Vochtbestrijding blog → Hoe kun je vocht in muren behandelen?

Vochtige muur behandelen
Vochtige muur behandelen

Vocht in muren behandelen

Hoe kun je het vocht in muren behandelen? Het hangt af van het probleem dat de vochtige muren veroorzaakt. Er zijn verschillende oplossingen om vocht in muren te behandelen, waarbij de focus niet ligt op het bestrijden van de gevolgen, maar op het behandelen van de oorzaak van het vochtprobleem. Enkele methoden om vochtige muren tijdelijk te verhelpen zijn het injecteren van de muren of het aanbrengen van impregneermiddel. Hoewel deze methoden het vochtprobleem tijdelijk kunnen verminderen, zul je uiteindelijk merken dat schimmel en vochtplekken terugkeren.

Het is verstandig om het vochtprobleem bij de bron aan te pakken, zodat de vochtige muur permanent kan worden opgedroogd. Een aanbeveling is om een specialist in vochtbestrijding in te schakelen. Door middel van een vochtmeting in de muur kan de oorzaak van het vocht in huis gemakkelijk worden vastgesteld. Zodra de oorzaak van de vochtige muur bekend is, kan er worden gezocht naar een passende en bij voorkeur permanente oplossing.

Hoe wordt een vochtige muur veroorzaakt?

In huis kunnen vochtige muren verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vochtproblemen zijn opstijgend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Opstijgend vocht, ook wel bekend als optrekkend vocht, komt vaak voor in oudere huizen die geen vochtkering hebben. Vooral woningen die vóór 1980 zijn gebouwd, toen er nog geen aandacht werd besteed aan waterdichte lagen, kunnen hier last van hebben.

Doorslaand vocht wordt vaak veroorzaakt door versleten en poreuze muren. Na een periode van veel regen kan er vocht door de muur heen sijpelen, vooral als de muur zich in de schaduw bevindt en de zon er niet op kan schijnen. Condensatievocht ontstaat meestal binnen in de woning. Als er onvoldoende ventilatie is, kan er schimmel groeien aan de bovenkant van de muur. Met name in de keuken of badkamer kan dit voorkomen. Bij veel koken of langdurig douchen kan er een grote hoeveelheid condensatievocht ontstaan.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Methodes om vocht in muren te behandelen

Eerder hebben we al enkele methoden genoemd, zoals het impregneren en injecteren van muren. Hoewel deze methoden effectief kunnen zijn, hebben ze ook enkele nadelen. Het is essentieel om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen voordat je naar een passende oplossing kijkt. Als het vochtgehalte in de muur hoger is dan 18 procent, is het zeker belangrijk om actie te ondernemen.

Een methode waar wij achter staan, is het gebruik van DryBricks, ook wel bekend als ventilatiestenen. Deze muurelementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. Het grote voordeel is dat ze zonder externe energiebronnen werken en op een 100% milieuvriendelijke manier vocht uit de muur halen. Doorgaans kunnen de DryBricks binnen één werkdag worden geplaatst, waarna het een kwestie is van geduldig wachten tot de muren volledig droog zijn. Zodra de DryBricks in de buitenmuur zijn geplaatst, begint het droogproces. Het is echter belangrijk om ook daarnaast goed te blijven ventileren.

Naast het gebruik van DryBricks zijn er nog andere mogelijke behandelingen voor vochtige muren, afhankelijk van de specifieke situatie. Deze kunnen het repareren van beschadigde voegwerken, het aanbrengen van een vochtwerende coating, het verbeteren van de isolatie en ventilatie, of het aanpakken van lekkages omvatten. Het raadplegen van een specialist op het gebied van vochtbestrijding is aan te raden om de meest geschikte aanpak voor jouw situatie te bepalen.

Onthoud dat vocht in muren niet alleen een esthetisch probleem is, maar ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid en de structurele integriteit van je woning. Daarom is het van belang om vochtproblemen serieus te nemen en tijdig te laten behandelen.

Laat vocht in muren behandelen door SmartDry

Als je last hebt van vochtige muren, dan ben je bij SmartDry aan het juiste adres. Als vochtbestrijding specialist hebben we in de afgelopen 35 jaar duizenden muren vochtvrij gemaakt en diverse muurelementen geplaatst. We beschikken over uitgebreide kennis op het gebied van vochtmetingen en het oplossen van vochtproblemen in huis. Je kunt eenvoudig een gratis vochtmeting aanvragen via ons webformulier. Op basis van de meting komen we bij je thuis om te bekijken hoe we de vochtige muur kunnen behandelen.

Na de behandeling van de vochtige muur kun je weer volop genieten van een optimaal leefklimaat in huis. Geen muffe geur meer, geen schimmel onder het behang of andere vervelende gevolgen van overtollig vocht. We staan klaar om je te helpen en ondersteunen je graag bij het oplossen van dit probleem. Je kunt ook telefonisch contact met ons opnemen. Onze openingstijden zijn van 09:00 tot 17:00 uur op doordeweekse dagen, en we zijn goed bereikbaar.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.