Vochtbestrijding blog → Schimmel op een koude muur

Schimmel koude muur
Schimmel koude muur

Schimmel op een koude muur

Heb je last van koude muren thuis? Dan kan het zijn dat er vochtproblemen zijn en soms kan er zelfs schimmel op de koude muur groeien. Meestal ontstaat schimmel op muren door condensatievocht dat ontstaat bij bijvoorbeeld douchen of koken. Deze vochtige lucht condenseert op de koude oppervlakken in huis, zoals muren, plafonds en spiegels. Het is opvallend dat schimmel voornamelijk groeit aan de bovenkant van de muur, tegen het plafond aan, bij condensatievocht.

Hoe kun je schimmel op een koude muur voorkomen?

Koude muren betekenen meestal niet meteen dat je een vochtprobleem hebt. Vaak zijn ze koud omdat de ruimte niet goed wordt verwarmd. En als je toch al niet zo vaak op de zolder of in de kelder bent, hoeven die plekken ook niet per se verwarmd te worden. Sterker nog: In sommige huizen zit er zelfs geen verwarming in de kelder of op de zolder.

De belangrijkste tip is om meer te ventileren. Daardoor is er minder kans op schimmel op een koude muur. En als je gaat koken of douchen, moet je juist extra ventileren zodat het vocht weg kan. Dat doe je door het ventilatiesysteem hoger te zetten of het raam verder open te doen. Je kunt eventueel ook deksels op de pannen leggen, dat scheelt ook al.

Als dat niet genoeg is, kun je altijd een vochtbestrijder bellen. Die meet dan de luchtvochtigheid in huis en het vochtgehalte in de muur. Zo wordt duidelijk wat er aan de hand is. Als de meting is gedaan, wordt er gekeken naar een goede oplossing om de schimmel op de koude muur te stoppen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Schimmel verwijderen van een koude muur

Schimmel op de muur in huis kan schadelijk zijn. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de constructie van het huis. De schimmel op de muur kun je verwijderen op een aantal manieren. Zo kun je de muur schrobben met een oplossing van water en soda. Is de schimmel op de koude muur hardnekkiger? Dan kun je bleekwater gebruiken en dit een nachtje laten inwerken. Er zijn ook tal van middelen verkrijgbaar bij supermarkten en bouwmarkten om de schimmel van de muur te krijgen. Kijk bij deze middelen goed naar de gebruiksaanwijzing voordat je ermee aan de slag gaat.

Het alleen verwijderen van de schimmel is wat ons betreft geen permanente oplossing. Je kunt er beter voor kiezen om het vochtprobleem in de muur op te laten lossen. Er zijn verschillende middelen om vochtproblemen in de muur te verhelpen. Zo kun je denken aan het impregneren of injecteren van de muren. Er zijn ook muurelementen die in de muur geplaatst kunnen worden en bij optrekkend vocht kun je de muur laten onderkappen. Er zijn tal van oplossingen, maar het is belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Stop vochtproblemen in de muur met SmartDry

Snel aan de slag om die schimmel op een koude muur te bestrijden? Neem gerust contact op met een van de vochtbestrijding specialisten van SmartDry. We komen graag bij je langs voor een deskundige vochtmeting in de muur zodat de oorzaak achterhaald kan worden. Dankzij onze methode, het plaatsen van de zogenaamde DryBricks, zijn er in Nederland al duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Wil je meer weten over onze gepatenteerde oplossing? Stuur ons een mailtje of neem telefonisch contact met ons op. We helpen je graag om schimmel op de koude muur te stoppen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.