Vochtbestrijding blog → Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten?

Luchtvochtigheid in huis meten
Luchtvochtigheid in huis meten

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis meten?

Vocht is een veelvoorkomend probleem in de binnen- en buitenmuren van de woning. Vochtproblemen in de woning kunnen op verschillende manieren veroorzaakt worden. Vochtige muren kunnen zorgen voor grote kosten, schade aan de woning en zelfs gezondheidsproblemen. Voor een gezond leefklimaat is het belangrijk dat de woning droog is en een goede luchtvochtigheid heeft. Maar hoe kun je de hoeveelheid vocht in huis meten en wanneer is de luchtvochtigheid in huis goed? In dit artikel leggen we uit hoe je (zelf) een vochtmeting in huis kunt uitvoeren en wat je daarvoor nodig hebt.

Een gezonde luchtvochtigheid is belangrijk

Wanneer de luchtvochtigheid in huis niet op peil is, kan dit gevolgen hebben voor jouw gezondheid. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Boven de 60% kan er bijvoorbeeld schimmel op de muur gaan groeien. Schimmels kunnen ernstige allergieën en ziektes veroorzaken. Om schimmels en gezondheidsklachten te voorkomen, kun je de luchtvochtigheid op kantoor of thuis meten en op tijd ingrijpen. Zowel een te hoge als een te lage luchtvochtigheid is niet goed voor het wooncomfort. Het is verstandig om de luchtvochtigheid in huis dagelijks te meten en bij te houden. Zo kun je op tijd de vervelende gevolgen van vochtproblemen voorkomen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Op welke manier kun je vocht en schimmel in huis meten?

In het principe is de luchtvochtigheid in huis makkelijk te meten met een hygrometer. Voor nog geen twee tientjes is dit apparaat verkrijgbaar bij de bouwmarkt. De hygrometer geeft de luchtvochtigheid in procenten weer. Het is wel belangrijk om op het volgende te letten wanneer je het vocht in huis wilt meten: Zorg ervoor dat de vochtmeting met de hygrometer niet wordt gedaan vlakbij een raam of aan de wand van de buitenmuur. De luchtvochtigheid is op deze plaatsen in huis namelijk altijd hoger dan in de rest van de woning.

Beter ventileren voor een ideale luchtvochtigheid in huis

Een goede ventilatie zorgt voor de ideale luchtvochtigheid in huis. Zorg dat alle ruimtes regelmatig gelucht worden door deuren en ramen open te zetten. Dit is voornamelijk belangrijk voor de keuken en de badkamer. Maar ook op de slaapkamer kan het zeker geen kwaad om goed te ventileren. Wanneer je beter gaat ventileren, is het goed om de luchtvochtigheid in huis opnieuw te meten. Goede ventilatie is niet altijd voldoende om vocht in huis te verminderen. Soms kun je ook te maken hebben met een vochtprobleem in de muur. Om te zorgen dat de muren van de woning 24 uur per dag geventileerd wordt, zijn de muurelementen van SmartDry een uitstekende oplossing. Middels deze methode van vochtbestrijding zul je geen last meer krijgen van schimmels en vochtplekken op de muur. Ga je weer de luchtvochtigheid in huis meten, dan zal het vochtpercentage een stuk gunstiger zijn.

De permanente oplossing voor teveel vocht in huis.

Met de muurelementen van SmartDry®, genaamd DryBricks, wordt de woning permanent geventileerd en zal de luchtvochtigheid in huis verbeteren. De oplossing om een ideale luchtvochtigheid in jouw huis te creëren. Neem nu geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies van een vochtexpert. Maar u kunt ook een gratis vochtmeting aanvragen, tijdens deze vochtmeting kunnen we de schimmels en de luchtvochtigheid vocht in huis meten. Als we een grote hoeveelheid vocht of schimmel in huis meten, dan kunnen we in overleg kijken naar een passende oplossing voor dit vochtprobleem. Beter ventileren is dan helaas niet voldoende om de luchtvochtigheid in huis te optimaliseren.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op zodat we de luchtvochtigheid in jouw huis kunnen meten.