Vochtbestrijding blog → Last van vochtige binnenmuren?

Vochtige binnenmuur
Vochtige binnenmuur

Vochtige binnenmuur, wat kun je doen?

Vooral wanneer je in een oude woning, van voor de jaren ’80, woont, is het waarschijnlijk dat je vroeg of laat te maken krijgt met een vochtige binnenmuur. Afhankelijk van de plaats waarop de vochtplekken verschijnen, kan het om verschillende vochtproblemen in de muur gaan. Bevinden de vochtplekken zich uitsluitend aan de onderkant van de muur, op een maximale hoogte van één meter? Zie je dat het behang of de pleister begint af te bladderen of beginnen de plinten los te komen? Dan ben jij het slachtoffer van optrekkend vocht geworden.

Optrekkend, of opstijgend, vocht is in bijna alle gevallen te wijten aan een slecht- of niet werkende waterkering of aan het gebrek ervan. Wanneer de waterkerende laag niet optimaal werkt, kan het grondvocht niet weg en stijgt het naar boven via de binnenmuur (= opstijgend vocht). Gaat het in jouw geval om vochtplekken aan de bovenkant van de muur, in de buurt van het plafond? Dan gaat het om doorslaand vocht ten gevolge van een gevel in slechte staat.

Wat zijn de signalen van een vochtige binnenmuur?

Een vochtige binnenmuur is in de eerste plaats te herkennen aan vieze, steeds groter wordende vochtplekken op de muur. Toch zijn er nog veel meer signalen die duiden op een vochtige gevel. Wanneer het gaat om optrekkend vocht (= vochtplekken onderaan de muur) is er bijna altijd sprake van loskomende muurafwerking. Afbladderende verf- en pleisterlagen en vochtig behang zijn kenmerkend voor opstijgend vocht. Daarnaast zullen er zich zwarte vlekken en schimmels gaan nestelen in de vochtplekken.

Beschadigde plinten en vloerplaten, laminaat die bol komt te staan en zoutkristallen zijn andere tekens van een vochtige binnenmuur door toedoen van opstijgend vocht. In het geval van doorslaand vocht zijn de vochtplekken onregelmatiger en komen ze uitsluitend voor op de eerste verdieping of hoger. De plekken kunnen zich zowel op het plafond als bovenaan de muren bevinden. Net zoals bij opstijgend vocht, zijn schimmels en zwarte vlekken en loskomende muurafwerking ook hier veel voorkomend.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van een vochtige binnenmuur

Heb je last van een vochtige binnenmuur? Dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om deze vochtproblemen in huis te verhelpen. Een vochtige binnenmuur kan leiden tot meerdere, erg onaangename gevolgen voor jou en je familie.

Schade aan de constructie
Een vochtige binnenmuur leidt in alle gevallen tot schade aan de binnenmuren. De muur voelt niet alleen nat en klammig aan, maar zal ook in een steeds slechtere staat verkeren. De eerste kenmerken hiervan zijn afbrokkelende verf en/of pleisterwerk of loskomend behang. In sommige gevallen komen ook de plinten los.

Hogere energiefactuur
Een huis met één of meerdere vochtige muren heeft een hogere luchtvochtigheidsgraad dan een gezonde woning, zonder vochtproblemen. Wanneer de lucht in huis te vochtig is, moet je meer gaan stoken om het gewenste leefklimaat te bereiken. En dat verschil zie je terug op je energiefactuur.

Gezondheidsklachten
Een vochtige binnenmuur brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Sommige mensen krijgen regelmatig last van verkoudheden, maar het kan ook veel erger. Frequente infecties, ademhalingsproblemen, gewrichtspijnen en rug- en schouderklachten zijn allesbehalve zeldzaam bij mensen die verblijven in een woning met een vochtige binnenmuur.

Vochtige binnenmuur behandelen met SmartDry muurelementen

Afhankelijk van het soort vocht aanwezig in jouw woning kan je kiezen voor verschillende vochtbestrijdingstechnieken. Gaat het bij jou om optrekkend vocht? Dan is het mogelijk om de muren te injecteren of te onderkappen om hiervan af te geraken. Indien het om doorslaand vocht gaat, kan je kiezen voor gevelimpregnatie of voor een volledig nieuwe gevelbekleding. Helaas komen al deze vochtbestrijdingsmethodes met hun bijbehorende nadelen.

Of jouw vochtige binnenmuur nu een gevolg is van optrekkend vocht of van doorslaand vocht, er bestaat één voordelige en tegelijkertijd milieuvriendelijke oplossing om voorgoed komaf te maken met jouw vochtprobleem. We hebben het over de muurelementen van SmartDry. Onze muurelementen worden, in slechts één dag tijd, rechtstreeks op jouw buitengevel aangebracht. Er wordt gebruikgemaakt van een natuurlijk ventilatiesysteem om al het vocht uit de muur te trekken. Hierdoor kan je woning blijven ademen en kan al het woonvocht toch naar buiten afgevoerd worden. Na ongeveer zes maanden ben je voorgoed van jouw vochtige binnenmuur verlost. Voor de SmartDry muurelementen kan je overigens kiezen uit verschillende kleuren. Een kleurtje vinden dat mooi bij jouw gevel past, is dus geen enkel probleem!

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.