Vochtbestrijding blog → Optrekkend vocht in een steensmuur

Optrekkend vocht steensmuur
Optrekkend vocht steensmuur

Optrekkend vocht in een steensmuur

Woon je in een oudere woning en zijn de muren enkelsteens? Dan kun je snel te maken krijgen met vochtproblemen, zoals optrekkend vocht in een steensmuur. Maar wat is een steensmuur precies of wat wil dat eigenlijk zeggen? Een steensmuur is een muur die even dik is als de lengte van een baksteen en heeft in de meeste gevallen geen spouwmuur. Als het huis voor het jaar 1920 is gebouwd, dan is de woning niet voorzien van een spouwmuur. Is de woning gebouwd voor het jaar 1980? Dan is zijn de muren niet voorzien van een zogenaamde waterkering (of waterkerende laag). Deze waterkering zorgt ervoor dat het grondvocht niet via de steensmuur (en het metselwerk) omhoog getrokken kan worden. Het kan ook zijn dat de vochtkering in een slechte staat verkeerd, mocht dat zo zijn dan kun je ook te maken krijgen met optrekkend vocht.

Hoe ontstaat optrekkend vocht in een steensmuur?

Als de muren van je woning vanuit de fundering zijn opgemetseld, dan kun je te maken krijgen met optrekkend vocht. Komt het metselwerk in contact met het grondwater en is de steensmuur niet voorzien van een waterkerende laag, dan trekt het vocht zich via de muur omhoog. Optrekkend vocht in een steensmuur kan ook ontstaan als het grondwaterpeil stijgt. Dat kan wel eens voorkomen als het een periode lang en veel heeft geregend. Optrekkend vocht komt voornamelijk voor in de wat oudere woningen, voor het jaar 1980 werden huizen niet standaard voorzien van een waterkerende laag. Als je denkt dat je last hebt van optrekkend vocht in de steensmuur van je woning, schakel altijd een vochtbestrijding specialist in. Met behulp van een vochtanalyse en vochtmeting in de muur kunnen we snel het vochtprobleem in de muur vaststellen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De kenmerken van optrekkend vocht in de muur

Wanneer je last hebt van optrekkend vocht in een oud huis brengt dat vervelende gevolgen met zich mee. Zo zijn er zichtbare kenmerken die er op wijzen dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Hierbij kun je denken aan zwam in huis, schimmelplekken of spocht in de muur. Wat erg opvallend is bij optrekkend vocht in een steensmuur is dat de vochtplekken aan de onderkant van de muur zitten. Op zich is dat logisch want het vocht wordt vanuit de grond omhoog getrokken. In sommige (zeer ernstige gevallen) trekt het vocht in de muur omhoog tot een hoogte van 1,5 meter. Andere kenmerken zijn pleisterwerk en behang dat loslaat of afbladderende verf. De niet-zichtbare kenmerken van een vochtprobleem in huis is dat er een schimmellucht in huis kan ontstaan. Je zult ook gaan merken dat het lastig wordt om het huis warm te krijgen en je kunt te maken krijgen met een hoge luchtvochtigheid in de zomer. Als je een van deze kenmerken ziet of voelt, neem dan contact op voor een gratis vochtmeting.

SmartDry stopt optrekkend vocht in huis

Wil je optrekkend vocht in de steensmuur permanent stoppen? Het liefst op een duurzame en milieuvriendelijke manier? Neem dan contact op met SmartDry. We komen graag bij je langs voor een vochtmeting zodat we snel kunnen achterhalen welk vochtprobleem er in de muur zit. Wanneer we dat weten kunnen we gaan kijken naar een passende oplossing. Onze oplossing is het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur, we noemen deze elementen dan ook de “DryBricks”. Met behulp van deze ventilatiestenen droogt de muur op van binnenuit. Het is niet alleen een uitstekende oplossing voor optrekkend vocht in een steensmuur. Maar ook voor doorslaand vocht in de muur en een te grote hoeveelheid condensatievocht in huis. We zijn al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen in woningen. Duizenden woningen zijn vochtvrij dankzij onze muurelementen. Neem snel contact met ons op zodat we jouw vochtprobleem in huis ook op kunnen lossen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.