Vochtbestrijding blog → Opstijgend vocht behandelen in de muur

Opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht behandelen in de muur

Wat is opstijgend vocht en wat is de meest ideale manier om dit vochtprobleem te behandelen? In dit artikel leggen we uit wat opstijgend vocht is en geven we meer informatie over de meest voorkomende behandelingen. Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat zich meestal afspeelt in oudere woningen. Voor het jaar 1980 werden de muren niet standaard voorzien van een zogenaamde waterkering. Deze waterkering zorgt ervoor dat het grondvocht beperkt via de muur omhoog kruipt.

Zit er geen waterkering in de muur? Dan heeft het grondvocht vrij spel en trekt het via het metselwerk in de muur omhoog. De onderkant van de muren wordt nat en dat zorgt ervoor dat er vochtplekken op de muur ontstaan. Dat kan vervelende gevolgen hebben, hierbij kun je denken aan behang dat loslaat, er kan schimmel op de muur gaan groeien en het stucwerk kan beschadigen. Maar ook kunnen de vochtige muren zorgen voor een hoge luchtvochtigheid en een muffe geur in huis. Zie je deze verschijnselen op de muren? Probeer het opstijgend vocht zo snel mogelijk te behandelen. Want de gevolgen zullen alleen maar erger worden als je niets doet.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Behandelingen om opstijgend vocht te verhelpen

De muren injecteren tegen opstijgend vocht: Dit is een methode die veel wordt gebruikt voor het behandelen van opstijgend vocht. Het injecteren van de muren is snel uitvoerbaar en relatief vrij goedkoop. Vlak boven de vloer worden er gaten in de muur geboord en deze gaten worden gevuld met een vochtwerende vloeistof of gel. Een snelle behandeling, maar niet altijd even efficiënt. Er zijn twee belangrijke nadelen, deze vochtbestrijding methode is niet permanent en is op den duur een keer uitgewerkt. Dus om de zoveel jaar moet je de muren opnieuw injecteren. Een ander nadeel is dat de muur hermetisch wordt afgesloten. Dat houdt in dat het leefvocht dat in huis ontstaat niet meer naar buiten kan. Het injecteren is wat ons betreft een snelle oplossing, maar niet voor de lange termijn.

De muren onderkappen tegen optrekkend vocht: Deze behandeling is zeer effectief en als de klus is geklaard zul je geen last meer hebben van optrekkend vocht. Een zeer efficiënte behandeling dus. Wat houdt deze behandeling in? Er wordt een waterkerende laag in de buitenmuur aangebracht. In de muur worden horizontale sleuven uitgefreesd en hierin wordt een waterkerende laag aangebracht (oftewel: de waterkering). Dit is wel een flinke verbouwing die veel rommel en stof veroorzaakt. Daarnaast is het onderkappen van de muren een tijdrovende klus en behoorlijk aan de prijs. Zou je ook last hebben van andere vochtproblemen, dan is dit niet de meest ideale oplossing.

Het plaatsen van muurelementen in de muur: Net als het injecteren van de muren tegen opstijgend vocht neemt deze behandeling van vochtige muren erg weinig tijd in beslag. De muurelementen (of ventilatiestenen) worden binnen één werkdag geplaatst. In sommige gevallen, bij een grotere woning, moet je rekening houden met twee werkdagen. Het belangrijkste voordeel is dat de muurelementen geschikt zijn voor de drie meest voorkomende vochtproblemen. Als je last hebt van doorslaand vocht of condensatievocht is deze behandeling ook erg geschikt. Het enige nadeel is dat de muurelementen zichtbaar zijn aan de buitenkant van de woning. Maar wat ons betreft is dit de meest ideale behandeling voor opstijgend vocht.

Meer weten over opstijgend vocht behandelen?

SmartDry is inmiddels meer dan 35 jaar gespecialiseerd in vochtbestrijding. Dus ook het behandelen van opstijgend vocht en oplossen van andere vochtproblemen. We werken hoofdzakelijk met onze muurelementen genaamd de DryBricks. Dankzij onze gepatenteerde muurelementen hebben we duizenden woningen en muren vochtvrij gemaakt. Deze methode van vochtbestrijding is permanent en zo goed als vrij van onderhoud. Slechts een keer per jaar is het verstandig om de ventilatiestenen even schoon te maken. Vanaf het moment dat de DryBricks in de muur zijn geplaatst, worden de muren droger. Zou je meer willen weten over opstijgend vocht behandelen of wil je graag een vochtmeting aanvragen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.