Vochtbestrijding blog → Opstijgend vocht in de buitengevel

Opstijgend vocht buitengevel
Opstijgend vocht buitengevel

Opstijgend vocht in de buitengevel

Heb je last van opstijgend vocht in de buitengevel? Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen die je kunt hebben in een muur. Zeker als je een wat ouder huis hebt, gebouwd voor het jaar 1980, kun je met dit vochtprobleem te maken krijgen. Optrekkend vocht in een oud huis ontstaat doordat er een zogenaamde waterkering ontbreekt. Als je wel een waterkering hebt en je hebt nog steeds last van optrekkend vocht, dan is de staat van de waterkering niet goed. Hierdoor heeft het grondvocht vrij spel en wordt het vocht als het ware door de muur omhoog getrokken.

Na een tijdje is het vocht zover opgestegen dat je last krijgt met vochtige muren. Niet alleen is dit slecht voor de buitengevel, opstijgend vocht zorgt ook voor vochtplekken op de muur binnen in de woning. Zo kan de verf of het behang loslaten en in sommige gevallen begint er schimmel op de muur te groeien. Als je denkt dat er opstijgend vocht in de buitengevel zit, neem dan snel contact op met een vochtbestrijding specialist.

Wat zijn de kenmerken van opstijgend vocht in de buitengevel?

Bij opstijgend vocht zijn er meerdere kenmerken waaraan je dit vochtprobleem in de muur kunt herkennen. Sommige kenmerken kun je duidelijk zien in huis, zoals de vochtplekken op de muur. Doordat de muren vochtig worden zal het behang, pleisterwerk of de verf los gaan laten. Er kan ook optrekkend vocht in het stucwerk gaan zitten. Als er vochtplekken op de muur zitten, dan zal het niet lang duren voordat er schimmels op beginnen te groeien. In sommige gevallen zit zelfs de hele muur aan de onderkant vol met schimmel. Zeker niet fijn dus!

Er is ook een aantal kenmerken die je niet in huis kunt zien. Zo zal de luchtvochtigheid in huis hoger worden dan gebruikelijk, in sommige gevallen zelfs boven de 60 of 70 procent. Maar er kan ook een schimmellucht in de woning ontstaan én je zult merken dat het lastiger wordt om de woning warm te krijgen. Het lijkt logisch om de verwarming dan wat hoger te zetten, met als gevolg een hoge energierekening. Erg vervelend allemaal, zou je willen weten of er opstijgend vocht in de buitengevel zit? Informeer dan bij SmartDry voor een gratis vochtmeting en analyse.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Opstijgend vocht in de buitengevel bestrijden

Er zijn meerdere methodes om opstijgend vocht te bestrijden in de buitengevel. Alleen elke methode heeft zo zijn voordelen en nadelen. De meest voorkomende oplossingen zijn: Het injecteren van de muren, de muren onderkappen of gebruik maken van ventilatiestenen of muurelementen. Het injecteren van muren tegen opstijgend vocht is relatief een goedkope oplossing, alleen is dit slechts een tijdelijke oplossing. Je hoort ook wel eens verhalen dat deze methode niet goed werkt en de vochtwerende gel kan ervoor zorgen dat het leefvocht niet meer naar buiten kan.

Je kunt er ook voor kiezen om de muren te laten onderkappen, deze methode is zeer efficiënt. Het nadeel van deze methode is dat het een flinke verbouwing is en dat de kosten aardig op kunnen lopen. Daarnaast is deze vochtbestrijding methode alleen geschikt voor optrekkend vocht en niet voor andere problemen als condensatievocht en doorslaand vocht. De muurelementen van SmartDry, de zogenaamde DryBricks, zijn wel een goede en permanente oplossing. In de volgende paragraaf geven we je meer informatie over deze oplossing voor opstijgend vocht in de buitengevel.

Laat opstijgend vocht in de buitengevel oplossen door SmartDry

Met behulp van onze muurelementen kunnen we opstijgend vocht in de buitengevel permanent stoppen. Deze oplossing op het gebied van vochtbestrijding werkt met behulp van de wind buiten. Er zijn geen externe energiebronnen nodig zoals bij een luchtontvochtiger of bouwdroger. Het plaatsen van de DryBricks in de buitenmuur is meestal binnen één werkdag gedaan. Onderhoud is nauwelijks nodig aan de muurelementen, wellicht dat je ze één keer per jaar een keer schoon moet maken. Als de ventilatiestenen zijn geplaatst dan wordt de muur van binnenuit gedroogd. Zou je meer willen weten over onze oplossing? Neem dan contact op en informeer naar onze gratis vochtanalyse.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.