Vochtbestrijding blog → Vochtprobleem door een koudebrug

Vochtproblemen koudebrug
Vochtproblemen koudebrug

Vochtprobleem door een koudebrug

Een koudebrug kan vaak de boosdoener zijn van vochtproblemen in huis, doordat het een zwakke schakel vormt in de buitenschil van je woning. Dit kan leiden tot koude plekken op de binnenmuur en warmteverlies. Een koudebrug ontstaat meestal wanneer er weinig tot geen isolatie aanwezig is, of als de isolatieschil van de woning op een of meerdere plaatsen wordt onderbroken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een verzakking van de spouwmuurisolatie of achtergebleven puin tijdens de bouw of verbouwing. Om vochtproblemen te voorkomen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan isolatie en koudebruggen te vermijden. Het oplossen van vochtproblemen kan namelijk een dure en tijdrovende klus zijn.

Hoe ontstaan vochtproblemen door een koudebrug?

Een koudebrug is eigenlijk een boosdoener voor koude plekken op de muur en is meestal te vinden rondom ramen, bij dakranden of bij de overgang van muren naar ramen. Het kan ook leiden tot vochtplekken op de muur als er sprake is van condensatievocht in huis, en deze plekken worden alleen maar groter na verloop van tijd. Dit kan ook schimmelgroei veroorzaken en de muurbedekking beschadigen, zoals loslatend behang, afbladderende verf of afbrokkelend stucwerk. Houd er rekening mee dat een koudebrug niet gunstig is voor behang- en schilderwerk. Als er houten constructies in huis zijn, kan het hout zelfs gaan rotten als gevolg van een koudebrug. Dus het is belangrijk om deze plekken goed in de gaten te houden en op tijd actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Zorg voor voldoende ventilatie en isolatie om koudebruggen te voorkomen.

Vraag een gratis vochtmeting aan!

De gevolgen van een koudebrug in de muur

Als er vochtige plekken op de muur staan door een koudebrug, groeit er eerst schimmel op. Als je er niets aan doet, zal de schimmel alleen maar erger worden en zal je huis steeds meer worden aangetast. Dit kan resulteren in een muffe geur die wordt veroorzaakt door de schimmel die in de vloerbedekking, meubels en gordijnen gaat zitten. Daarnaast kan schimmel ook leiden tot beschadigingen aan de muur. In sommige gevallen ziet de hele muur er zwart en groen uit vanwege de schimmel.

Maar de gezondheidsrisico’s zijn het grootste probleem. Mensen kunnen last krijgen van vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn en andere gezondheidsklachten als er te veel vocht en schimmel in huis is. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met allergieën of astma.

Het is daarom belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken en de oorzaak ervan te vinden en te elimineren. Als je vermoedt dat je last hebt van vocht en schimmel in huis, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Zo kun je zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving voor jou en je gezin.

Hoe los je het vochtprobleem door een koudebrug op?

Het is belangrijk om eerst de oorzaken van het vochtprobleem te achterhalen, omdat het soms een combinatie van factoren kan zijn en niet alleen een koudebrug. Het is verstandig om een vochtspecialist in te schakelen om een grondige analyse te laten uitvoeren. Na de vochtmeting zal de oorzaak van het probleem snel bekend zijn.

Vervolgens kan er gekeken worden naar de beste manier om het vochtprobleem te verhelpen. SmartDry maakt hoofdzakelijk gebruik van milieuvriendelijke muurelementen. Deze elementen worden in de buitenmuur geplaatst en zorgen ervoor dat de muur geleidelijk aan opdroogt. Dit vermindert de kans op schimmelgroei en is een permanente oplossing. Het voordeel van deze muurelementen is dat ze binnen één werkdag geplaatst kunnen worden.

Een andere mogelijkheid is om de muren te laten injecteren. Dit kan ook effectief zijn, maar dit zal om de zoveel jaar opnieuw moeten gebeuren. Als je meer wilt weten over ons vochtbestrijdingssysteem, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts helpen je graag verder en beantwoorden al je vragen.

Plan direct een gratis vochtmeting

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor een gratis vochtmeting of advies van onze vochtexpert.