Vochtbestrijding blog → Vochtbehandeling voor de muren

Vochtbehandeling muren
Vochtbehandeling muren

Vochtbehandeling voor de muren

Op zoek naar een vochtbehandeling voor de muren? Er zijn verschillende behandelingen om vocht in de muur te stoppen en de muur weer te drogen. Maar het is belangrijk om te weten dat elk vochtprobleem in de muur een andere behandeling vereist. Zo heeft het weinig nut om de muur te impregneren wanneer je last hebt van optrekkend vocht. Of de muur te injecteren wanneer er teveel condensatievocht in huis is. In dit artikel leggen we uit welke vochtproblemen er zijn en geven we aandacht aan de meestgebruikte vochtbestrijding methodes.

Welke vochtproblemen in de muur kunnen er behandeld worden?

Hebben we het over vochtproblemen? Dan zijn er drie problemen die het meest voorkomen in huis en in de muur. Dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Optrekkend vocht komt vaak voor in oude woningen waarbij de muren niet voorzien zijn van een waterkering. Hierdoor trekt het (grond)vocht via de muur en de bakstenen langzaamaan omhoog. Doorslaand vocht zien we vooral wanneer het flink heeft geregend tegen een poreuze of beschadigde muur.

Vochtdoorslag in de muur kan ook ontstaan wanneer de muur niet goed kan drogen. Dat gebeurt als de muur in de schaduw staat of er groeit beplanting tegenaan. Condensatievocht wordt in huis veroorzaakt. Als je voldoende ventileert, zul je hier niet veel last van hebben. Maar als ventileren niet mogelijk is, of het ventilatiesysteem werkt niet goed. Dan kunnen er vochtplekken bovenin de muur ontstaan. De behandeling van vochtige muren is dus afhankelijk van het type vochtprobleem.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Vochtbehandelingen voor optrekkend vocht in de muur

Er zijn drie vochtbehandelingen voor de muren wanneer het gaat om optrekkend vocht. De meest populaire methode is het injecteren van de muren tegen vocht. Bij deze vochtbehandeling wordt er om de 10 centimeter een gat in de muur geboord en wordt er een vochtwerende gel geïnjecteerd. Een andere methode is de muur te laten onderkappen, dit is wel een serieuze klus en wordt er een vochtwerende laag tussen de muren aangebracht. Het voordeel van deze vochtbehandeling is dat optrekkend vocht definitief wordt opgelost. De laatste methode is het laten plaatsen van muurelementen. Deze elementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt en dat je geen last meer hebt van opstijgend vocht.

Vochtbehandeling voor doorslaand vocht of vochtdoorslag

Wanneer je de muur wilt behandelen tegen doorslaand vocht, is het vooraf handig om te weten dat de muur eerst volledig hersteld moet zijn. Zijn de muren poreus of beschadigd, dan moet je de muur eerst repareren. Alleen dan hebben de vochtbehandelingen voor de muren effect. Doorslaand vocht behandelen kan door het impregneren van de buitengevel. Er wordt een vochtwerende laag (impregneermiddel) aangebracht op de buitenmuur die vocht en vuil afstoot. Hierdoor kan het vocht niet meer via de muur naar binnen. Zo werkt het ook voor de vochtwerende verf, let wel op dat deze middelen niet voor elke muur geschikt zijn. Ook bij doorslaand vocht is het mogelijk om de muur te behandelen met muurelementen.

Vochtbehandeling om condensatievocht te verminderen

Bij condensatievocht is er niet echt een vochtbehandeling die het vochtprobleem in de muur direct oplost. Het is belangrijk om beter te gaan ventileren en ervoor te zorgen dat het ventilatiesysteem goed werkt. Beter ventileren is vooral belangrijk wanneer je de was laat drogen, onder de douche staat of aan het koken bent. Het is ook goed om regelmatig een raam open te zetten. Alleen in sommige gevallen is beter ventileren niet voldoende én is er soms nog een ander vochtprobleem aanwezig in de woning. In dat geval zijn de muurelementen van SmartDry een geschikte oplossing. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omlaag gaat en dat de muren weer droger worden.

Welke vochtbehandeling voor muren heb je nodig?

Om te achterhalen welke vochtbehandeling voor de muur het meest geschikt is voor jouw vochtprobleem, kun je contact met ons opnemen. Een van onze vochtbestrijding specialisten komt bij je langs voor een vochtmeting. Deze wordt uitgevoerd in huis en er wordt een vochtmeting gedaan in de muren. Na de vochtmeting kunnen we vrij snel achterhalen welk vochtprobleem er aanwezig is en welke vochtbehandeling de juiste oplossing is. Als je vragen hebt over vochtbehandelingen in de muur, neem dan gerust contact met ons op.

SmartDry werkt hoofdzakelijk met de muurelementen, deze oplossing is geschikt voor meerdere vochtproblemen. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar actief in het drogen van muren en is de luchtvochtigheid verlaagd in tienduizenden woningen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.