Vochtbestrijding blog → Hoe kun je opstijgend vocht behandelen?

Opstijgend vocht behandelen
Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht behandelen

Hoe kun je dit vochtprobleem in huis oplossen? Allereerst willen we je laten weten wat opstijgend vocht precies is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat meestal voorkomt in oudere woningen, van voor het jaar 1980. Als de woning niet voorzien is van een waterkering, of als deze slecht functioneert kun je met dit vochtprobleem te maken krijgen. Het grondwater wordt opgeslorpt door de bakstenen en het metselwerk en zorgt ervoor dat de buiten- en binnenmuren vochtig worden. Als je last hebt van opstijgend vocht kun je dat zien aan de vochtplekken bij de vloer. Deze vochtplekken op de muur kunnen opstijgen tot een hoogte van ongeveer 60 centimeter.

De gevolgen van opstijgend vocht in de muur

Opstijgend vocht in de muur kun je herkennen aan meerdere signalen. Zoals vochtplekken die zich aan de onderkant van de muur bevinden. Op diezelfde plekken kan ook het behang en/of het stucwerk loslaten. Je kunt ook last hebben van een muffe geur in de kamer en een hoge luchtvochtigheid in huis. Voordat je opstijgend vocht behandelen wilt, is het handig om eerst een vochtmeting uit te laten voeren door een vochtbestrijding specialist. Zo weet je in elk geval zeker dat je last hebt van opstijgend vocht dat je kiest voor de juiste oplossing. Een vochtmeting is in veel gevallen gratis en kun je onder andere aanvragen bij SmartDry.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Drie methodes om opstijgend vocht te behandelen.

Er zijn eigenlijk meer methodes om problemen met opstijgend vocht op te lossen, maar de drie methodes die het meest voorkomen zijn: Muren injecteren, de muren laten onderkappen of de muurelementen van SmartDry (DryBricks). Elke methode heeft z’n eigen voor- en nadelen. Zo kun je de muren laten injecteren tegen optrekkend vocht, een relatief snelle en goedkope manier om opstijgend vocht te bestrijden. Alleen deze is niet permanent en zorgt ervoor dat het leefvocht niet naar buiten kan.

Als je de muur wilt laten onderkappen, dat is een behoorlijke klus. Het gaat om een verbouwing die weken kan duren en waarbij de kosten aardig op kunnen lopen. Een ander nadeel hiervan is dat het andere vochtproblemen weer niet oplost (zoals doorslaand vocht of condensatievocht). De muurelementen zijn wat ons betreft een prima oplossing. Ze worden snel geplaatst, zijn milieuvriendelijk en je kiest voor een permanente oplossing.

Opstijgend vocht zelf behandelen of uitbesteden?

Sommige mensen willen het liefst zelf aan de slag om opstijgend vocht te behandelen. Daar kun je zeker voor kiezen, maar wij adviseren om dat juist niet te doen. Als er iets mis gaat wordt de schade alleen maar erger en lopen de kosten alleen maar op. Bij SmartDry werken we met uitstekend gereedschap en kunnen we de muurelementen (meestal) binnen één werkdag al plaatsen. Daarnaast hebben we al ruim 35 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen en het bestrijden van vocht. Duizenden muren hebben we vochtvrij gemaakt dankzij onze innovatieve muurelementen. Wil je advies of een gratis vochtmeting aanvragen? Neem dan contact op met SmartDry zodat het opstijgend vocht behandeld wordt.