Vochtbestrijding blog → Vochtige buitenmuren, hoe los je dit op?

Vochtige buitenmuren
Vochtige buitenmuren

Vochtige buitenmuren, hoe herken je dit?

Een vochtige binnenmuur is meestal snel en gemakkelijk te herkennen aan afbladderende muurafwerking en vochtplekken. Maar hoe zit het eigenlijk met vocht in de buitenmuur? Een vochtige buitenmuur, of een vochtige gevel, valt niet zo snel op omdat je vaak ook niet stilstaat bij deze mogelijkheid. Meestal is een onaangename, muffe geur in huis het eerste signaal van een vochtige buitenmuur. Loop een rondje rondom je woning en ga na of je vochtplekken vindt op je gevels.

De vochtplekken kunnen zowel zwart als wit zijn en vertonen bijna altijd grauwe plekken. Heb je vochtplekken waargenomen op jouw buitengevel? Dan is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een bestrijdingsmethode! Als je je vochtprobleem niet onmiddellijk aanpakt, zal je (ernstige) schade aan de constructie berokkenen en kan het vocht ook doordringen tot binnen in de woning. Daarnaast is wonen in een huis met een vochtige binnenmuur of buitenmuur ook allesbehalve gunstig voor de gezondheid.

Wat is de oorzaak van vochtige buitenmuren?

De oplossing van een vochtprobleem begint bij het achterhalen van de oorzaak. Dat geldt uiteraard ook voor een vochtige buitenmuur. In bijna alle gevallen is een beschadigde gevel de reden van een vochtige buitenmuur. Door toedoen van het weer en door de zogenaamde tand des tijds verandert de staat van de gevel. Hier in ons Nederlands klimaat moet een gevel overal tegen opgewassen zijn: van zomerse dagen met lekker warme temperaturen tot fikse regenbuien en winterdagen met hagel en sneeuw.

Bij gebrek aan regelmatig (en goed) gevelonderhoud zal de gevel vroeg of laat barsten, scheuren of gaten vertonen. En het is precies op deze plaatsen dat het vochtprobleem in de muur ontstaat. Door deze openingen vindt vocht zijn weg naar het metselwerk met een vochtige buitenmuur (en soms ook binnenmuur) tot gevolg. Naast gevelonderhoud kan ook (een teveel aan) beplanting tegen de buitengevel tot vochtdoorslag leiden. Verder kan vocht in de buitenmuur ook ontstaan door een kapotte dakgoot.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Het behandelen van de vochtige buitenmuren

Een vochtige gevel kan je op meerdere manieren behandelen: je kan je gevel(s) impregneren, je gevel(s) van nieuwe bekleding voorzien of kiezen voor de SmartDry muurelementen. De oudste techniek om dit probleem te verhelpen, is gevelimpregnatie. Wanneer je je gevel laat impregneren, zal de vochtbestrijder beginnen met een muurinspectie. Indien er gaatjes, scheuren of barstjes aanwezig zijn in de gevel zullen deze eerst hersteld moeten worden. Van zodra dat gedaan is, bestudeert hij jouw gevel. Dit is nodig omdat het impregneermiddel niet geschikt is voor alle soorten gevelbekleding. Is jouw gevel geschikt voor impregnatie? Dan brengt de vochtspecialist het onverdunde impregneermiddel aan over de volledige oppervlakte van de vochtige buitenmuur.

Een tweede, duurdere oplossing is je gevel voorzien van volledig nieuwe gevelbekleding. Door je oude gevelbekleding te vervangen door nieuwe gevelbekleding in perfecte staat ben je zeker van een permanente oplossing. Maar dan moet je natuurlijk wel bereid zijn om de kosten hiervan te dragen. Een derde, zeer efficiënte vochtbestrijdingsmethode is het aanbrengen van SmartDry muurelementen.

SmartDry muurelementen: dé oplossing voor een vochtige buitenmuur

Wanneer jij het slachtoffer geworden bent van vochtige buitenmuren is het van fundamenteel belang dat je kiest voor een doeltreffende vochtbestrijdingsmethode die 100% garant staat voor een definitieve oplossing. Als deze methode dan ook nog eens betaalbaar en milieuvriendelijk is, is dat natuurlijk mooi meegenomen. De muurelementen van SmartDry kenmerken zich door al deze fantastische eigenschappen. Onze muurelementen bieden jou meerdere, interessante voordelen:

  • Milieuvriendelijke oplossing: de SmartDry muurelementen slorpen het vocht uit jouw buitenmuur op door gebruik te maken van natuurlijke luchtstroom.
  • Snelle oplossing: het aanbrengen van de muurelementen op jouw gevel is op één dag gebeurd.
  • Voordelige oplossing: in vergelijking met gevelimpregnatie en nieuwe gevelbekleding is het aanbrengen van muurelementen een goedkope oplossing. Voor ongeveer 110 euro per lopende meter word je voorgoed van jouw vochtige buitenmuur verlost.
  • Permanente oplossing: gevelimpregnatie is een goede oplossing voor een periode van tien tot vijftien jaar. De SmartDry muurelementen daarentegen, bieden een levenslange oplossing. Na ongeveer zes maanden is je buitenmuur volledig vochtvrij.
  • Effectief voor alle soorten vochtproblemen: niet alleen om een vochtige muur ten gevolge van een beschadigde gevel te behandelen, maar ook om optrekkend vocht of condensatievocht te bestrijden, zijn de SmartDry muurelementen ideaal.
  • Meerdere kleuren beschikbaar: op het eerste gezicht lijkt het misschien een nadeel dat de SmartDry muurelementen zichtbaar zijn op je buitengevel. Gelukkig bieden wij de muurelementen aan in diverse kleuren waardoor je altijd wel een kleurtje kunt vinden dat mooi oogt op jouw gevel.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.