Vochtbestrijding blog → Hoe kun je optrekkend vocht in het stucwerk oplossen?

Optrekkend vocht stucwerk
Optrekkend vocht stucwerk

Optrekkend vocht in stucwerk

Vochtproblemen kunnen in elke woning ontstaan, de meest voorkomende vochtproblemen zijn condensatievocht, doorslaand vocht en optrekkend vocht. In dit artikel gaan we het vooral hebben over optrekkend vocht in het stucwerk. Wat is optrekkend vocht, hoe kun je het vochtprobleem herkennen en wat kun je er tegen doen?

Optrekkend vocht is een vochtprobleem dat meestal ontstaat in oudere huizen die voor het jaar 1980 zijn gebouwd. Deze huizen hebben meestal geen vochtkering in de grond zitten, of de staat van de vochtkering is erg slecht. Als de grond nat is, dan wordt het vocht door de muur omhoog getrokken en krijg je onder andere te maken met loslatend stucwerk. Het vocht in de muur kan omhoog getrokken worden tot een hoogte van maar liefst 1,50 of zelfs 2 meter. Als de muur vochtig is zal het stucwerk op de muur los gaan laten. Dat ziet er niet fraai uit, maar er zijn nog meer gevolgen van vochtproblemen die ernstiger zijn.

Hoe kun je optrekkend vocht in het stucwerk herkennen?

Optrekkend vocht in de muur kun je op meerdere manieren herkennen. Een van de meest opvallende kenmerken is dat de vochtplekken ontstaan aan de onderkant van de muur. Dus als het stucwerk loslaat door optrekkend vocht, dan kun je dat zien onderaan de muur. Als de muren van je woning niet gestuct zijn, dan kun je optrekkend vocht herkennen aan behang dat loslaat of afbladderende verf. Als het behang loslaat van de muur dan is de kans groot dat er veel schimmel achter groeit.

Een ander verschijnsel dat ontstaat bij optrekkend vocht in het stucwerk is een muffe geur in huis. Deze muffe geur wordt vooral veroorzaakt door de schimmel op de muur en die wordt weer veroorzaakt doordat de muur vochtig is. Als je niet zeker weet of je last hebt van optrekkend vocht of een ander vochtprobleem, vraag dan een gratis vochtmeting aan bij SmartDry. Middels een gratis vochtmeting kunnen we de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De muren injecteren tegen optrekkend vocht

Een oplossing om optrekkend vocht in het stucwerk te verhelpen is het injecteren van de muren. Deze methode op het gebied van vochtbestrijding is redelijk voordelig en kan uitgevoerd worden binnen een korte termijn. Sommige mensen kiezen ervoor om de muren zelf te injecteren, alleen wij denken dat het beter is om dit uit te besteden aan een vochtbestrijding specialist. Een klein stukje boven de vloer worden er gaten geboord en deze worden gevuld met een vochtwerende vloeistof. Hoeveel gaten er geboord en geïnjecteerd moeten worden is weer afhankelijk van de vochtige muren. We moeten er wel bij zeggen dat injecteren tegen optrekkend vocht een tijdelijke oplossing is. Om de zoveel jaar moet je deze behandeling herhalen. Een ander nadeel is dat deze oplossing niet goed werkt als er meerdere vochtproblemen aanwezig zijn. Hierbij kun je denken aan doorslaand vocht of een grote hoeveelheid condensatievocht.

Optrekkend vocht in het stucwerk voorkomen

Als de voorkeur uitgaat naar een permanente oplossing om optrekkend vocht in het stucwerk te verhelpen, kies dan voor de DryBricks van SmartDry. Deze muurelementen, ook wel ventilatiestenen genoemd, zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. Dit alles op een natuurlijke manier met behulp van de wind. Doordat de muren opdrogen zal het stucwerk op de muur niet meer loslaten. Het is wel belangrijk dat de muur volledig is opgedroogd voordat je het stucwerk kunt herstellen. Het plaatsen van muurelementen in de muur vereist weinig onderhoud en hoeft eenmalig uitgevoerd te worden. Binnen 1 a 2 werkdagen zijn de muurelementen in de muur geplaatst en zal je geen last meer hebben van optrekkend vocht in de binnenmuur. Wil je meer weten over deze oplossing op het gebied van vochtbestrijding? Neem dan snel contact op of vraag om een gratis vochtmeting in huis.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.