Vochtbestrijding blog → Beschimmelde muur behandelen

Oorzaken hoge luchtvochtigheid in huis
Oorzaken hoge luchtvochtigheid in huis

Oorzaken: Hoge luchtvochtigheid in huis

Hoe wordt een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt? Een hoog vochtgehalte in huis kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van een vochtprobleem in de muur zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht. Maar ook een ventilatiesysteem dat niet goed werkt (of als je niet voldoende ventileert) kan een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaken. Als we het hebben over een hoge luchtvochtigheid in huis, dan hebben we het over een vochtpercentage dat hoger is dan 60 procent. In dit artikel geven we je meer uitleg over de meest voorkomende oorzaken die de luchtvochtigheid in huis verhogen.

Hoge luchtvochtigheid door veel condensatievocht

Condensatie is een proces waarbij de vochtige lucht in contact komt met een oppervlak dat koeler is dan de lucht zelf. Meestal krijg je dan kleine druppeltjes te zien op de ramen en deuren. Omdat vochtige lucht opstijgt kun je vaak condensatievocht of vochtige plekken aan de bovenkant van de muur gaan zien. Als er heel veel condensatievocht wordt geproduceerd en de ventilatie is niet voldoende, dan zal ook het textiel in huis vochtig worden. Hierbij kun je denken aan de gordijnen, gestoffeerde meubels, de vloerbedekking en in zeer ernstige gevallen de kleding in de kasten. Op den duur zal er ook schimmel gaan groeien in het textiel en dit veroorzaakt weer een muffe geur in je woning.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Veel vocht in huis door optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een vochtprobleem dat meestal in oudere woningen ontstaat. Ook dit vochtprobleem kan een oorzaak zijn voor een hoge luchtvochtigheid in huis. Wanneer kun je last hebben van optrekkend vocht? Dat kan wanneer je in een huis woont dat voor het jaar 1980 is gebouwd en dus niet voorzien is van een vochtkering. Voor het jaar 1980 werden de muren standaard niet voorzien van een vochtkering of waterkering. Dat zorgt ervoor dat het grondvocht via de muur (het metselwerk en de stenen) omhoog trekt. Opvallend bij optrekkend vocht is dat de vochtplekken aan de onderkant van de verzadigde muur te zien zijn.

Wanneer je last hebt van optrekkend vocht, dan kun je dat herkennen aan vochtplekken op de muur. Doordat de muren vochtig zijn zullen de plinten uiteindelijk los gaan laten. Maar ook de muurbedekking kan beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan loslatend behang, afbladderende verf en afbrokkelend stucwerk. Bij optrekkend vocht is het belangrijk om snel een vochtspecialist in te schakelen, hoe langer je wacht des te meer herstelwerkzaamheden er uitgevoerd moeten worden. Oftewel: Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten.

Vochtig in huis vanwege doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt meestal voor in woningen met een beschadigde of poreuze buitengevel. Maar zelfs in nieuwbouwwoningen kun je met dit vochtprobleem te maken krijgen. Dat kan gebeuren door nalatigheid of fouten tijdens de bouw van de woning. Maar er kan ook iets mis gegaan zijn tijdens een verbouwing. Opvallend is bij dit soort vochtproblemen in huis dat de vochtplekken zowel buiten als binnen op dezelfde hoogte zitten op de muur. Doordat de muren vochtig worden zal de luchtvochtigheid in huis toe gaan nemen.

Maar hoe ontstaat doorslaand vocht eigenlijk? In Nederland valt er best veel regen in de herfst- en wintermaanden. Dus de muren van je huis worden eenmaal nat als het regent. Op zich is dat geen probleem, maar als de muur is beschadigt dan kan het vocht doorslaan naar de binnenmuur. Ook als de muur niet goed kan drogen omdat de zon er niet op kan schijnen, kun je te maken krijgen met doorslaand vocht. Het is belangrijk om bij dit vochtprobleem de muur te herstellen en vervolgens te behandelen met impregneermiddel of laat er muurelementen in plaatsen.

Hoe kun je een hoge luchtvochtigheid verlagen?

Er zijn diverse methodes om de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent te krijgen. Je kunt werken met luchtontvochtigers, je kunt ervoor kiezen om de muren te laten onderkappen of injecteren, of laat een beter ventilatiesysteem installeren. Er is weliswaar van alles mogelijk, maar het is eerst handig om te weten wat de oorzaak is van de hoge luchtvochtigheid in huis. Daarom is het van belang om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Middels een gratis vochtmeting wordt duidelijk hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is en hoe dit probleem ontstaat. Pas dan kun je kijken naar een goede oplossing om het vochtprobleem in huis te verhelpen.

SmartDry pakt de oorzaak van een hoge luchtvochtigheid aan

Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar actief in het oplossen van vochtproblemen in huis. Duizenden woningen zijn vochtvrij en hebben geen last meer van een hoge luchtvochtigheid. Bij SmartDry maken we gebruik van de zogenaamde DryBricks. Dat zijn muurelementen (ventilatiestenen) die in de buitenmuur worden bevestigd. Een uitstekende oplossing die meestal binnen één werkdag geïnstalleerd kan worden. Vanaf dat moment begint de muur gelijk te drogen van binnenuit. Na enkele maanden zal de muur een stuk droger zijn en uiteraard de hoge luchtvochtigheid een stuk lager. Zou je meer willen weten over deze oplossing? Twijfel niet en neem gerust contact op met SmartDry.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.