis is, kun je gebruik maken van een weerstation of hygrometer. Het nadeel van een weerstation is echter dat deze niet altijd even accuraat is en afhankelijk is van de plaatsing in de ruimte.

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer het percentage hoger is, zoals in het geval van 90 procent, dan is de luchtvochtigheid te hoog. Dit kan leiden tot de aanwezigheid van schimmel in huis, wat slecht is voor de muurbedekking en elektronische apparatuur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De luchtvochtigheid van 90 procent in huis verlagen

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen, maar het is ideaal om een vochtpercentage van ongeveer 40 tot 60 procent te hebben. Hieronder hebben we enkele handige tips voor je op een rij gezet.

  1. Als je bezoek krijgt of het is druk in huis, is het belangrijk om extra te ventileren. Vooral wanneer er wordt gekookt, kan de luchtvochtigheid snel toenemen als er niet genoeg geventileerd wordt.
  2. Tijdens het koken ontstaat er veel condensatievocht, dus zet altijd de afzuigkap aan en leg deksels op de pannen om condensvorming te verminderen. Dit voorkomt dat de luchtvochtigheid in huis naar ongezonde niveaus stijgt.
  3. Na het douchen is het verstandig om direct een raam open te zetten. Maak de tegels en douchecabine droog om te voorkomen dat er vocht in de badkamer blijft hangen.
  4. Ventileren is essentieel om de luchtvochtigheid in huis gezond te houden. Zet daarom regelmatig ramen en deuren open en zorg ervoor dat een mechanisch ventilatiesysteem vaak aan staat. Blijf dus voldoende ventileren om een gezond leefklimaat te behouden.

Wil je meer weten over vochtproblemen in huis?

Wordt de luchtvochtigheid in uw huis verhoogd tot 90 procent of benadert het dit percentage? Vaak is het niet voldoende om extra te ventileren en kan er een vochtprobleem in de muur aanwezig zijn. Wij bieden een gratis vochtmeting om het vochtprobleem op te sporen en een passende oplossing te vinden. SmartDry is een vochtbestrijdingsbedrijf met meer dan 35 jaar ervaring en werkt met milieuvriendelijke muurelementen die onderhoudsvrij zijn. We hebben de luchtvochtigheid in veel huizen met een percentage van 90 procent aanzienlijk kunnen verminderen. We zijn er om je te helpen de luchtvochtigheid in huis te verlagen en staan altijd voor je klaar.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.