Vochtbestrijding blog → Vochtigheid in huis, waar moet je op letten?

Vochtigheid in huis
Vochtigheid in huis

Vochtigheid in huis

Het is van belang om een goede vochtigheid in huis te hebben. Als de luchtvochtigheid in huis normaal is dan heb je een gezond leefklimaat en nauwelijks last van vochtproblemen. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, dat kun je meten met een zogenaamde hygrometer. Een hygrometer kun je gemakkelijk online bestellen of kopen bij een bouwmarkt bij je in de buurt. Wil je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden, dan is een hygrometer ontzettend handig. Is de luchtvochtigheid wat te hoog (bijvoorbeeld na het koken)? Dan kun je snel het raam open zetten zodat de luchtvochtigheid weer wat lager wordt. Is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog? Zoals 70 of 80 procent? Dan is de kans zeer groot dat je last hebt van een vochtprobleem in huis.

De gevolgen van een hoge vochtigheid in huis

Veel vochtigheid in huis wordt in veel gevallen veroorzaakt door slechte ventilatie. Maar het kan ook zijn dat er een ander vochtprobleem in huis afspeelt. Zoals veel vocht in de muur (doorslaand vocht of optrekkend vocht). De gevolgen van een hoge vochtigheid in huis zijn zeker niet fijn. Zo kan er namelijk een muffe geur in huis ontstaan, deze geur zal uiteindelijk ook in de gordijnen en meubels gaan zitten. In de herfst- en wintermaanden zul je merken dat het lastiger wordt om de woning warm te krijgen.

Maar wat helemaal vervelend is, is dat er schimmel op de muur gaat groeien. Ook als de muren vochtig zijn gaat dat uiteindelijk problemen opleveren voor de constructie van het huis. Dus als je merkt dat de luchtvochtigheid erg hoog is, schakel dan snel een vochtbestrijding specialist in om het vochtprobleem te verhelpen. Met behulp van een vochtmeting in de woning en in de muur kunnen we snel de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

4 tips om de vochtigheid in huis te verminderen

Om de vochtigheid in huis stabiel te houden, geven we je graag wat tips. Niet alleen voorkom je hiermee schimmel in de badkamer, maar zorg je er ook voor dat het condensatievocht niet langer op de muren blijft zitten.

Verminder het vocht in huis: Als je net de was hebt gedaan, hang de was dan buiten op. Regent het buiten? Hang dan de was binnen op maar zet altijd een raam open. Heb je net gedoucht? Maak dan de douchecabine, de glaswand en de tegels eromheen droog met een doekje. Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan, een raampje open of leg een deksel op de pannen.

Goed ventileren in huis: In huis zijn diverse ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, dat zijn de badkamer, de keuken en het washok. Als het mogelijk is, zet dan in die ruimtes het raam open of maak gebruik van het ventilatiesysteem in huis.

Zet regelmatig de ramen open: Zet je in huis een raam open, dan krijg je meer frisse lucht in huis. Als je de twee deuren of ramen tegenover elkaar open zet, dan kan het in huis even lekker doorluchten.

Een mechanisch ventilatiesysteem: Als je in huis een mechanisch ventilatiesysteem hebt, maak daar dan zeker gebruik van. Zet deze in elk geval nooit uit en zelfs in de winter is het handig om deze aan te laten staan. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het opwarmen van droge lucht.

Schakel een vochtexpert in voor de vochtigheid in huis

Als de bovenstaande tips niet voldoende zijn om de vochtigheid in huis te verminderen, neem dan contact op met SmartDry. Met behulp van een vakkundige vochtmeting kunnen we achterhalen hoe de hoge vochtigheid in huis tot stand is gekomen. Is de luchtvochtigheid in huis heel erg hoog? Dan is er ongetwijfeld een ander vochtprobleem in huis of in de muur. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen en het verminderen van vochtigheid in huis. Je mag altijd contact met ons opnemen voor vragen en uiteraard een gratis vochtmeting.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.