Vochtbestrijding blog → Veel vocht in huis? Zo kun je dit verminderen!

Veel vocht in huis
Veel vocht in huis

Veel vocht in huis?

Een comfortabel en gezond thuis is wat we allemaal nastreven. Toch zijn onze huizen niet onfeilbaar en kunnen ze soms geplaagd worden door verschillende problemen, waaronder te veel vocht. Een te hoge vochtigheid in de woning is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook ernstige schade aan de structuur van je huis veroorzaken en de gezondheid van de bewoners negatief beïnvloeden.

Gelukkig zijn er effectieve strategieën en methoden om het vochtgehalte in je huis te beheren en te verminderen. Ben je benieuwd naar wat deze methoden zijn en hoe je ze kunt toepassen om je huis weer comfortabel en gezond te maken? Lees dan verder voor waardevolle tips en oplossingen!

De oorzaken van een vochtig huis

Een vochtig huis kan niet alleen oncomfortabel zijn, maar het kan ook leiden tot structurele schade en gezondheidsproblemen. Het begrijpen van de voornaamste oorzaken van vochtproblemen is essentieel om effectieve oplossingen te vinden. De meest voorkomende problemen zijn:

Optrekkend vocht: Dit probleem doet zich voor wanneer grondwater door de poriën in de muren van een gebouw omhoog trekt, vergelijkbaar met hoe olie in een lont trekt. Oudere huizen met onvoldoende of verouderde waterkeringen zijn hier bijzonder gevoelig voor. Bij optrekkend vocht kunnen er vochtige plekken op de muren ontstaan, evenals afbladderende verf en zelfs zoutafzettingen die uit de muren kristalliseren.

Doorslaand vocht: Dit type vochtprobleem ontstaat wanneer regenwater direct op muren inslaat en door scheuren, defecte voegen of poreus bouwmateriaal naar binnen dringt. Het is vooral een probleem bij huizen die blootgesteld zijn aan hevige regenval en wind. Doorslaand vocht kan zichtbaar zijn in de vorm van natte plekken op de binnenmuren, die vaak erger worden na regen.

Condensatievocht: Condensatie is de meest voorkomende vorm van vocht in huizen en ontstaat wanneer warme, vochtige lucht afkoelt en condenseert op koudere oppervlakken zoals muren en ramen. Dit fenomeen kan verergeren in slecht geventileerde ruimtes of in gebieden met veel binnenactiviteiten zoals koken, wassen en drogen van kleding. Overmatig condensatievocht kan leiden tot schimmelgroei, die gezondheidsproblemen zoals allergieën en astma kan verergeren.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

5 vervelende gevolgen van veel vocht in je woning

Vocht in huis is meer dan een klein ongemak; het kan serieuze gevolgen hebben voor zowel de structuur van je woning als de gezondheid van de bewoners. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende gevolgen van te veel vocht in een woning:

Structuurschade: Langdurige blootstelling aan vocht kan de integriteit van bouwmaterialen aantasten. Houten balken en vloeren kunnen gaan rotten, terwijl metaal kan gaan roesten. Verder kan vocht zorgen voor het uitzetten en krimpen van materialen wat leidt tot scheuren in muren en plafonds.

Schimmel en meeldauw: Vochtige omgevingen zijn ideale broedplaatsen voor schimmel en meeldauw. Schimmel op de muur en schimmel in huis kunnen zich snel verspreiden op muren, plafonds, en zelfs in meubels en kleding. De aanwezigheid van schimmel is niet alleen ontsierend, maar kan ook allergische reacties, ademhalingsproblemen, en andere gezondheidsklachten veroorzaken.

Onaangename geuren: Overmatig vocht kan leiden tot een muffe geur in huis. Deze geur is moeilijk te verwijderen en kan het leefklimaat in huis aanzienlijk minder aangenaam maken.

Aantasting van isolatie-eigenschappen: Wanneer isolatiematerialen zoals glaswol of schuim nat worden, verliezen ze hun isolerende werking. Dit resulteert in hogere stookkosten omdat de verwarming harder moet werken om het huis warm te houden.

Gezondheidsrisico’s: Naast de problemen die worden veroorzaakt door schimmels, kan een hoge luchtvochtigheid op zichzelf gezondheidsproblemen verergeren, zoals artritis, reuma, en astma. Vocht kan ook de luchtwegen irriteren en een broeinest vormen voor huisstofmijt, die allergieën en ademhalingsproblemen kan verergeren.

Het beheersen van vocht in je woning is essentieel om deze problemen te voorkomen en een gezond en comfortabel binnenklimaat te handhaven. Het nemen van preventieve maatregelen en het snel aanpakken van vochtproblemen zodra ze zich voordoen, kan helpen de woning in topconditie te houden en de gezondheid van alle bewoners te beschermen.

5 tips om vocht in huis te verminderen.

Hoe minder vocht in huis, hoe beter. Hier een aantal tips handige tips die je kunt volgen wanneer je last hebt van te veel vocht in huis!

 • Extra ventileren tijdens de dagelijkse bezigheden.
  Denk hierbij aan koken, douchen en bij visite. Tijdens deze momenten komt er veel vocht vrij. Als dit vocht geen weg naar buiten kan vinden, blijft het in huis hangen. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid vocht zich in de muur gaat nestelen.
 • Doe meer dan alleen even een raampje openzetten.
  Kort een raam openzetten heeft in principe niet zoveel effect op het vocht in huis. Het effect is maar van korte duur. Wij raden je aan om meerdere malen per dag een aantal minuten het raam open te zetten. Dit is daarentegen wél effectief.
 • Zorg dat de luchtvochtigheid stabiel is.
  Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40- en 60 procent. Boven de 60 procent is er sprake van te veel vocht in huis. Houd dit dus goed in de gaten om te voorkomen dat het percentage hoger dan 60 procent wordt.
 • Maak gebruik van ventilatiesystemen.
  Zoals eerder benoemd, komt er tijdens het douchen en koken veel vocht vrij. Buiten het openzetten van een raam zijn ventilatiesystemen een goede oplossing om het vocht af te voeren. Het verlaagd niet alleen de luchtvochtigheid in huis, maar verwijderd ook de geuren. Heb je een ventilatiesysteem? Zet deze altijd aan tijdens het koken en douchen.
 • Wasgoed buiten hangen.
  Vochtige was is een grote veroorzaker van een grote hoeveelheid vocht in huis. Vieze kleding wassen doen we meerdere malen per week, waardoor er ook meerdere malen per week vocht van de was vrijkomt in huis. Probeer daarom zoveel mogelijk kleding te drogen in de droger. Hij is er niet voor niets! Heb je geen droger? Hang de was zoveel mogelijk buiten of ventileer de ruimte waar de natte was hangt.

Voor altijd een vochtvrije woning dankzij SmartDry.

Wij begrijpen dat te veel vocht in huis erg vervelend is. Iedereen wil een comfortabel en gezond thuisgevoel hebben zonder enige problemen. Samen met ons team van vochtexperts hebben wij al ruim duizenden woningen in Nederland vochtvrij gemaakt, dankzij ons ingenieuze vochtbestrijding systeem. Hier hoeven geen verbouwingen aan te pas te komen en het systeem gaat levenslang mee.

Binnen enkele maanden drogen de muren uit en het systeem heeft geen onderhoud nodig. Heb je veel last van vocht in huis en ben je benieuwd naar onze oplossing? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze vochtexperts komen graag bij je langs voor een gratis vochtmeting en geven je professioneel advies. Hierdoor weet je direct waar je aan toe bent!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.