Vochtbestrijding blog → Kun je een vochtige muur schilderen?

Vochtige muur schilderen
Vochtige muur schilderen

Vochtige muur schilderen

Wil je de muren in huis gaan schilderen? Alleen ben je erachter gekomen dat de muren erg vochtig zijn? Dan is de situatie niet bepaald ideaal om aan de slag te gaan met het schilderwerk. In sommige gevallen kun je de buitenmuur schilderen met een vochtwerende verf, maar daarvoor is het belangrijk dat de muur eerst helemaal droog en hersteld is. In dit artikel geven we je meer informatie over het schilderen van een vochtige muur. Waar moet je op letten en wat kun je eventueel doen om de muren op te drogen.

Kun je een vochtige muur schilderen?

Het is mogelijk om een vochtige muur te schilderen, het hang alleen af van de hoeveelheid vocht dat in de muur zit. Daarnaast moet je kijken of er sprake is van tijdelijke vochtige muren of muren die permanent vochtig zijn (die worden veroorzaakt door een vochtprobleem). Permanent vochtige muren zijn bijvoorbeeld de muren van een kelder of garage. Maar ook een gemetselde bloembak of schoorsteen is een permanent vochtige muur. Als je last hebt van vochtproblemen in de muur, dan kunnen de muren van je woning ook permanent te vochtig zijn. Het is beter om eerst het vochtprobleem op te laten lossen door een vochtbestrijding specialist.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Wacht met schilderen totdat de muur droog is

Wanneer je de vochtige muur wilt gaan schilderen, dan kun je dat het beste doen in de lente of in de zomer. In deze periodes van het jaar is het vaak een stuk zonniger dan in de herfst- en wintermaanden. Als de zon een tijdje heeft geschenen en de muur is niet meer vochtig, dan kun je ervoor kiezen om de muur te schilderen. Het is nooit goed om te gaan schilderen vlak na een flinke regenbui.

Vochtprobleem in de muur verhelpen door te schilderen

In sommige gevallen kun je de vochtige muur schilderen om het vochtprobleem te verhelpen. Er zijn verschillende soorten vochtwerende verf verkrijgbaar bij bouwmarkten en verfwinkels. Meestal gaat dat goed bij het vochtprobleem doorslaand vocht. Bij doorslaand vocht wordt de muur natgeregend en als de muren poreus zijn slaat het vocht door de muur naar binnen. Zo krijg je uiteindelijk vochtplekken op de muur te zien in je woonkamer of slaapkamer. Als je de buitenmuur wilt schilderen met een vochtwerende verf, dan is het belangrijk dat de muur droog en hersteld is. Anders heeft het niet veel nut.

Kunnen alle vochtproblemen opgelost worden met schilderwerk?

Nee, dat is helaas niet het geval. Daarnaast kan het schilderen van de vochtige muur met vochtwerende verf juist averechts werken. Stel je hebt last van meerdere vochtproblemen, dan zorgt de vochtwerende verf er juist voor dat het vocht niet uit de muur kan komen. Een muur moet juist kunnen ademen, een vochtwerende verf zorgt er juist voor dat dit niet meer kan. Zou je alleen last hebben van doorslaand vocht, veel condensatievocht of regendoorslag? Dan kan de vochtwerende verf wel helpen.

Maar er is ook een vochtprobleem genaamd optrekkend vocht. Wanneer je daar last van hebt dan wordt het grondvocht via de muur omhoog ‘getrokken’. Het probleem ontstaat dan binnen in de muur en niet van buitenaf. Zou je dan de vochtige muur schilderen, dan wordt het vochtprobleem alleen nog maar erger. Optrekkend vocht komt voornamelijk voor bij huizen die voor het jaar 1980 zijn gebouwd. Toen werden de muren nog niet voorzien van een zogenaamde vochtkering, hierdoor trekt het vocht makkelijk door de muur omhoog.

Hoe maak je de muren droog?

Voordat je de muren wilt gaan schilderen, moet je ervoor zorgen dat deze volledig hersteld en droog zijn. Het verstandigste om mee te beginnen is een vochtbestrijding specialist inschakelen. Zo kun je allereerst de oorzaak van het vochtprobleem oplossen. Je kunt ervoor kiezen om de muren te laten injecteren of er muurelementen in te laten plaatsen. Met de muurelementen zijn de muren in een aantal maanden droog en kun je de buitenmuur gaan schilderen. Het is ook belangrijk dat de muur volledig is hersteld, anders heeft schilderen niet zo heel veel nut. Zou je meer willen weten over vochtige muren en oplossingen om de muren droog te krijgen? Neem gerust contact op en informeer naar een gratis vochtmeting.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.