Vochtbestrijding blog → De oorzaken van vochtproblemen in huis

Oorzaken vochtproblemen in huis
Oorzaken vochtproblemen in huis

Oorzaken van vochtproblemen in huis

Zou je willen weten wat de oorzaken zijn van jouw vochtproblemen in huis? Allereerst is het handig om te weten dat er in het algemeen drie vochtproblemen zijn die vaak voorkomen. Dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en een teveel aan condensatievocht. In dit artikel hebben gaan we het hebben over de verschillende oorzaken die voor de vochtproblemen in huis zorgen.

Wat zijn de oorzaken van optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een vochtprobleem in de muur dat in bijna alle gevallen wordt veroorzaakt door het ontbreken van een zogenaamde waterkering. Wat is dan een waterkering? Een waterkering is een laag in de muur die ervoor zorgt dat het grondvocht niet via de muur omhoog ‘getrokken’ kan worden. Dit zie je vaak terug bij oudere woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980. Als er wel een vochtkering in de muur zit en je hebt toch nog last van optrekkend vocht. Dan kan het zijn dat de staat van de vochtkering niet goed is. Optrekkend vocht in huis kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan er schimmel op de muur gaan groeien, de muren beschadigen en er kan een muffe geur in huis ontstaan. Allemaal zaken die je niet in huis wilt hebben.

Wat zijn de oorzaken van doorslaand vocht?

Doorslaand vocht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een beschadigde (of poreuze) buitengevel in combinatie met veel regen. Als je in Nederland woont, weet je dat het in sommige periodes veel kan regenen. Heeft het veel geregend, dan is de buitenmuur natuurlijk nat. Als de muur niet voldoende kan drogen, dan slaat het vocht door naar de binnenmuur. In andere gevallen wordt doorslaand vocht veroorzaakt door een waterdichte laag waardoor de muren niet goed meer kunnen drogen. Hierbij kun je denken aan waterdichte verf of impregneermiddel. Opvallend bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten. Meestal als de muur in de schaduw staat of er groeit beplanting tegenaan, krijg je te maken met vochtdoorslag omdat de muur niet goed kan drogen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe wordt er teveel condensatievocht veroorzaakt?

Teveel condensatievocht wordt veroorzaakt door te weinig ventileren. Als je gaat douchen of koken ontstaat er veel condensatievocht. Je kunt wellicht al een hoop ellende voorkomen door vaker een of meerdere ramen open te zetten. Maar het kan ook zijn dat het ventilatiesysteem in huis niet goed werkt. Je kunt vrij eenvoudig, met behulp van een hygrometer, in de gaten houden of de luchtvochtigheid in huis normaal is. Is deze tussen de 40 en 60 procent, dan is de luchtvochtigheid in huis goed. Is het percentage veel hoger, dan kan het zijn dat je nog te maken hebt met een ander vochtprobleem in huis. De oorzaak van dit vochtprobleem in huis is in elk geval het slecht ventileren.

Hoe kun je de oorzaken van vochtproblemen in huis achterhalen?

De oorzaken van vochtproblemen in huis kun je in sommige gevallen zelf achterhalen. Zo kun je de luchtvochtigheid in huis in de gaten houden met een hygrometer of de buitenmuur inspecteren op vochtplekken. Alleen als je zeker wilt weten dat het vochtprobleem in de muur definitief wordt opgelost, kun je een vochtbestrijding specialist inschakelen. Met behulp van een vochtmeting in huis en een vochtanalyse in de muur kunnen we zien wat er aan de hand is. De oorzaak van de vochtproblemen in huis hebben onze vochtspecialisten zo achterhaald. Het vochtprobleem kan opgelost worden met behulp van onze muurelementen. Hier werken we inmiddels 35 jaar mee en hebben we duizenden woningen vochtvrij gekregen. Zou je hier meer over willen weten? Dan hoef je niet te twijfelen en neem gewoon contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.