Vochtbestrijding blog → Last van een vochtige slaapkamer? Dit kun je doen!

Vochtige slaapkamer
Vochtige slaapkamer

Een vochtige slaapkamer

Een goede nachtrust is voor elk mens belangrijk. Wanneer dit verstoord wordt, gaat je energie omlaag en kan dit invloed hebben op je humeur. Een vochtige slaapkamer kan ervoor zorgen dat het slaappatroon ernstig wordt verstoord. Je kan bijvoorbeeld erg gaan zweten en vaak ook slecht slapen door het vochtige klimaat. Er is in dit geval sprake van een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen een percentage van 40 en 60 procent. Als het boven dit percentage komt, kan dit zorgen voor een vochtig en klam gevoel in de slaapkamer. Maar hoe los je dit op?

De slaapkamer regelmatig ventileren

De kans dat je de douche in de slaapkamer hebt staan, is vrij klein. Toch kan er sprake zijn van een vochtige slaapkamer. Dit komt doordat de mens zo’n twee liter water transpireert gedurende de nacht. Daarnaast blijf je natuurlijk ook doorademen, wat onder leefvocht valt. Wanneer je met twee personen in een slaapkamer slaapt, wordt de hoeveelheid vocht ook nog eens verdubbeld.

Als de slaapkamer niet voldoende geventileerd wordt, kan het vocht zich gaan ophopen. Het gevolg hiervan is een vochtige slaapkamer. Vochtproblemen in de slaapkamer kunnen ook zorgen voor schimmelvorming. Schimmel in de slaapkamer is erg gevaarlijk voor de gezondheid en kan de constructie van de woning aantasten. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk de slaapkamer voldoende te ventileren. Dit kun je doen door een raam open te zetten tijdens het slapen of een ventilatierooster in het raam te installeren.

Droog je weleens de was in de slaapkamer? Zorg er in dit geval voor dat er altijd een raam open staat, zodat het vocht zijn weg naar buiten kan vinden. Probeer in principe zoveel mogelijk de was buiten te hangen als dat mogelijk is.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Hoe ontstaat een vochtprobleem in de slaapkamer?

Naast het leefvocht, wat voor een vochtige slaapkamer kan zorgen, zijn er ook andere oorzaken. In Nederland hebben we regelmatig last van regen- en hagelbuien. Hierdoor wordt de buitenmuur nat, wat ook wel ‘doorslaand vocht’ wordt genoemd. Het vocht kan vast gaan zitten in scheurtjes van de buitenmuur en via de binnenmuur een uitweg zoeken.

Vaak hebben oude woningen een slechte of zelfs geen vochtkering. Een vochtkering zorgt ervoor dat het ongewenste vocht niet in de muren terecht kan komen. Bij een slechte (of geen) vochtkering kan het vocht gemakkelijk door de muur vanuit de grond omhoog worden gezogen. In deze situatie is er sprake van optrekkend vocht, ook wel opstijgend vocht genoemd. Beide vochtproblemen kunnen ervoor zorgen dat de slaapkamer vochtig wordt.

Geen vochtige slaapkamer meer dankzij SmartDry

Heb je te maken met vochtproblemen in de slaapkamer? Dan is het DryBrick®-systeem dé perfecte oplossing! Hierbij wordt het probleem vanaf de bron aangepakt en permanent bestreden. De DryBricks® van SmartDry® drogen de muren uit door middel van de natuurlijke luchtstroom. Dit maakt onze vochtbestrijding methode ook nog eens milieuvriendelijk en erg duurzaam. Wij begrijpen dat het soms lastig is om de oorzaak van een vochtige slaapkamer te achterhalen. Daarom komen wij graag bij je langs voor een gratis vochtmeting en op maat gemaakt advies! Neem vandaag nog contact met ons op.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.