Vochtbestrijding blog → Hoe kun je vochtproblemen in huis onderzoeken?

Vochtproblemen in huis onderzoeken
Vochtproblemen in huis onderzoeken

Vochtproblemen in huis onderzoeken.

De oorzaak van vochtproblemen in huis zijn niet altijd makkelijk te achterhalen. Je kunt last krijgen van verschillende symptomen die door verschillende soorten vochtproblemen kunnen ontstaan. Ook de locatie van het probleem kan moeilijk te achterhalen zijn. Er zijn 3 soorten vochtproblemen die in de woning kunnen ontstaan, maar hoe kun je deze vochtproblemen in huis herkennen en onderzoeken?

Hoe kun je condensatievocht herkennen?

Als je vochtproblemen gaat onderzoeken in huis, dan is condensatievocht een van de problemen die je tegen kunt komen. Condensatie behoort tot één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Wanneer je last hebt van condensatie, heb je een ventilatieprobleem. Condensatie ontstaat tijdens de alledaagse handelingen, zoals koken of douchen. Condensatie is een proces waarbij vochtige lucht in contact komt met een oppervlak dat kouder is dan de lucht zelf, bijvoorbeeld een raam of muur. Dit is zichtbaar in kleine druppeltjes die zich op het oppervlak bevinden. Condensatievocht komt vaak voor op plafonds en muren. Dit is voornamelijk te herkennen aan schimmelplekken op de muur of het plafond.

Vochtprobleem in de muur: optrekkend vocht herkennen.

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem in oudere woningen met een slechte fundering. Optrekkend vocht vindt over het algemeen op grondniveau van de woning plaats. Vooral huizen die gebouwd zijn vóór 1920 hebben een groot risico op optrekkend vocht. Maar let op! Dit betekend natuurlijk niet dat een nieuwbouwwoning niet te maken kan krijgen met dit vochtprobleem. In principe kan optrekkend vocht in elke woning voorkomen. Oudere huizen zijn over het algemeen niet voorzien van een vochtkering, waardoor vocht veel gemakkelijker kan optrekken. De kans op een vochtige muur wordt daardoor groter. Als je de vochtproblemen in huis gaat onderzoeken, kun je optrekkend vocht herkennen aan vochtplekken aan de onderzijde van de binnenmuren. Dit kan veel schade aan het huis veroorzaken. Het daardoor van belang dat dit vochtprobleem direct wordt aangepakt.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

Vochtproblemen in de muur: doorslaand vocht herkennen.

Doorslaand vocht heeft vaak dezelfde kenmerken als optrekkend vocht. Dit komt doordat doorslaand vocht voornamelijk in de muren van de woning te vinden is. Heb je oude of beschadigde buitengevels? Hemelwater kan dan gemakkelijk vanuit de buitengevel naar binnen trekken. Het doorslaand vocht trekt naar de binnenmuren met vochtproblemen tot gevolg. Het doorslaan van vocht kan komen door bijvoorbeeld een scheur of breuk in de buitenmuur, maar ook door een poreuze, oude muur. Er zullen vochtplekken te zien zijn op de binnenmuren en het plafond. Tijdens het onderzoeken van vochtproblemen kun je doorslaand vocht herkennen aan de posities van de vochtplekken. Deze plekken zitten dan in het midden van de muur. Maar als de vochtplekken binnen en buiten op dezelfde hoogte of plek zitten, dan is de kans groot dat je last hebt van doorslaand vocht.

SmartDry lost vochtproblemen in huis op.

Zorg dat u op tijd de juiste hulp zoekt om het vochtprobleem in huis volledig te bestrijden. Hoe sneller het vochtprobleem wordt onderzocht en ontdekt, hoe minder gedoe en hoe lager de kosten voor de vochtbestrijding zullen zijn. Met onze 35+ jaar ervaring is voor ons geen probleem te groot. Wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en advies, zodat u weer optimaal van uw woning kan genieten! Zonder schimmel en een te hoge luchtvochtigheid.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.