Vochtbestrijding blog → Wat is opkruipend vocht en wat kun je hier tegen doen?

Opkruipend vocht
Opkruipend vocht

Wat is opkruipend vocht en wat kun je hiertegen doen?

Herken je het probleem van vochtplekken aan de onderkant van de muur? Dan is de kans groot dat je last hebt van opkruipend vocht. Dit vochtprobleem kan voor veel vervelende consequenties zorgen. In sommige gevallen kunnen de vochtproblemen in huis voorkomen worden, maar in de meeste gevallen is dit een kwestie voor een vochtexpert.

Hoe kan ik opkruipend vocht herkennen?

Opkruipend vocht in is veel gevallen goed te herkennen op de binnenmuur. Het vocht kuipt vanaf de grond omhoog, dat betekent dat dit vochtprobleem zich bijna altijd op de begane grond bevindt. Opstijgend vocht is aan de volgende punten te herkennen:

  • Vochtige plekken aan de onderkant van de muur;
  • Schimmelplekken aan de onderkant van de muur en in de hoeken;
  • Loslatend stucwerk en schade aan de vloer;
  • Gezondheidsklachten;
  • Een klam klimaat in de woning in combinatie met een muffe geur;
  • Hogere stookkosten.
Vraag een gratis vochtmeting aan!

Oorzaken van opkruipend vocht: waar komt het vandaan?

Opkruipend vocht heeft niet één oorzaak, maar kan op verschillende manieren ontstaan. Dit zijn vaak factoren waar het weer een grote invloed in heeft. Je kunt er dus in veel gevallen er zelf niet heel veel aan doen. De meest voorkomende oorzaak van opstijgend vocht komt door regen op de buitenmuur. In Nederland hebben we vaak last van heftige regenbuien. Dit kan opstijgend vocht in de woning veroorzaken. Als de regen vaak tegen de buitenmuur aanslaat, kan het door de muur heentrekken. Dit gebeurt vooral bij scheurtjes in de muur. Het water komt als het ware via de buitenmuur de onderkant van de binnenmuur in.

Opkruipend vocht in de muur herstellen.

Waarschijnlijk vraag je je af of opkruipend vocht in de muur te herstellen is. Dit is mogelijk, maar kan je niet zelf doen. Hiervoor moet je contact opnemen met een vochtexpert. Het opkruipend vocht moet namelijk middels een vochtbestrijding systeem uit de muur onttrokken worden. Hiervoor maakt SmartDry® gebruik van het ingenieuze DryBrick®-systeem. Dit is een duurzame oplossing en gaat de rest van je leven mee. Een permanente oplossing dus!

Nooit meer last van vochtproblemen in de woning met SmartDry.

Niemand zit te wachten op vochtproblemen in de woning, maar toch is dit soms niet te voorkomen. Bespaar op stookkosten en houdt het klimaat in de woning fijn en comfortabel. Neem direct contact op met SmartDry® om permanent het optrekkend vochtprobleem te verhelpen. Wij komen graag bij je langs!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.