Vochtbestrijding blog → Natte muur behandelen, hoe pak je dat aan?

Natte muur behandelen
Natte muur behandelen

Natte muur behandelen

Hoe kun je het beste een natte muur behandelen? Allereerst is het belangrijk om te kijken met welk vochtprobleem in de muur je te maken hebt. Er zijn diverse oplossingen waarmee je de natte plekken kunt wegwerken. Alleen bij sommige methoden (zoals bijvoorbeeld het impregneren van muren) ligt de focus enkel op het herstellen van de gevolgen. Én dus niet op het verhelpen van de oorzaak van het vochtprobleem. Het is beter om het vochtprobleem vanaf de bron aan te pakken. Zo voorkom je in de toekomst dat je de muur keer op keer moet behangen, schilderen of opnieuw moet stucen en/of injecteren. Als de muren nat zijn van je woning, schakel altijd een vochtbestrijding specialist in om de oorzaak te achterhalen. Wanneer de oorzaak bekend is, kun je gaan kijken voor een passende oplossing.

Hoe ontstaan er natte muren in huis?

In de wereld van de vochtbestrijding komen de volgende vochtproblemen het meeste voor in woningen. Dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een ontbrekende vochtkering, voor het jaar 1980 werden huizen nog niet op die manier gebouwd. Maar ook de slechte staat van een vochtkering kan ervoor zorgen dat problemen krijgt met optrekkend vocht. Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door poreuze en versleten buitenmuren. Vooral na een periode dat er veel regen is gevallen kun je hier last van krijgen. Condensatievocht ontstaat in de meeste gevallen in de woning, deze wordt veroorzaakt door het koken, douchen het laten drogen van de was etc. Op zich is dat geen probleem, maar als je nooit of nauwelijks ventileert in huis kun je last krijgen van vochtige muren door condensatievocht.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Methodes om een natte muur te behandelen

Er zijn meerdere methodes om een natte muur te behandelen. Elke methode heeft zo zijn voor- en nadelen. Je kunt er voor kiezen om de muren te laten injecteren, in de muur worden gaten geboord en deze worden gevuld met een vochtwerende gel. Dit is een relatief goedkope oplossing, maar moet wel om de zoveel jaar opnieuw gedaan worden. Een andere oplossing om natte muren in huis tegen te gaan is het impregneren van de muur, of door de muur te schilderen met een vochtwerende verf. Het probleem is dan dat de muur niet meer kan ademen en nauwelijks op kan drogen. Dus als je dan te maken krijgt met andere vochtproblemen, dan kan het vocht niet weg.

Wij zijn een voorstander van het plaatsen van muurelementen. Dit is een zeer duurzame oplossing met een snelle installatie. In de buitenmuur worden muurelementen geplaatst die ervoor zorgen dat de muur van binnenuit opdroogt. Een ideale oplossing voor de drie eerder genoemde vochtproblemen.

Laat de natte muur behandelen door SmartDry vochtbestrijding

Als je last hebt van vochtige muren en je wilt de natte muur behandelen, dan is de vochtmeting erg belangrijk om uit te laten voeren. Al heb je twee rechterhanden en wil je het liefst gelijk aan de slag met de klus, de oorzaak van het vochtprobleem moet eerst achterhaald worden. Kies je voor de verkeerde vochtbestrijding methode, dan kan het zijn dat de gevolgen erger worden. Hierbij kun je denken aan schade aan de woning en een aantasting van het leefklimaat in huis. SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar de vakspecialist op het gebied van vochtbestrijding. We hebben duizenden muren opgedroogd en woningen vochtvrij gemaakt. Creëer een gezonde luchtvochtigheid in huis en stop die vervelende schimmel op de binnenmuur van je woning. Neem gerust contact met ons op voor een gratis vochtmeting of meer informatie over het behandelen van een natte muur.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.