Vochtbestrijding blog → Schimmel onder het behang? Hoe kun je dit voorkomen?

Schimmel onder het behang
Schimmel onder het behang

Schimmel onder het behang?

Het behang is een belangrijk onderdeel voor een gezellige sfeer in huis. Behang kan in alle soorten en maten komen. Kortom, het kan volledig naar jouw wens aangepast worden. Hier geven we vaak ook flink wat geld aan uit. Het zou dus zonde zijn als het behang beschadigd door vochtproblemen in huis. Door vochtproblemen kan er schimmel onder het behang ontstaan. Schimmel is een probleem wat op verschillende manieren voorkomen kan worden. Benieuwd naar deze manieren? Lees het in dit artikel!

De oorsprong van schimmel

In principe ontwikkelt schimmel zich altijd in situaties waarbij er sprake is van te veel vocht in huis. Dit kan komen door condensatievocht, doorslaand vocht of opstijgend vocht. Bij condensatievocht is het belangrijk de woning goed te ventileren. Dit is een kwestie van zo nu en dan een raam open te zetten. Daarnaast is het belangrijk dat op momenten dat er veel vocht vrijkomt een ventilatiesysteem te gebruiken. Denk hierbij aan koken, douchen en wassen. Om de was te drogen, geven wij je altijd als tip mee dit buiten te doen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk door ons regenachtige klimaat. Als de was binnen te drogen wordt gehangen, moet je altijd een raam openzetten. Betrap je jezelf erop dit niet te doen, houdt dan de muren goed in de gaten op schimmel onder het behang.

Verdere tips die wij je graag meegeven om schimmel onder het behang te voorkomen, zijn als volgt:

  • Zorg voor een stabiele luchtvochtigheid – Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Houd dit ook zo! Dit kun je meten door middel van een hygrometer. Deze apparaatjes zijn te koop bij verschillende webshops of bouwmarkten en kosten nog geen tien euro.
  • Schaf een mechanisch ventilatiesysteem aan – Hiermee bespaar je niet alleen stookkosten, maar dit zorgt ook voor een goede luchtvochtigheid. Hierdoor zal je geen last krijgen van een vochtig klimaat in huis en het verkleint de kans op schimmel onder het behang.
  • Ventileren tijdens het koken en douchen Gebruik het ventilatiesysteem in de badkamer en zet altijd de afzuigkap aan. Heb je dit niet? Houd dan een raam open tijdens deze dagelijkse bezigheden. Nog een kleine tip; maak de douchewanden schoon na het douchen. Hiermee voorkom je schimmel in de badkamer.
Vraag een gratis vochtmeting aan!

Schimmel onder het behang door vochtproblemen

Schimmel kan ook onder het behang ontstaan door doorslaand vocht of opstijgend vocht. Wanneer dit het geval is, adviseren wij direct een vochtexpert in te schakelen. Schimmel blijft terugkomen wanneer het vochtprobleem niet vanaf de bron wordt aangepakt. Het is daarom belangrijk dit met een lange termijn oplossing te bestrijden.

Schakel direct een vochtexpert in

Heb je last van schimmel onder het behang, maar kan je de oorzaak niet achterhalen? Neem dan direct contact op met SmartDry®! Wij bieden een natuurlijke en duurzame oplossing door het plaatsen van muurelementen. Deze elementen lossen binnen een aantal maanden het vochtprobleem op en houden de muren levenslang droog. Ook kunnen wij je een op maat gemaakt advies geven. Dit is gratis en geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Twijfel niet langer en neem direct telefonisch contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.