Vochtbestrijding blog → Een verzadigde muur door vocht

Verzadigde muur
Verzadigde muur

Verzadigde muur door vocht

Heeft het een tijdje flink geregend, dan kun je te maken krijgen met een verzadigde muur. Zeker wanneer de muur poreus is geworden of vol zit met barstjes en kieren. Als dat het geval is kan het regenwater dieper de muur binnendringen. Zit de gevel vol met regenwater? Dan is de muur verzadigd. De kans is groot dat het vocht in de buitenmuur doorslaat naar de binnenmuur, zodat je uiteindelijk vochtplekken op de binnenmuur gaat zien. De buitenmuur kan ook verzadigen doordat deze niet voldoende kan drogen. Staat de muur in de schaduw of groeit er beplanting tegenaan, dan zal deze minder snel drogen. De buitenmuur droogt namelijk veel sneller wanneer deze in de zon staat.

4 mogelijke oorzaken van een verzadigde muur

Poreuze muren bij oudere woningen
Naar mate de woning ouder wordt, worden de muren van de woning poreuzer. Hierdoor kan het vocht makkelijker naar binnen dringen. Zeker na een periode dat het veel heeft geregend raakt de muur vol met vocht.

Een beschadigde of slecht onderhouden gevel
Als de buitenmuur niet goed is onderhouden of er zitten scheuren en kieren in, dan kan het vocht zo naar binnen slaan. Het is belangrijk om de buitenmuur goed te onderhouden om vochtdoorslag in de muur te voorkomen.

Kieren en spleetjes bij ramen en kozijnen
Doorslaand vocht en een verzadigde muur kunnen ook ontstaan door de kieren bij kozijnen. Als er net wat ruimte tussen de gevel en het kozijn zit, kan het water makkelijk in de muur gaan zitten.

Een verzadigde muur door een kapotte dakgoot
Als je last hebt van een lekkende dakgoot, stroomt het water gemakkelijk via scheurtjes en barsten de buitenmuur in. Wil je de muur gaan herstellen? Zorg dan eerst dat de dakgoot gerepareerd wordt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van een verzadigde muur

Een verzadigde muur kan uiteindelijk leiden tot vervelende gevolgen. Als het vocht doorslaat naar de binnenmuur van de woning wordt het leefklimaat binnen aangetast. Een duidelijk zichtbaar gevolg is dat er vochtplekken op de muur gaan ontstaan. In sommige gevallen zal er zelfs schimmel op de muur gaan groeien. Als je een tijdje geen actie onderneemt, zullen de muren vol met schimmel zitten. Een ander gevolg van een verzadigde muur is dat de luchtvochtigheid in huis flink omhoog gaat en er ontstaat een schimmellucht in de woning. Deze gevolgen zijn niet alleen schadelijk voor de constructie van de muur en de woning. Het is ook nog eens erg slecht voor jouw gezondheid. Zo kun je snel verkouden worden, meer gaan hoesten en veel last krijgen van hoofdpijn. Denk je dat de muren van jouw huis verzadigd zijn? Of is de luchtvochtigheid in huis aan de hoge kant? Bij twijfels kun je altijd contact opnemen met SmartDry voor een gratis vochtmeting.

SmartDry zorgt dat de verzadigde muur weer opdroogt

Er zijn verschillende oplossingen om een verzadigde muur te verhelpen. Zo kun je de muren injecteren met een vochtwerende gel of de buitenmuur impregneren. Je kunt ook gebruik gaan maken van een luchtonvochtiger of een droger waarmee je de muren kunt drogen. In onze ogen zijn dat geen goede permanente oplossingen. Daarnaast kunnen andere vochtproblemen, zoals optrekkend vocht en condensatievocht, ook zorgen voor een verzadigde muur. Onze muurelementen, genaamd de DryBricks, zijn de oplossing voor alle vochtproblemen die in de buitenmuur kunnen ontstaan. 100% duurzaam en binnen één werkdag kunnen de elementen al geplaatst worden. Na de plaatsing zullen de muren langzaamaan van binnenuit opdrogen en hoef je je nergens meer zorgen om te maken. Wil je meer weten over deze vochtbestrijding methode? Twijfel niet en vraag een gratis vochtmeting aan.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.