Vochtbestrijding blog → Wat is spocht in de muur en wat kun je hiertegen doen?

Spocht in de muur
Spocht in de muur

Wat is spocht in de muur?

Zonder muren kan de woning niet blijven staan. Het is daarom niet gek dat het belangrijk is de muren goed te onderhouden. Wanneer de woning te maken krijgt met vochtproblemen, kan het zo zijn dat de muren ernstig worden aangetast. De muren staan in contact met de koude buitenlucht, waardoor het vocht snel naar de muur kan trekken. Dit kan voor spocht in de muur zorgen. Spocht is een materiaalaantasting wat te herkennen is aan zwarte of donkere spikkels. Er zijn een aantal methodes waarmee je vocht in de muur behandelen kunt, maar het is belangrijker om spocht in de muur te voorkomen.

Hoe ontstaat er spocht in huis?

Zoals eerdergenoemd ontstaat spocht door een vochtprobleem in huis. Bij gebrek aan een goede ventilatie, kan het vocht de woning niet verlaten. Hierdoor gaat het spocht zich in de muur vestigen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Buiten het gebrek aan ventilatie kan spocht ook door optrekkend vocht ontstaan. Daarnaast kan er een probleem aan de buitenmuur zijn, waardoor de binnenmuren nat worden.

Per dag produceert een mens zo’n twee liter vocht door ademen en transpireren. Dit wordt ook wel leefvocht of condensatievocht genoemd. Condensatievocht verdampt via de lucht, maar als er niet geventileerd wordt, krijg je condens op bijvoorbeeld de ramen. Na enige tijd kan dit zorgen voor spocht in de muur.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Tips om spocht in de muur te voorkomen!

  1. De belangrijkste tip wat SmartDry® kan geven, is zorgen voor een goede ventilatie. Laat het afzuigsysteem in de woning zijn werk doen en zet een aantal keer per dag het raam op een kier. Hiermee ventileer je niet alleen de woning, maar adem je ook natuurlijke buitenlucht in.
  2. Haal schimmelbestrijdingsmiddel in huis om het spocht in de muur te verwijderen. Lees op onze website hoe je het beste de schimmel kan verwijderen!
  3. Als er sprake is van vocht dat via de buitenmuur naar de binnenmuur trekt, is er vaak een probleem met de buitengevel. Kies er in dit geval voor een vochtexpert in te schakelen, zodat het probleem voorgoed opgelost wordt.
  4. Een kelder is een voorbeeld van een natte ruimte in huis. Door het vochtige klimaat binnen deze ruimte is de kans op spocht in de muur aanzienlijk groter. Kies ervoor om hier tegels te plaatsen! Spocht is namelijk geen fan van gladde oppervlakten.
  5. Heb je geen dubbel glas in de woning? Vervang het enkele glas door dubbel glas. De kans op een vochtprobleem door condensatievocht wordt hierdoor een stuk kleiner en daarbij de kans op spocht in de muur ook.

Het DryBrick®-systeem van SmartDry®

Als er sprake is van een vochtprobleem in de woning is de kans op spocht in de muur ook aanzienlijk groter. Spocht is in dit geval lastig op te lossen. De vochtproblemen moeten aangepakt worden, voordat de woning geen last meer heeft van spocht in de muur. Het DryBrick®-systeem van SmartDry® is dé ideale oplossing! Wij bieden een permanente oplossing voor vochtbestrijding. Elke DryBrick® kan 266 kubieke centimeter water per 24 uur verwijderen. Hier is geen externe energiebron voor nodig, waardoor je dus geen extra energiekosten betaald. Daarbij maken de DryBricks® geen gebruik van schadelijke chemicaliën.

Neem contact op voor een gratis vochtmeting

Heb je last van spocht in de muur? Of denk je last te hebben van vochtproblemen in huis? Zou je wellicht meer willen weten over muren injecteren? Wacht dan niet langer en neem direct contact met ons op! Wij bieden een gratis vochtmeting inclusief op maat gemaakt advies. Wij kunnen je ook altijd informeren over andere vragen met betrekking tot vochtproblemen. Neem telefonisch contact met ons op of vraag een offerte aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.