Vochtbestrijding blog → Vochtplekken behandelen op de muur

Vochtplekken behandelen op de muur
Vochtplekken behandelen op de muur

Vochtplekken behandelen op de muur

Heb je last van plekken op de muur en wil je deze vochtplekken behandelen? Dat is natuurlijk goed, maar het is ook van belang om te kijken naar de oorzaak van het vochtprobleem in huis. Vochtplekken op de muur ontstaan namelijk niet zomaar, dan is er meer aan de hand. Zo kunnen vochtplekken en schimmel op de muur ontstaan door optrekkend vocht, doorslaand vocht, lekkages en condensatievocht. Als je het vochtprobleem in de muur niet verhelpt, dan blijven de vochtplekken op de muur keer op keer terugkomen (en dan blijf je de vochtplekken behandelen). Heb je echt last van grote vochtplekken, natte muren en begint er zelfs schimmel op te groeien, dan is het altijd goed om er een vochtbestrijding specialist naar te laten kijken. Door de oorzaak aan te pakken krijg je later geen last meer van die vervelende vochtplekken.

Welke vochtproblemen veroorzaken vochtplekken op de muur?

Als we het hebben over vochtbestrijding, dan zijn dit de meest voorkomende vochtproblemen: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. De positie van de vochtplekken op de muur geeft eigenlijk al aan om welk type vochtprobleem het gaat. Zitten de vochtplekken laag op de muur (tegen de vloer aan), dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Zitten de vochtplekken in het midden van de muur, dan is het doorslaand vocht. Meestal ontstaan deze plekken op de muur na een periode dat er veel regen is gevallen. Als de vochtplekken bijna tegen het plafond aan zitten, dan heb je last van teveel condensatievocht. Voordat je de vochtplekken gaat behandelen, is het verstandig om eerst eens te kijken hoe de vochtplekken veroorzaakt worden.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Tips om vochtplekken te behandelen

We geven je graag een aantal tips en manieren waarmee je de vochtplekken op de muur kunt behandelen. Meestal begint er ook schimmel te groeien op de vochtplekken op de muur. Het is daarom belangrijk om handschoenen te gebruiken en eventueel een mondkapje op te zetten.

  1. Lichte vochtplekken op de muur kun je schoonmaken met behulp van een soda-oplossing. Dit bestaat uit ongeveer 6 gram soda per liter gebruikt water. Met deze vloeistof kun je de schimmel van de muren af schrobben.
  2. Zit er veel schimmel op de muur? Dan kun je beter bleekwater gebruiken om de plekken te behandelen. In plaats van water en soda kun je 250 milliliter bleekwater mengen met een volle emmer water (10 liter).
  3. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar om schimmel en vochtplekken te verwijderen. Deze kun je meestal in de supermarkt of bouwmarkt kopen. Deze middelen zijn voorzien van ingrediënten die nieuwe schimmelvorming tegengaan.

Voorkomen is beter dan vochtplekken behandelen

Voorkomen is beter dan genezen, dat is ook het geval bij vochtplekken op de binnenmuur. Er zijn tal van methodes om vocht in huis en op de muur te verminderen. Een van de meest efficiënte methodes is het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Dat zijn de DryBricks van SmartDry. Met deze vochtbestrijdingsmethode wordt het vocht in de muur op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier afgevoerd. Daarnaast is deze oplossing permanent, dus als de muurelementen geïnstalleerd zijn, krijg je nooit meer last van vochtplekken op de muur. Maar, zoals al eerder vermeld, het is eerst van belang om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Neem daarom contact met ons op en vraag om een gratis vochtmeting.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.